Odluka Gradskog vijeća

28-postotni popust na zakupninu: Medijska rasprava urodila plodom – opatijskim obrtnicima lakše

Davor Žic

Odluku su na prijedlog gradonačelnika donijeli vijećnici – zakupcima koji su obveznici poreza na dohodak ili dobit, a nisu upisani u registar obveznika PDV-a, odobrava se popust ugovorene zakupnine za 28 posto



OPATIJA Obrtnici koji nisu u sustavu PDV-a ipak neće plaćati skuplju najamninu za gradske poslovne prostore, jer je na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća usvojen prijedlog odluke gradonačelnika Ive Dujmića da se zakupcima koji su obveznici poreza na dohodak ili dobit, a nisu upisani u registar obveznika PDV-a, odobri popust ugovorene zakupnine za 28 posto.


Može se zaključiti stoga da je urodio plodom medijski pritisak i javna rasprava u kojoj su ukazane negativne posljedice odluke Grada Opatije da, nakon što je početkom godine lokalna samouprava uvedena u sustav PDV-a, iznos poreza od 25 posto zaračuna na ugovorene iznose zakupa svim svojim najmoprimcima.


Naime, zbog takve odluke u nepovoljan položaj stavljeni su zakupci koji nisu u sustavu PDV-a pa ne mogu taj iznos od 25 posto poreznog nameta odbiti kao pretporez, stoga im je najamnina za siječanj efektivno »skočila« za četvrtinu. 




  – U obrazloženju prijedloga ove odluke navodi se da uvažavajući činjenicu otežanih uvjeta poslovanja naših zakupnika, posebice malih poduzetnika, kao i radi ujadnačavanja uvjeta poslovanja, predlaže se da se zakupcima koji su obveznici poreza na dohodak ili dobit, a nisu upisani u registar obveznika PDV-a, odobri popust ugovorene zakupnine za 28 posto za tekući mjesec u 2014. godini počevši od veljače, ali pod uvjetom da su podmirili sve dospjele obveze prema Gradu Opatija do isteka mjeseca koji prethodi mjesecu za koji se odobrava popust, navodi se u priopćenju iz Grada Opatije. 


  Dakle, od veljače nadalje poduzetnici će moći računati na iste uvjete najma prema kojima su poslovali dosad, no izvjesno je da će zakupci poslovnih prostora za siječanj ipak platiti više cijene zakupa. 


  Gradsko vijeće usvojilo je i prijedlog gradonačelnika da se članovima Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata za objekte koje legaliziraju, a koji su ukupne bruto površine do 400 kvadratnih metara i namijenjeni su stanovanju ili poljoprivrednoj obradi – smanjuje iznos za plaćanje komunalnog doprinosa za 90 posto.