Krčka jedra

Vremešne ljepotice ponosno se šepurile Krčkim zaljevom

Mladen Trinajstić

Snimio M. TRINAJSTIĆ

Snimio M. TRINAJSTIĆ

Kvarnerski gucevi, pasare, kajići, batane, gajete, leuti... koje na životu drži startali su s posljednjim podnevnim otkucajem zvona s krčkog zvonika kako bi promovirali dugu i bogatu pomorsku, ali i jedriličarsku baštinu grada Krka te pokazali kako je nekada bilo



»Krčka jedra« – atraktivna regata tradicijskih plovila postala je punoljetna. Događanje koje je davno izraslo u jednu od po mnogočemu najposebnijih krčkih ljetnih manifestacija jučer je doživjelo svoje 18. izdanje, revijalnim tonom obojano jedriličarsko natjecanje kojemu je, više od toga tko će regatno polje obići prvi a tko posljednji i ovog puta u prvom planu bilo druženje, zbližavanje i međusobno povezivanje zaljubljenika u tradicijska, drvena plovila, mahom vremešne ljepotice i ljepotane koje na životu drži tek pasioniranost njihovih vlasnika.   


Sad već tradicionalno događanje iza kojeg stoji poveća grupa krčkih entuzijasta i zaljubljenika u jedrenje ali i tradicijske drvene barke i ovog je puta upriličeno na blagdan Velike Gospe. Po dobrom starom običaju, i 18. izdanje »tradicionalne regate tradicijskih barki«, čiji su vlasnici ondje pristigli u kvarnerskim gucevima, pasarama, kajićima, batanama, gajetama, leutima i drugim danas već pomalo izumirućim tradicionalnim plovilima, startalo je s posljednjim podnevnim otkucajem zvona s krčkog zvonika. Jedrilo se na regatnom polju koje je omeđivala gradska luka te bove postavljene pred obližnjim krčkim kampovima, u akvatoriju na kojem su se stare jedrima pogonjene ljepotice dobro snalazile i gdje su se, unatoč ne pretjerano vjetrovitom danu, mogle šepuriti pred gledateljima i kupačima koji su ih tako satima mogli pratiti s gradskih plaža.


– Atraktivna regata, jedriličarsko događanje kojemu je natjecateljska komponenta uvijek bila u drugom planu i ove je godine ponajprije bila posvećena promoviranju duge i bogate pomorske ali i jedriličarske baštine grada Krka kao i vrednovanju svega što na čuvanju takvih plovila čine brojni zaljubljenici i entuzijasti koji kroz događanja poput »Krčkih jedara« na najbolji način predstavljaju sve ono što je ovaj kraj nekad bio, i što u konačnici još uvijek jest, naglasio je Nedeljko Dunato, jedan od idejnih začetnika jučer održanog događanja.




Nagrade najboljima od dvadesetak u Krk pristiglih sudionika u predvečernjim su satima podijeljene na Ribarskom mulu nakon čega se jedriličarska zabava protegla do kasno u noć. Organizaciju ovogodišnjih Krčkih jedara potpisuju Jedriličarski klub »Plav«, inače najstariji jedriličarski klub na Jadranu čijoj je »ostavštini« dobrim dijelom također posvećena ova regata, Grad Krk, Turistička zajednica Grada Krka te TKD »Vecla«, institucije čijim su predstvnicima u organizaciji i provedbi regate ali i svih ostalih »pratećih« događanja i ove godine pomogli brojni sponzori.