Očekivano

DUJMIĆ SMJENJUJE SINOŽIĆA Igor Štok od 1. kolovoza direktor tvrtke Opatija 21

Srđan Brajčić

Gradska tvrtka Opatija 21 upravlja Sportskom dvoranom Marino Cvetković / arhiva NL

Gradska tvrtka Opatija 21 upravlja Sportskom dvoranom Marino Cvetković / arhiva NL

Opatija 21 ozbiljno se priprema da početkom iduće godine preuzme posao naplate parkiranja od sadašnjeg privatnog koncesionara, Liburnija parkinga. Također, Opatiji 21 se vraća prvotna funkcija, odnosno izgradnja novih objekata, što se u prvom redu odnosi na izgradnju dviju novih javnih garaža



Gradonačelnik Ivo Dujmić postavit će Igora Štoka za novog direktora gradske tvrtke Opatija 21 početkom kolovoza. Istog dana, vjerojatno će to biti već 1. kolovoza, Dujmić će razriješiti sadašnjeg direktora društva Mladena Sinožića, s kojim već dugo nije u dobrim odnosima.


Smjena na čelu važne opatijske tvrtke odvija se upravo onako kako su pisale naše novine: odmah nakon lokalnih izbora gradonačelnik Dujmić, ujedno i jedini član Skupštine Opatije 21, postavio je novi Nadzorni odbor kojeg sada čine: predsjednik Vladimir Brnečić, Branko Periša, Brigita Dovođa, Vlado Vošlajer i Nevio Filčić. Dakle, radi se o ljudima od najvećeg Dujmićevog povjerenja, od kojih su njih čak četvero bili na njegovoj kandidacijskoj listi za opatijsko Gradsko vijeće.


Dujmićev Nadzorni odbor prije nekoliko dana usvojio je novi razvojni dokument, to jest »Makro i mikro shemu organizacije društva – sistematizaciju radnih mjesta« za Opatiju 21. Sistematizacija ukazuje na to da se ova gradska firma priprema za znatno proširenu poslovnu ulogu od sadašnje. Jednako tako, razvidno je da će novi direktor Štok imati znatno bolje financijske i materijalne uvjete za svoj rad.




Naime, Igor Štok bit će postavljen na plaću s visokim koeficijentom 5,28 za gradskog namještenika. Ugrubo preračunato, znači da će njegova plaća u gradskoj kompaniji biti na razini onih privatnih – oko 14 tisuća kuna. Osim toga, novi direktor dobit će na korištenje službeni automobil, i to na 24 sata. Ured direktora Opatije 21 uposlit će posve nove kadrove – Igor Štok imat će poslovnu tajnicu, financijskog savjetnika i informatičara. Za usporedbu, sadašnji direktor društva Mladen Sinožić nije imao ništa od toga, k tome gotovo dvostruko manju plaću.



Smjena direktora društva Mladena Sinožića odvija se u vrlo netransparentnim okolnostima. Naime, kad smo Ivu Dujmića nedavno pitali koji je glavni razlog za Sinožićevu smjenu, on na to pitanje uopće nije želio odgovoriti.


To, međutim, nije tako čudno, s obzirom na to da su Dujmić i Sinožić u lošim odnosima još od 2013. godine, čemu su pridonijeli njihovi prijepori oko financijskog aspekta izgradnje dvorane Cvetković. S druge strane, javno dostupni financijski pokazatelji govore u prilog tome da je direktor Sinožić dobro gospodario opatijskom sportskom dvoranom.


Naime, razvidno je to da je Opatija 21 likvidna gradska tvrtka koja je u mandatu Mladena Sinožića značajno smanjila potrebu za novcem iz gradskog proračuna. Prošle godine firma je dobila gotovo milijun kuna manje iz opatijskog proračuna u odnosu na ranije razdoblje. Struktura prihoda Opatije 21 tako se dramatično promijenila – umjesto prijašnjih 80 posto, firma sada prima 50 posto novca iz opatijskog proračuna. Dakle, pola svojih prihoda ostvaruje svojim poslovanjem: iznajmljivanjem dvorane Marino Cvetković i njezinih poslovnih prostora, te od naplate parkinga.



Menadžerski ugovor


Iako ugovor koji bi Igor Štok trebao potpisati 1. kolovoza nije dostupan javnosti, u opatijskim krugovima nagađa se da je on pravi, menadžerski. Dakle, vjerojatno će direktor Štok biti financijski osiguran uslijed moguće promjene političkih snaga u Opatiji, odnosno u slučaju novih izbora, o kojima se sve više govori čak unutar Dujmićevih krugova. Kako bilo, usvojena sistematizacija radnih mjesta govori o tome da se Opatija 21 ozbiljno priprema za to da početkom iduće godine preuzme posao naplate parkiranja u Opatiji od sadašnjeg privatnog koncesionara, Liburnija parkinga. Naime, početkom veljače iduće godine Liburnija parkingu ističe koncesijski ugovor i sudeći prema raspoloženju opatijskih vijećnika, nema šanse da će on biti produžen u Gradskom vijeću. Prema tome, Opatija 21 postat će apsolutni gospodar parkirališnih mjesta na području Grada.


Također, firmi se vraća njezina prvotna funkcija, odnosno izgradnja novih objekata u Opatiji. To se u prvom redu odnosi na izgradnju dviju novih javnih garaža u Opatiji, od kojih je najizglednija ona na Gorovu, što već dugo kao gradski prioritet najavljuje Ivo Dujmić. Opatija 21 bit će i u buduće zadužena za upravljanje sportskom dvoranom Marino Cvetković.


Jasno, znatno prošireni poslovni portfelj znači i nova radna mjesta. Sistematizacija otkriva da će Opatija 21 zapošljavati 30 ljudi. Sada ih ima samo šest. Dakle, broj zaposlenih narast će za pet puta. No, postavlja se pritom pitanje – ima li firma sada za to novac. Sudeći prema dostupnim financijskim podacima – u ovom trenutku nema.


Naplata parkirališta


Naime, sadašnjih šest zaposlenika Opatiju 21 košta oko 650 tisuća kuna. Kad bi se to pomnožilo s pet puta, za koliko se povećava broj zaposlenika, dobiva se, istina vrlo gruba računica, o tome da će Opatiji 21 trebati više od tri milijuna kuna samo za plaće. Prošle godine Opatija 21 ostvarila je prihod od 4,5 milijuna kuna. Dakle, gotovo cijela financijska supstanca otići će na plaće. Naravno, puno će toga ovisiti o dinamici zapošljavanja, odnosno ostvarivanja prihoda od naplate parkirališta. No, Opatija 21 po tom pitanju mora biti brza, posebice u smislu kupovine potrebnih vozila (pauka) i sustava za naplatu parkiranja. Zasad nije poznato koliko će to koštati Grad Opatiju, što je važno znati s obzirom na to sadašnji koncesionar Liburnija parking nije sklon tome da svoju infrastrukturu samo tako prepusti Ivi Dujmiću. Razlog tomu treba tražiti u lošim odnosima gradonačelnika i Liburnija parkinga. Sadašnji koncesionar parkiranja od Grada Opatije potražuje više od četiri milijuna kuna i pitanje je kako će se presuda odraziti na gradske financije.


Prema svemu sudeći, Grad Opatija i njezina Opatija 21 ulaze u novo razdoblje, u kojem će biti izloženi novim financijskim, političkim i poslovnim izazovima. Stoga, bit će zanimljivo vidjeti kako će se u tome snaći reizabrani gradonačelnik Ivo Dujmić i direktor Igor Štok.