Kek

Visina paušala ostala ista na cijeloj Boduliji

Mladen Trinajstić

Odluku o zadržavanju dosadašnje razine paušala među prvima je donijela Općina Baška, pa on (za iznajmljivače) u naselju Baška iznosi 300 kuna po krevetu, u Jurandvoru 210 te minimalnih 150 kuna u Batomlju i Dragi Bašćanskoj



KRK Čelništva svih krčkih jedinica lokalne samouprave usuglasila su se, najprije neformalno, oko odluke da u ovoj godini zadrže dosadašnju visinu paušalnog poreza po krevetu, smještajnim jedinicama u kampovima i objektima za robinzonski smještaj. Da su, u okolnostima u kojima je zakonodavac lokalnim jedinicama omogućio da osjetno povećaju vrijednost tog paušalnog poreza (koji se na otoku dosad plaćao u iznosu od 300 kuna po svakoj postelji u smještajnim jedinicama poput apartmana, soba i kuća za odmor, odnosno 350 kuna po smještajnim jedinicama u kampovima i kompleksima za robinzonski turizam), otočne lokalne uprave ipak odlučile zadržati dosadašnje razine te vrste poreznog opterećivanja pružatelja smještajnih usluga, potvrđuju odluke vijeća krčkih lokalnih jedinica koje se ovih dana ubrzano donose, ili su pak već donesene.


Rok do kraja siječnja 


Žurba kojom Krčani sad formaliziraju svoju namjeru nemijenjanja dosadašnjeg iznosa oporezivanja svog turizma, uzrokovana je propisanom obvezom donošenja takve odluke prije isteka siječnja. Izostanak te odluke bi, sukladno odredbama Zakona o porezu na dohodak, odnosno novog Pravilnika o paušalnom oporezivanju djelatnosti iznajmljivanja i organiziranja smještaja u turizmu, svim pružateljima takvih usluga nametnuo povećenu vrijednost paušala od čak 750 kuna. Odluku o zadržavanju dosadašnje razine tog paušalnog poreza (koju, sukladno novim izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, lokalne uprave sad mogu odrediti u rasponu od 150 pa do 1.500 kuna po krevetu) među prvima je donijela Općina Baška čije je Vijeće još 15. siječnja usvojilo Odluku sukladno kojoj je visina paušalnog poreza po krevetu utvrđena kao i dosad, u vrijednosti 300 kuna za naselje Baška, 210 kuna za Jurandvor te minimalnih 150 kuna za naselja Batomalj i Draga Bašćanska. Visina paušalnog poreza po smještajnoj jedinici u kampu u Baški iznosi 350 kuna, u Jurandvoru 245, a u naseljima Batomalj i Draga Bašćanska 175 kuna.


Od 150 do 350 kuna 


Među otočnim lokalnim čelnicima načelno usuglašenu namjeru nemijenjanja dosadašnjih vrijednosti tog poreznog opterećenja ovih će dana donijeti i vijeća svih ostalih krčkih lokalnih jedinica, među ostalima i Grada Krka, odnosno Općine Punat, koji su već objavili prijedloge svojih takvih odluka, a obje će ih lokalne jedinice donijeti idućeg utorka. U gradu Krku će, sukladno javno prezentiranom prijedlogu odluke, visina paušalnog poreza po krevetu u apartmanima, sobama i kućama za odmor ostati »razrezana« na 300 kuna, u Korniću na 255, a u Brscu, Milohnićima i Pinezićima na 210 kuna. U svim ostalim naseljima puašal će se i nadalje plaćati u iznosu od 150 kuna. Kampovi u gradu istu će obvezu podmirivati u iznosu od 350 kuna po smještajnoj jedinici, u Korniću u vrijednosti 297,5, u Brscu, Milohnićima i Pinezićima po 245, a u ostalim naseljima po 175 kuna. Slično kao i Krčani, i Puntari idućeg tjedna zaokružuju svoj dio te porezne priče pa će tako, iste večeri kad i Gradsko vijeće, i njihovo Općinsko vijeće usvojiti Odluku kojom će se 300 kuna paušala i nadalje plaćati u Puntu, a 255 kuna u Staroj Baški. Puntarski kampovi istovremeno bi plaćali 350 kuna po smještajnoj jedinici, a oni na području Stare Baške – 297 kuna.