Radovi

Važna vrbnička prometnica: Potez Sveta Nedilja – Grohot – Čerenec gotov do proljeća

Mladen Trinajstić

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Rekonstrukcija 1,7 km nerazvrstane ceste transformirat će postojeće puteve u suvremenu prometnicu kojom će se uskoro dosegnuti Grohot i Čerenec, a čitav se projekt financira iz »vanjskih izvora« – 85 % iz EU fondova i 15 % iz proračuna RH



VRBNIK Nakon što su još početkom prošle godine načelnici i gradonačelnici čak 212 jedinica lokalne samouprave iz cijele Hrvatske s predstavnicima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisali ugovore slijedom kojih se, s nešto više od 647 milijuna kuna, kroz Program ruralnog razvoja diljem naše zemlje krenulo financirati projekte izgradnje i obnove lokalnih cesta, dio spomenutog novca dotekao je i na otok Krk, točnije u Općinu Vrbnik. Slijedom potpisa koji je u toj prilici na ugovor za dodjelu sredstava stavio i vrbnički načelnik Dragan Zahija, toj je otočnoj općini osigurano nešto više od 5,4 milijuna bespovratnih kuna namijenjenih izgradnji, odnosno temeljitoj rekonstrukciji dionice ceste na potezu Sveta Nedija – Grohot – Čerenec.



Osim na tom cestovnom projektu, prenio nam je Zahija, na području Općine Vrbnik već se neko vrijeme izvodi i 1,4 milijuna vrijedna sanacija lukobrana i školjere u lučici podno Risike. – Dobar dio tih radova već je dovršen pa je tako, uz ostalo, betoniranjem obnovljena i jedna privezišna »utvrdica«. Ona će, baš kao i ona druga koja je obnovljena i stabilizirana u prethodnom periodu, uskoro biti obučena u novi kamen, objasnio je Zahija, dodavši da radove na tom općinskom projektu izvodi tvrtka GP Krk. Uz 400 tisuća kuna osiguranih iz općinskog proračuna, u sanaciju navedene lučice u ovom će investicijskom »naletu« biti uloženo i milijun kuna osiguranih od strane Ministarstva nadležnog za obalnu infrastrukturu.



Svojevrsna obilaznica




Time su se, ističu »općinari«, osim izgradnje kvalitetnije cestovne infrastrukure, počela ostvarivati i njihova nastojanja vezana uz povećanje razine sigurnosti u prometu.


– Riječ je o sad već u izvedbenom smislu poodmaklom projektu koji podrazumijeva izgradnju nerazvrstane ceste koja će, nakon što bude dovršena i dosegne svoju krajnju točku na spoju s Grohotom i ulicom Čerenec, u daljnjim planovima, odnosno etapnim ulaganjima (koja nisu obuhvaćena ovim radovima) biti nastavljena i izgradnjom nove prometnice prema lokalitetu današnjeg parkirališta Vajavina, pa tako i profunkcionirati kao svojevrsna obilaznica Vrbnika. Njome će se cestovni promet sa samog ulaza u mjesto, odnosno lokaliteta na rubu Vrbničkog polja (u blizini Vinarije Katunar), »kanalizirati« prema istočnom rubu naselja, s time da u tom smislu govorimo tek o drugoj fazi radova čiji je nastavak, zasad, popraćen s tek započelim ishođenjem potrebnih dozvola – objašnjava nam Zahija.


Ulaganja u rekonstrukciju spomenute nerazvrstane ceste, u etapi koja je obuhvaćena ovim projektom za koji su Vrbniku već dodijeljena sredstva, omogućit će transformaciju postojećih puteva u suvremenu prometnicu kojom će se uskoro dosegnuti Grohot i Čerenec, a radovi se izvode na potezu ukupne duljine 1,7 kilometara.



Sredstva kojima se gradi ta vrbnička prometnica osigurana su u sklopu mjere 7.2.2. kojom se financiraju ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta. Novac dio kojeg je već došao na račun Općine Vrbnik, ići će i put nešto više od 200 drugih hrvatskih općina i gradova, odnosno manjih naselja s najviše pet tisuća stanovnika, u 20 županija.



Javna rasvjeta


Osim samog zahvata koji je za žitelje Vrbnika vrlo bitan, značajno je postignuće i to što se cjelokupan projekt financira iz »vanjskih izvora«, odnosno u 85-postotnom udjelu iz sredstava EU fondova, a s 15 posto preostalog novca i iz proračuna RH, nastavlja Zahija.Radovi se izvode još od jeseni, a nakon kraćeg odmora koji je obuhvatio božićno-novogodišnje razdoblje, ovih se dana na tom potezu iznova intenziviraju zahvati koje izvode djelatnici tvrtke GPP Mikić.

U svakom slučaju, gradi se u skladu s ugovorenim terminskim planom i očekujemo da bi ta investicija trebala biti zgotovljena već koncem ožujka, ili najkasnije u prvim danima travnja. Pritom načelnik napominje da se u sklopu radova na tom potezu, uz samu prometnicu i njen sustav oborinske odvodnje, grade i temelji budućeg sustava javne rasvjete kojom će, u daljnim fazama ulaganjima u taj prometni objekt, on biti i osvijetljen.