Privremeno rješenje

ČEKAJUĆI NOVU ZGRADU Opatijska policija u bivšem sjedištu ACI-ja

Aleksandra Kućel Ilić

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



OPATIJA Privremeno rješenje za preseljenje opatijske policijske postaje se pronašlo! Kako smo jučer saznali iz neslužbenih, ali pouzdanih izvora, nova adresa za opatijsku policiju bit će bivše sjedište ACI-ja koje je nedavno ispražnjeno, budući da se kompletno sjedište ovog društva sa zajedničkim službama preselilo na novu adresu, u Rijeku. Dok se ne izgradi nova zgrada u kojoj bi se smjestila, za turističku Opatijsku rivijeru i njezinu sigurnost ova vrlo važna djelatnost neće nestati iz Opatije. Naime, s obzirom na činjenicu da snage MUP-a iz postojećeg sjedišta ubrzo moraju iseliti, postojala je opravdana bojazan da bi Opatija, ali i cijela Liburnija, mogle ostati bez policijske postaje, što se u konačnici, ukoliko se ostvare najnovije najave, ipak neće dogoditi.


Kao što je poznato, Villa Keglevich na Slatini, u kojoj je dugi niz godina smještena opatijska policija, u postupku povrata imovine vraćena je grofu Draskovichu. Osim te činjenice, opstanak hrvatskih snaga reda i sugurnosti u toj vili opterećen je i visokom cijenom zakupa od blizu 14.000 eura, koliko državu stoji mjesečni zakup spomenute vile. Također, Villa Keglevich, lijepa stara vila, na svojih 1.154 »kvadrata« korisne površine u modernim vremenima više nije adekvatna za ovakve sadržaje niti je za njih bila namjenski građena.


Ministarstvo unutrašnjih poslova je, dakle, u dogovoru s Gradom Opatija s kojim se i inače već duže vrijeme tražilo najpovoljnije rješenje, pronašlo privremenu soluciju o kojoj se, međutim, zasad još ne zna više od početne informacije. No, odlična je vijest da će useljenje biti moguće u određenoj bliskoj budućnosti budući da ugovor o zakupu poslovnog prostora u kojemu su sada smještene prostorije MUP-a u Opatiji istječe 31. prosinca 2022. godine.Inače, isti je vlasnik iz druge vile u Opatiji, iz »male« Ville Keglevich, dosad već deložirao restoran Kamelija budući da mu je u postupku povratka imovine vraćen i taj prostor.

Informaciju o preseljenju policijske postaje u državnu zgradu u kojoj se do nedavno nalazilo sjedište ACI-ja jučer su nam i službeno potvrdili iz Grada Opatije. Zamjenik gradonačelnika Opatije Emil Priskić pozdravio je ovu inicijativu, uz napomenu da se ipak radi o prijelaznoj fazi i privremenom rješenju do pronalaska nove, u potpunosti adekvatne lokacije. Gdje će se u budućnosti izgraditi nova zgrada policijske postaje u Opatiji, zasad još nije poznato, no nekoliko opcija postoji pa se tako spominju moguće lokacije na Tošini, na Pavlovcu te na širem području gornjih dijelova grada, no lokacija koja bi zadovoljila sve standarde zasad još ipak nije definirana.