Gastro manifestacija

U Loparu proglašenjem najbolje i najinventivnije spravljenih jela završio KRUMPIRFEST 2018.

Hrvoje Hodak

Snimio: Petar Lupić

Snimio: Petar Lupić



U Loparu je od 13. do 20. lipnja 2018. održana tradicionalna gastro manifestacija KRUMPIRFEST Lopar 2018. Kroz suradnju s Turističkom zajednicom općine Lopar, sedam ugostiteljskih objekata (Feral, Lanterna, Mel, Stella, Sveti Marin, Creshendo i Dragica) svojim je gostima ponudilo jela na temu loparskog krumpira, nadaleko poznatog po specifičnom okusu potenciranom mineralima koje u Loparsko polje donose jaka bura i posolica.


Loparski krumpir, kazao nam je direktor TZO Lpara Marin Mušćo, namirnica je koja je othranila mnoge generacije, ne samo Loparana i ostalih žitelja otoka Raba, već i žitelja cijelog Primorja, i to od Jablanca pa sve do Rijeke, a njegov cvijet, uz cvijet rajčice, domaćeg loparskog „pumidora“, nalazi se danas u grbu Općine Lopar.


U ocjenjivanju pripravljenih jela sudjelovao je i član žirija poznatog televizijskog gastro showa ”Masterchef”, g. Radovan Marčić, a prvo je mjesto za najbolje tradicionalno jelo osvojio Ugostiteljski objekt ”Feral”. Za najinventivnije jelo nagrađen je Ugostiteljski objekt ”Stella”.




Plakete su uručene prigodom završne fešte Krumpirfesta na Rajskoj plaži gdje su i kulinarski majstori Imperiala d.d. managed by Valamar prezentirali vlastitu gastronomsku ponudu jela na temu loparskog krumpira. Brojni posjetitelji osim u jelima i predivnom ambijentu Rajske plaže, mogli su uživati i u natjecanjima u guljenju i nošenju krumpira, dok je za glazbeni dio večeri bio zadužen Trio Family iz Novog Vinodolskog.