U srcu staroga grada

ZAPALJEN FITILJ 17. RABSKE FJERE Spektakularan rapski povratak u srednji vijek

Hrvoje Hodak

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Svi govornici na svečanosti otvorenja dotaknuli su se privlačnosti Fjere koju svojim domaćinskim duhom i stavljanjem u službu svojega grada, kreiraju sami Rabljani, okupljeni u lokalnim udrugama, njih 700-tinjak koji će, kostimirani i kroz 110 radionica, i ove godine promovirati svoj grad i otok

RAB Neposredno prije početka velike ceremonije svečanog otvaranja na Trgu sv. Kristofora, srce 17. Rabske fjere već je živahno kucalo među kulisama arheološkog parka na ostacima nekadašnjeg samostana sv. Ivana Evanđelista. Tamo je, naime, uz sudjelovanje sekcija Udruge rapskih samostreličara, skupine Fanfarenzug iz njemačkog Ravensburga i ženske klape Anima Arbae, u 20 sati održana mala pozdravna svečanost na kojoj se brojnim uzvanicima, dragim gostima i predstavnicima medija, govoreći o Fjeri u kulturno-povijesnom kontekstu, kao i o njezinoj novovremenoj turističkoj valorizaciji prvi obratio domaćin i predsjednik Rabske fjere, gradonačelnik Raba Nikola Grgurić.
Rabska fjera / Foto Ivica Tomić


Rabska fjera / Foto Ivica Tomić





U ime Hrvatske turističke zajednice, generalnog pokrovitelja Fjere, govorio je direktor glavnog ureda HTZ-a, porijeklom iz mjesta Kampor na Rabu, Kristjan Staničić. Saborski zastupnik i načelnik Općine Lopar Josip Borić pozdravio je fjeriste u svoje i u ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, a na kraju se skupu obratio i ministar turizma Gari Cappelli kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.


Rabska fjera / Foto Ivica Tomić


Rabska fjera / Foto Ivica Tomić





Domaćinski duh


Uz pozdrave svim prisutnim gradonačelnicima i načelnicima Rabu prijateljskih i susjednih gradova i općina, suorganizatorima, sponzorima, donatorima i predstavnicima hrvatskih i stranih medijskih kuća, među uzvanicima posebno su još pozdravljeni Maja Markovčić Kostelac, državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, zatim prof. Miljenko Domijan, savjetnik i izaslanik ministrice kulture, Vedran Neferović, zamjenik Požeško-slavonskog župana te Edita Stilin, pročelnica UO-a za odgoj i obrazovanje u PGŽ-u.Svi govornici dotaknuli su se žive privlačnosti Rabske fjere, koju svojim vedrim domaćinskim duhom i bezrezervnim stavljanjem u službu svojega grada, kreiraju sami Rabljani, puk rapski okupljen unutar lokalnih udruga.


Žitelji Raba najvažniji su sastojak čarobne fjerske formule, i doista, krenete li ovih dana Gornjom ulicom prema Pjaceti, katedrali ili se pak spustite na šetnicu podno rapskih zidina, osjetit ćete koliko je snažno zajedništvo Rabljana i kolika je njihova ljubav spram vlastitog grada i spram svih putnika namjernika koji ga pohode.


Kostimirana povorka


Kostimirana fjerska povorka predvođena heraldom  Željkom Peranom i zastavničarima Udruge rapskih samostreličara počela se nešto prije 21.30 spuštati prema Trgu sv. Kristofora, gdje se do 21.30 odvijao zanimljiv program u kojem su mnogobrojne goste animirali izvrsni plesači Folklornog društva Rapski tanac, zatim glazbenici Anđelko Brna na mihu i Boris Kazija na gitari te Josip Fafanđel u ulozi pjesnika putopisca Jurja Barakovića, autora spjeva »Draga, rapska pastirica«. Kao posljednja točka ovog pretprograma svečanom otvaranju Fjere nastupio je Studio povijesnog plesa Divertimento pod vodstvom Vlaste Rittig. A onda su se momci s moćnim samostrelima, prateći zadani ritam dobošara, postrojili na platou iza pozornice. Slijedio je dolazak plemstva predvođenog knezom rapskim, a pratili su ih predstavnici brojnih grupa i radionica ovogodišnje Rabske fjere. Silazeći niz Bobotine, svima koji su ikad bili dijelom Fjere, nedostajao je čvrsti korak i snažan glas organizacijskog meštra, začetnika Rabske fjere i počasnog doživotnog predsjednika, pokojnog Uga Belamarića.


Neprocjenjiva promocija


Za vođenje programa otvaranja  17. Rabske fjere, koji je scenaristički priredio   Josip Fafanđel, bili su zaduženi   Irena Ivić  i Miljenko Tariba, a posjetitelji su uz ritamsku koreografiju mogli vidjeti nekoliko zapaljivih žonglerskih akrobacija, a onda i nastup plesne sekcije URS-a te nekoliko glazbenih točaka na arhaičnim instrumentima u izvedbi gostujućih glazbenika.Uslijedilo je podizanje zastave Fjere na stijeg uz zvuke Stipišićeve  »Ode Rabu«  u izvedbi  Mješovitog zbor Reful, pod vodstvom prof. Tatjane Zorić, nakon čega je gradonačelnik Raba  Nikola Grgurić  na kraju svojeg obraćanja svečano  proglasio 17. Rabsku fjeru otvorenom, a zatim je knez rapski   izdao zapovijed topnicima da zapale fitilj, pa je gromoglasni udar topa i simbolično označio početak još jednog lijepog fjerskog trodnevlja na Rabu.Vedro prožimanje radoznalih turista i više od 700 kostimiranih sudionika razmještenih u 110 radionica po povijesnoj jezgri grada bit će kroz iduća tri dana neprocjenjiva svjetska promocija Raba kao top turističke destinacije.