Uloženo dva milijuna kuna

Amerikanski vrtovi otvorili vrata: Mir, cvijeće i prekrasne vizure

Marina Kirigin

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Očekuje se da će kompletna opatijska parkovna infrastruktura biti sufinancirana i putem Riječke aglomeracije. Upravo iz tog izvora trebalo bi stići oko milijun i pol eura za uređenje deset opatijskih perivoja koji će činiti »Opatijsku kolajnicu« - ukras grada pod Učkom



OPATIJA Amerikanski vrtovi otvorili su svoja vrata posjetiteljima. Tajni opatijski vrt, koji je više desetljeća bio nedostupan javnosti, sada se ponovno može razgledati i uživati u zelenoj oazi mira skrivenoj usred gradske gužve, s jedinstvenim pogledom na Kvarner.


Na više od osam tisuća »kvadrata« prostire se raskošni perivoj koji nudi mir, tišinu, spokoj i prekrasne vizure. Zelene površine prepune biljaka, cvijeća, agruma, kamelija danas su na proljetnom suncu zasjale u punom sjaju, a posjetitelji i uzvanici uživali u ispijanju koktela u društvu opatijskih dama u krinolinama.


Snimio Marin ANIČIĆ


Snimio Marin ANIČIĆ





Otvaranju vrtova, prethodila je prva faza uređenja ove parkovne gradske površine u koju je dosad od 2015. godine uloženo nešto više od dva milijuna kuna, a očekuje se da će kompletna opatijska parkovna infrastruktura biti sufinancirana i putem Riječke aglomeracije.


Upravo iz tog izvora trebalo bi stići oko milijun i pol eura za uređenje deset opatijskih perivoja koji će činiti »Opatijsku kolajnicu« – ukras grada pod Učkom.


Povijest Amerikanskih vrtova započela je 20-tih godina prošlog stoljeća. Tada je to bio botanički vrt, također otvoren za javnost, koji je s radom prestao uoči Drugog svjetskog rata. Nakon 2003. godine postao je rasadnik opatijskih Parkova, a 2010. godine su se intenzivirale težnje da se on obnovi i stavi u javnu funkciju.


VIŠE MOŽETE PROČITATI U TISKANOM IZDANJU U PETAK!