Digitalizacija

BRAVO, TKO GOD DA SI Anonimni donator umrežio školu i donio računala djeci u malom mjestu kraj Rijeke

Marina Kirigin

Foto: M. ANIČIĆ

Foto: M. ANIČIĆ

Donator, koji želi ostati anoniman, umrežio je školu, donirao je 16 prijenosnih računala i darovao namještaj prilagođen nastavi informatike te je PŠ Jušići sada potpuno opremljena za provođenje informatike i trenutačno je jedina škola u PGŽ-u koja za učenike nižih razreda nudi besplatne sate informatike



Svih pedeset i dvoje učenika od 1. do 4. razreda Područne škole Jušići, koja djeluje u sastavu matuljske Osnovne škole »Dr. Andrija Mohorovičić«, imaju priliku besplatno steći osnovnu računalnu pismenost i naučiti se racionalno koristiti računalom. Informatika je naime nova izvannastavna aktivnost ove matuljske područne škole koja je omogućena zahvaljujući brojnim donacijama, ali i volji i spremnosti škole da se pozabavi i što funkcionalnije iskoristi novu školsku opremu.


– Priča je počela prije godinu dana, onako slučajno, uz kavicu s dobrim prijateljem iz Jušića. Požalila sam se kako je matuljska osnovna škola redovito domaćin županijskih natjecanja iz informatike, a da su područne škole po tom pitanju zakinute jer nisu opremljene informatičkom opremom. Taj razgovor urodio je nabavkom prve pametne ploče u školi Jušići, a potom je nabavljen i projektor i računalo. Kako su učiteljice područne škole izuzetno dobro prihvatile novu tehnologiju, uspjeli smo nabaviti još dvije pametne ploče i postaviti ih u sve tri učionice. Na tragu nove kurikularne reforme koja podrazumijeva uvođenje redovnog predmeta informatike u pete i šeste razrede, odlučili smo napraviti korak dalje i omogućiti i mlađim uzrastima da zavire u svijet informatike, upravo ovim učenicima u Jušićima od 1. do 4. razreda.



Ravnateljica Massari zahvalila se donatoru što je prepoznao potrebe školaraca i opremio Područnu školu u Jušićima. Međutim, kaže da im preostaje još informatičko opremanje Područne škole u Rukavcu te kako se nada da će možda neki novi poduzetnik, donator, pomoći da se i u Rukavcu osigura kvalitetno informatičko školovanje najmlađih.





Pomogli i Varaždinci


Zahvaljujući donatoru, koji želi ostati anoniman, a koji je umrežio školu, donirao 16 prijenosnih računala i darovao namještaj prilagođen nastavi informatike, uspjeli smo potpuno opremiti školu za provođenje informatike. Znači u posljednjih godinu dana u školu, odnosno informatičko opremanje, uloženo je oko 100.000 kuna, a naša je područna škola trenutno jedina u PGŽ-u koja za učenike nižih razreda nudi besplatne sate informatike – rekla je Astrid Massari, ravnateljica matuljske osnovne škole, ističući kako su nakon nabavke opreme potražili pomoć od Varaždinske županije koja slovi za jednu od najboljih po pitanju uvođenja informatike u nastavni i izvannastavni program škola, a koja im je ustupila nastavni plan i program za informatiku za mlađe razrede, verificiran od resornog ministarstva.


– Naš profesor informatike pregledao je program i vidio da je kvalitetan te danas učenici naše škole upravo po njemu rade. Programska nastava nije samo teoretska, već i istraživačka, a kako je nastava informatike počela 1. veljače, ona nije dio redovnog programa jer bi u tom slučaju trebala biti ocijenjena – objasnila je Massari.


Foto: M. ANIČIĆ


Foto: M. ANIČIĆ



Učitelj informatike u Jušićima, Siniša Topić, čiji rad financira Općina Matulji, izuzetno je zadovoljan načinom na koji su djeca prihvatila informatiku.


Nije sve u igricama


– S obzirom na to da smo s izvannastavnom aktivnosti krenuli tek u drugom polugodištu, nećemo moći proći cijeli plan i program, međutim nastojat ću djeci prenijeti znanje vezano uz osnovnu računalnu pismenost i racionalno korištenje računalom. Na taj način ćemo upoznati djecu da računalo ne služi samo za igranje igrica. Digitalna tehnologija danas je prisutna u svim područjima ljudskog života i zato se stvorila potreba da se već u ranom školovanju uvede informatika. Naša djeca su pred sve većim izazovima u budućnosti i važno je da ih što bolje pripremimo. Ovoj će djeci ovo biti baza da kasnije što jednostavnije mogu prihvatiti nove tehnologije i znaju ih koristiti – rekao je profesor informatike u Jušićima.


Zara Erniša, devetogodišnja učenica 2. razreda područne škole u Jušićima ispričala je što sve rade na satovima informatike.


– Učili smo crtati, raditi oblike, a ja želim na računalu osmišljavati stripove – rekla je devetogodišnja Zara dok je na kompjutoru izvršavala dnevni zadatak i uređivala zadanu fotografiju.