Dislocirati pogon

Žalba urodila plodom: Ukinuta dozvola za klaonicu u susjedstvu ruralne vile na Krku

Mladen Trinajstić

Klaonica je trebala biti podignuta uz objekt koji se vidi u pozadini / Foto Mladen TRINAJSTIĆ

Klaonica je trebala biti podignuta uz objekt koji se vidi u pozadini / Foto Mladen TRINAJSTIĆ

Plan poznatog otočnog ovčara i sirara Mirjenka Mrakovčića da u Lakmartinu izgradi poslovni objekt sa siranom, kušaonicom i klaonicom žitelji tog naselja zasad su uspjeli spriječiti. Ministarstvo graditeljstva poništilo je građevinsku dozvolu, ali postupak još nije gotov



LAKMARTIN – Rješenjem Ministarstva graditeljstva, poništena je građevinska dozvola koju je u svibnju ove godine za izgradnju poslovne zgrade sirane, kušaonice i klaonice u vlasništvu poznatog otočnog ovčara i sirara Mirjenka Mrakovčića iz Kornića izdala krčka ispostava Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša.


Projekt koji je koncem ovog ljeta na noge digao dobar dio stalnih, ali i povremenih žitelja naselja Lakmartin, pitoresknog mjesta pored grada Krka kod nadležnih službenika drugostupanjskog tijela zaduženog za rješavanje žalbi na građevinske dozvole (a kakva je u ovom slučaju podnesena od vlasnika nesuđenoj klaonici i sirani susjednog stambenog objekta) »pao« je zbog ocjene nadležnih da je namjena tog kompleksa suprotna odredbama važećeg Prostornog plana uređenja Grada Krka.


Ljerka Brivet / Foto Mladen TRINAJSTIĆ


Ljerka Brivet / Foto Mladen TRINAJSTIĆ





Proizvodni pogon


Spomenuti planski dokument, stoji u rješenju, omogućava da se unutar građevinskog područja naselja grade građevine gospodarske odnosno zanatske namjene, i to isključivo one uslužne, trgovačke i komunalno-servisne kao i one poljoprivredno-gospodarske svrhe.


Prosvjetni skup u Lakmartinu / Foto Mladen TRINAJSTIĆ


Prosvjetni skup u Lakmartinu / Foto Mladen TRINAJSTIĆ



Klaonicu i siranu koju je nagrađivani kornićarski sirar i ovčar u Lakmartinu planirao graditi predstavnici Ministarstva graditeljstva, baš kao i »žalitelji« iz tog otočnog mjesta, okarakterizirali su pak proizvodnim pogonom, a time i nepogodnim za njegovo uklapanje u građevinsko područje naselja.



Gradonačelnik Darijo Vasilić upriličio je u svom uredu svečani prijem Mirjenka i Vesne Mrakovčić, vlasnika OPG-a Magriž iz Kornića da bi im čestitao na novom uspjehu na sirarskim smotrama i natjecanjima. Konkretan povod za druženje bile su nagrade koje su Mrakovčići ostvarili na 18. Izložbi hrvatskih ovčjih i kozjih sireva u Vinkovcima. Njihovom Krčkom siru, zatim Magrižu – siru s aromom kadulje i smilja, Črnom Bodulu – siru umotanom u orahovo lišće kao i Zelenom Bodulu – siru obogaćenom aromom ružmarina ondje su, naime, redom dodjeljene zlatne plakete.


Iskusni otočni sirari sredinom godine nagrađeni i na 84. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu održanom u Novom Sadu, gdje se okupilo više od 1,5 tisuća izlagača iz čak 60 zemalja. Velike zlatne medalje ondje su također zaslužili njihovi sirevi Magriž, Zeleni Bodul i Črni Bodul, s time da je Krčkom siru dodijeljena i titula »šampiona kvalitete«, kao i diploma za vrhunsku kvalitetu novosadskog sajma. Sirevi OPG-a Magriž dosad su svojom kvalitetom zaslužili brojne šampionske titule i priznanja, a samo ih njihov Krčki sir do sad ima preko 50.


Druženje u gradonačelnikovom uredu, osim za predstavljanje osvojenih nagrada, bila je i prilika i za upoznavanje čelništva Grada s planovima supružnika Mrakovčić vezanih uz daljnji razvoj djelatnosti kojom se već desetljećima bave.



Iako su u žalbi izjavljenoj na građevinsku dozvolu vlasnici susjednog objekta – supružnici Ljerka i David Brivet, ukazivali i na niz drugih okolnosti držeći ih također suprotnim odrednicama PPU-a, predstavnici drugostupanjskog tijela u postupku donošenja rješenja kojim je poništena građevinska dozvola nisu se upuštali u njihovo »vaganje«, držeći da za to u okolnostima koje su dovele do poništenja dozvole, zapravo ni nema potrebe.


Podsjetimo, plan ovčara i sirara iz Kornića koncem kolovoza uzbunio je mnoge žitelje i vikendaše Lakmartina i to nakon što su spoznali da se, praktički među njihovim kućama, planira graditi klaonica. Iako je vlasnik OPG-a »Magriž« za svoj plan, u postupku projektne pripreme, ishodio sve propisane potvrde i suglasnosti (uz ostalo i one Grada Krka i Mjesnog odbora Kornić čiji su se predstavnici načelno složili s njegovom projektnom zamisli), »druga strana« uložila je žalbu na građevinsku dozvolu, a njezino rješenje pokazalo je da plan uklapanja takvog proizvodnog pogona unutar ruralnom turizmu okrenutog naselja ipak »ne drži vodu« odnosno da nastojanja gradnje na Krku sada nepostojećeg, a nedvojbeno potrebnog klaoničkog pogona, unutar Lakmartina neće proći.


Prosvjedni skup


Mještani Lakmartina čijem smo prosvjednom skupu nedavno i samo imali priliku svjedočiti isticali su da ne osporavaju potrebu i smislenost uspostave takvog pogona, ali i da njegovo lociranje u naselje drže lošom te s važećim prostornim planom u neusklađenom idejom.



– Mislim da je ovo najbolji dokaz da se, kao što vidimo, upornost i trud isplate ali i dobar znak da imamo razloga vjerovati da i u nas još uvijek ima i pravde i prava, odnosno da neke institucije ipak rade kako treba, zaključila je takvim ishodom više nego zadovoljna Ljerka Brivet koja je, s nekoliko najrječitijih žitelja Lakmartina, preuzela ulogu svojevrsne glasnogovornice s planom gradnje klaonice ne baš sretnog dijela mještana tog krčkog naselja. Osim što su spoznali da bi u neposrednom susjedstvu njihove, s pet zvjezdica okićene ruralne vile za iznajmljivanje uskoro trebala niknuti klaonica, Brivetove i njihove susjede dodatno je uzbunio navod iz dokumentacije (kojom je popraćen projekt izgradnje pogona) a u kojem je stajalo da klaonički kompleks neće biti korišten samo za životinje iz tova investitorova OPG-a, već i za ovce »iz drugog lokalnog tova iz neposredne blizine klaonice«, odnosno za »finalni tretman« više desetaka tisuća ovaca s cijelog Krka.



Ukazujući da pogonu klaonice, obzirom na njegova sanitarno-zdravstvena i tehničko-tehnološka obilježja, nije mjesto među stambenim objektima već unutar kakve od naselja udaljene gospodarsko-proizvodne zone, Lakmartinci su tada isticali i da bi začetak njenog djelovanja ujedno označio i kraj njihova uspješnog bavljenja ruralnim turizmom.


S njihovim su se stavom sada, posredno, očito usuglasili i u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja čiji su predstavnici krčkoj ispostavi nadležnog županijskog Ureda za graditeljstvo na ponovno postupanje dostavili drugostupanjsko rješenje o poništenju građevinske dozvole, zajedno s uputom o nužnosti dopunjavanja postupka ovisno o rezultatima kojeg će se potom donijeti nova odluka u tom upravnom postupku.



Sam Mirjenko Mrakovčić prenio nam je da se o »novom momentu« u postupku realizacije tog za njega, i djelatnost kojom se bavi – prevažnog projekta zasad ne može i neće izjašnjavati, obzirom da je postupak zapravo još uvijek u tijeku.


– Činjenica jest da sam nadležnom Uredu za graditeljstvo predao ponovni zahtjev za izdavanjem građevinske dozvole te da se, sukladno tome, sad vodi novi postupak, ističe Mrakovčić naglašavajući da će u konačnici »po tom pitanju biti onako kako nadležni utvrde da ima biti«.



Vesna i Mirjenko Mrakovčić / Foto Mladen TRINAJSTIĆ


Vesna i Mirjenko Mrakovčić / Foto Mladen TRINAJSTIĆ



Žalba mještana protiv izgradnje poslovnog objekta urodila plodom / Foto Mladen TRINAJSTIĆ


Žalba mještana protiv izgradnje poslovnog objekta urodila plodom / Foto Mladen TRINAJSTIĆ