Manje poznate plaže

Ovu savršenu pješčanu plažu mnogi nazivaju ‘kvarnerskim Saharunom’. Provjerite zašto

Anto Ravlić

Plitko more nudi ugodnije temperature i u jesenskim mjesecima pa nije pretjerivanje okupati se i krajem listopada. Nema gužve niti na plaži, no za doći na Meli ipak treba malo avanturističkog duha 



Kad zaplovite istočnom obalom Cresa i iza sebe ostavite uvalu Krušćica i rt Tarej sa zelenom kulisom, gdje god pogled seže vidjet ćete samo kamen. Impozantne stijene uzdižu se iznad mora, bude strahopoštovanje i pitanje kako bi se preživjela nevera na petnaestak surovih i zadivljujućih milja? I kad ne očekujete ništa do novih milja i milja stijena, kad pogled odluta k otočiću Ćutin, milju daleko od obale, pred vama će s druge strane osvanuti plaža Meli. Fatamorgana?


Savršena pješčana plaža sa srebrnoplavim odsjajem. Kvarnerski Saharun. Čak su me i pitali je li to Saharun kad sam im pokazao fotografije. Usred ničega. U dubokoj uvali, za najvećih ljetnih špica, na sidru se nađe brodova, no uvala je prostrana pa se može uživati. Gotovo među brodovima šeću kupači. Da, šeću, jer pedesetak metara od obale more seže do visine prsiju.


Plitko more nudi ugodnije temperature i u jesenskim mjesecima pa nije pretjerivanje okupati se i krajem listopada. Nema gužve niti na plaži. Za doći na plažu Meli ipak treba malo avanturističkog duha. Nautičkog ako se odlučite, kao mnogi, doploviti s Raba u očaravajuću uvalu. Meli posebno vole Talijani.




Put za Meli


Put za Meli



Do plaže Meli često potegnu nautičari s Krka, iz Osora i s Lošinja. Tri milje je daleko uvala Koromačna, za četiri milje se stiže do Punte Križa. Krk i Punat su na dvadesetak milja, Osor i Mali Lošinj na petnaestak milja.



Do plaže se može i kopnom. S otočne magistrale, tri kilometra nakon Beleja, stižete do raskršća. Desno za Ustrine, lijevo za Srem i Plat. Do Plata stižete za manje od deset minuta. Za frekventnijih dana nije jednostavno naći parkirno mjesto.



Tada put pod noge, do plaže treba 25 minuta. Srećom, bez uspona. Zapuštena polja, neki drugi mirisi, cvrčci i lese, drvena vrata koja zatvaraju suhozide. I evo vas na plaži Meli gdje ne čujete svoje misli od cvrčaka. Pješačenje se isplati. Plaža Meli je bijeg od svijeta, civilizacije i svakodnevice koja nas guta u civilizaciji asfalta. Pijesak iz filmova. Nisu Bahami. Još bolje. Cres.



Dress code: dugi rukavi 


U nekoliko navrata vodio sam prijatelje do plaže Meli. Postoji jedna nezaobilazna postaja. Špilja na samom sjeveroistočnom prilazu uvali Koromačna. Kad krenemo brodom, prijatelje upozorim da uzmu duge rukave na krstarenje. Vidim sto upitnika nad njihovim glavama. Vani 37, a ti nam govoriš o dugim rukavima. Zašto? Da ne spržimo ruke? Ne, nego da se ne smrznete, odgovaram im.



Smrznemo usred ljeta, opet u čudu pitaju prijatelji. Ulazimo brodom u špilju. Pola špilje more, pola šljunčana plaža. Iz hladnjaka vadimo ručak. Eva sardine iz Jadranskog mora. U prirodi jedemo samo prirodno. Nema umjetnih konzervansa, sardine plivaju u maslinovom ulju. Soli tek toliko, da malo zasoli. S nama je i prijatelj koji besprijekorno vodi računa o svojoj prehrani. Ne znam otkud mu svi ti podaci, ali sipa kao iz rukava: »Ove sardine imaju sve što treba, Omega 3 masne kiseline, kalcij, B12, vitamin D, proteini…«. Ajde, dobro. sjedi i hvataj se sardina. Treba poć dalje… Sve nestaje. More budi apetit. I dok tražimo desert, hladnu Lino ladu, prijatelji se dižu i »kopaju« po ruksacima. Vade majice s dugim rukavima.



Uvala izložena buri 


Uvala Meli otvorena je buri. Kad krene bura, brodovi napuštaju uvalu. Ostaju samo malo gumenjaci i kanui. Izvuku ih s lakoćom na pješčanu plažu i kreće uživanje u samoći. Tko ima ozbiljniji brod nema druge nego vratiti se u luku ili potražiti zaklon u brojnim uvalama Punte križa.