Veliki projekt

ATRAKCIJA UMJESTO RUGLA Do 1. srpnja 2018. ex Panorama u funkciji?

Aleksandra Kućel Ilić

Prva faza uređenja ex »Panorame« obuhvatit će obnovu središnjeg objekta, kao i uređenje prostora namijenjenog istraživanju, razvoju i inovacijama – CEKOM-u, a objava natječaja za izvođače radova može se očekivati 1. rujna ove godine, kaže Željko Kuprešak, direktor MEKCI-ja



OPATIJA Na Kvarneru ćemo zaigrati Bundesligu što se tiče edukacije i obrazovanja i živim za to vrijeme kada će nakon dugih dvadeset godina, konačno započeti uređenje bivšeg motela Panorama i njegovo pretvaranje u Mediteranski edukacijski komorski centar inovacija (MEKCI).


Dobili smo važeću građevinsku dozvolu uz koju nam se s projektom otvara mogućnost da konkuriramo za europska sredstva, a radi se o investiciji koja je u tri faze vrijedna oko 140 milijuna kuna. Prva faza će koštati oko 25 ili 30 milijuna, ovisno o opremi i očekujemo da bi najesen raspisali natječaj za izvođenje radova i prvu fazu završili već 2018. godine.


Vjerujem da će se u MEKCI-ju obrazovati ljudi s područja cijelog Mediterana, a posebno sam ponosan zbog toga što će se projekt realizirati u suradnji s našim Sveučilištem, Jadran Galenskim laboratorijem i Institutom »Ruđer Bošković« – rekao je po završetku sjednice Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Rijeka jučer u Opatiji njezin predsjednik Vidoje Vujić.


Europski novac




Pojasnio je da će prva faza uređenja ex Panorame obuhvatiti obnovu središnjeg objekta, kao i uređenje prostora namijenjenog istraživanju, razvoju i inovacijama – CEKOM-u. Detalje o velikom preobražaju derutnog objekta na iznimnoj lokaciji, na samome ulazu u Opatiju, ponad Preluka, iznesao je Željko Kuprešak, direktor Mediteranskog edukacijskog komorskog centra inovacija d.o.o. Rijeka.


Željko Kuprešak / Foto: M. ANIČIĆ


Željko Kuprešak / Foto: M. ANIČIĆ



– Trebamo iznaći europski novac za obnovu postojećeg prostora – na centrima kompetencija i mi smo se u tom smislu opredijelili za Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera. Konkretno, projekt CEKOM-a iz Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera će uz sebe vezati devet značajnih partnera s područja PGŽ-a, od Jadranskog galenskog laboratorija nadalje.


Bit svega je da uz svoje partnere iznađemo sredstva i obnovimo prostor, unutar kojega bi naši partneri unutar tri godine imali mogućnost povući bespovratna sredstva za temeljna istraživanja i za industrijska istraživanja. Od ukupno 10.000 kvadrata prostora na kojemu se nalazi MEKCI, nekih 60 do 65 posto bi se moglo obnoviti uz pomoć bespovratnog EU novca. A osim u obnovu same infrastrukture ovog prostora kao objekta, svi naši partneri će moći uložiti i u istraživačku infrastrukturu za svoje potrebe, za inovativna rješenja i slično. Bit će to prvi ovakav centar na području PGŽ-a – rekao je Kuprešak.


Tri faze


Po njegovim riječima, 1. rujna se može očekivati objava natječaja za izvođače radova, a već do 1. srpnja 2018. godine bi prvi dio mogao biti u funkciji. U budućnosti, na preostalom dijelu prostora moći će se formirati industrijski centar inovativnosti, jadransko-jonska inicijativa te gastro akademija…


– U svakom slučaju – i po sadržajima i po izgledu bit će ovo dostojan ulaz prema Opatijskoj rivijeri. Prve tri godine – proteći će nam vjerojatno u tome da dokažemo da je CEKOM samoodrživ, a u idućih pet godina bit će pokrenuta cijela priča. Prostor Županijske komore Rijeka će također biti kompletno preseljen ovdje. Smanjit ćemo troškove, a povećati mogućnost suradnje. Izgradit ćemo i polivalentnu dvoranu za 200 osoba te kasnije, »u fazi B i C« obnoviti postojeće prostore za turizam, a bit će tu mjesta i za smještajne kapacitete – najavio je Kuprešak.


Motel Panorama i njegova lokacija postaju poznati 1965. godine kada je na ovom atraktivnom mjestu prema projektu arhitekta Ive Vitića izgrađen motelski kompleks namijenjen odmoru vozača koji su koristili tada tek izgrađenu Jadransku magistralu. Ukupna lokacija obuhvaća 9.450 »kvadrata«, a trenutačno izgrađeni prostori zauzimaju tek 2.900 »kvadrata«.