Pandemija u našem kraju

Četiri registrirana slučaja zaraze na Liburniji; situacija u Mošćeničkoj Dragi pod kontrolom

Marina Kirigin

Mošćenička Draga / Foto S. DRECHSLER

Mošćenička Draga / Foto S. DRECHSLER

'Situacija je stabilna, a panika je stišana. Trenutno na području općine imamo dvadesetak osoba u samoizolaciji, bilo da se radi o povratnicima sa skijališta, ljudima koji su tamo radili, ili osobama koje su bile u kontaktu s prvim zaraženim žiteljima naše općine. Ovim putem molim sve one koji su imali bilo kakav kontakt sa zaraženima da se jave dežurnom epidemiologu ili nama u Općini. Poštujemo diskreciju i svi će ostati anonimni', rekao je načelnik Riccardo Staraj



MOŠĆENIČKA DRAGA  Prva dva zabilježena slučaja zaraze koronavirusom u Mošćeničkoj Dragi, od ukupno četiri registrirana slučaja na području Liburnije, unijela su paniku među mještane najmanje liburnijske općine koja broji nešto manje od 1.500 stanovnika.


U mjestu u kojem »svatko svakog zna« odmah se proširila panika, počela su optuživanja, »upiranja prstom«, osuđivanje zaraženih supružnika na društvenim mrežama zbog njihovog prethodnog kretanja mjestom.


Međutim, zahvaljujući smirenim uputama Stožera Civilne zaštite Općine Mošćenička Draga, na čelu s načelnicom Lucianom Sterle, brzom reakcijom draškog načelnika Riccarda Staraja i ostalih interventnih službi, situacija je stavljena pod kontrolu. U samoizolaciju je otišao značajan broj ljudi, a potom su stigli i negativni nalazi za prva dva najbliža kontakta sa zaraženim osobama.




– Situacija je stabilna, a panika je stišana. Trenutno na području općine imamo dvadesetak osoba u samoizolaciji, bilo da se radi o povratnicima sa skijališta, ljudima koji su tamo radili, ili osobama koje su bile u kontaktu s prvim zaraženim žiteljima naše općine. Ovim putem molim sve one koji su imali bilo kakav kontakt sa zaraženima da se jave dežurnom epidemiologu ili nama u Općini. Poštujemo diskreciju i svi će ostati anonimni. Svi oni koji se trenutno nalaze u samoizolaciji osjećaju se dobro i nemaju nikakve simptome. Uskoro će nam stići i antiseptici, dezinficijensi i ostala sredstva i nastojat ćemo ih podijeliti građanima. Osim toga, kreće i postupak dezinfekcije javnih prostora i uslužnih radnji koje su do nedavno bile otvorene. Prostori Općine i pošte već su prošli postupak – rekao je načelnik draške Općine, naglašavajući odličnu suradnju i koordinaciju svih interventnih službi i Stožera.