Neraskidivo prijateljstvo

Bal s pogledom na more povezao Beč i Opatiju

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Najmanji grad na svijetu u kojemu se Bečki bal organizira je Opatija, gdje su pod kristalnim lusterima na desetoj po redu manifestaciji prvi zaplesali Ivo Dujmić i Renate Brauner



OPATIJA Jubilarni, deseti po redu »Bečki bal« u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner u Opatiji, još jednom je ujedinio gradove Beč i Opatiju koji više od stoljeća, kroz svoju povijest, kulturu i turizam održavaju blisko prijateljstvo, a iz čega je i nastala ideja o organizaciji ovog tradicionalnog bala i Opatija na taj način postala najmanji grad na svijetu u kojemu se ugledna manifestacija održava. A bečko-opatijski organizatori ove godine s ponosom ističu da je bal uz kojega je zaokružen i Bečki tjedan u Opatiji, bio najuspješniji do sada, te je okupio čak 400 gostiju i to ne samo iz Hrvatske i Austrije, već i iz Slovenije, Srbije, Mađarske, Rusije, pa čak i iz Amerike, jer su prvi puta na njemu zaplesali i gosti iz New Yorka.


Živo na podiju


– Plesni podij je za razliku od nekih prethodnih balova, ove godine stalno bio pun, a ugođaj je bio izniman i sve je potrajalo i nakon vatrometa na terasi s pogledom na more u ponoć, sve do dva sata ujutro. Gosti su bili jako zadovoljni, a prijateljstvo između Beča i Opatije još se više učvrstilo i produbilo – rekao je uime organizatora koordinator bala Andreas Madejski. Na plesnom podiju pod kristalnim lusterima najstarijeg opatijskog hotela zaplesali su ugledni gosti, diplomati, gradonačelnici i članovi bečke političke i gospodarske elite, ali i mnogi uspješni poduzetnici iz Hrvatske i inozemstva koji su uživali u okusima bečke kuhinje, vinima i neizostavnoj Sacher torti.



Pozitivnim komentarima pridružio se i Gerald Ebinger, jedan od trojice predsjednika bečkog Parlamenta.– Ova manifestacija ima velik značaj, jer spaja ljude iz naših gradova. Volio bih da dođe još i više austrijskih gostiju, jer se ovdje osjećamo kao kod kuće i uvijek nam je vrlo lijepo. Osjećamo ugođaj prošlih vremena, a Bečki bal je i jedan od sadržaja uz koje se može produžiti turistička sezona izvan ljetnih mjeseci. Smatram da Opatija ima potencijala i da može biti zanimljiva turistima tijekom svih 365 dana u godini – rekao je Ebinger.




Bečki bal je otvorio opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić koji je zaplesao s Renate Brauner, čelnicom Ureda za financije Grada Beča, a sve je bilo popraćeno uz tradicionalni nastup elegantnih plesača iz Plesne škole »Tanzkomitee« i svirku orkestra Original Wiener Strauss Capelle.


– Prijateljstvo između Beča i Opatije je neraskidivo i meni je izuzetna čast pozdraviti sve ugledne goste koji su došli na ovaj jedinstveni bal uz kojega po tradiciji završava Bečki tjedan u Opatiji – rekao je gradonačelnik Opatije Dujmić, a svoje je zadovoljstvo izrazila i bečka predstavnica Brauner, po čijim riječima »ova krasna tradicija spaja dvije države i dva grada«.


Veliko prijateljstvo


Među gostima iz Opatije, Rijeke i okolice, bilo je i puno Zagrepčana, došao je tako između ostalih i saborski zastupnik Domagoj Ivan Milošević, a u manifestaciji su među drugim uglednicima uživali i Andreas Wiedenhoff, veleposlanik Austrije u Hrvatskoj, te Gerald Ebinger, jedan od trojice predsjednika Parlamenta u Beču.


– Ovo je jedna prekrasna večer i jako sam zadovoljan što sam ovdje u Opatiji koja njeguje veliko prijateljstvo s Bečom, ali je sve ovo i dokaz povezanosti i suradnje između naših zemalja, Hrvatske i Austrije. Mislim da je ovo vjerojatno »najbečkija« manifestacija koja se može susresti negdje izvan Beča. Lokacija u Kristalnoj dvorani je zbilja iznimna, jer nigdje drugdje u svijetu osim u Opatiji ne može se održati Bečki bal, a kroz stakla dvorane vidjeti prekrasno more. Doživljaj je nezaboravan, a prijateljstva koja se ovdje stvaraju i produbljuju svemu daju još jači smisao – rekao je austrijski veleposlanik Eiedenhoff kojemu je ovo bio već treći Bečki bal u Opatiji.