Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
8. travnja 2020.
Smotra i regata

foto Tradicijske barke u Malinskoj: Valorizacija i promocija bogate pomorske baštine

 Na moru pred Malinskom održana prva regata tradicijskih barki - Homo na jidra / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ
Na moru pred Malinskom održana prva regata tradicijskih barki - Homo na jidra / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ
Autor:
Objavljeno: 18. kolovoz 2019. u 18:34 2019-08-18T18:34:00+02:00

Smotra i regata dio su europskog projekta »ARCA ADRIATICA« cilj kojega je razvoj zajedničkog hrvatsko-talijanskog turističkog proizvoda utemeljenog na načelima društvene i ekološke održivosti

Da se na otoku Krku posljednjih godina mnogo čini u nastojanjima čuvanja, valorioziranja i promoviranja vrijednosti i značajki lokalne pomorske baštine, svjedoči sve veći broj dobro očuvanih i redom obnovljenih drvenih barki svih vrsta, boja i oblika koje se sad već posvuda mogu vidjeti u otočnim lukama, ali jednako tako i sve prisutnija praksa organiziranja i upriličavanja revijalnih regatnih okupljanja vlasnika starih, tradicijskih plovila.

Jednoj takvoj jučer su, prvi put, prigodu imali svjedočiti i stanovnici Malinske, ali i njihovi brojni ljetni posjetitelji koji su točno u podne, na moru pred malinskarskom mjesnom lukom, imali zadovoljstvo guštati u ljepoti, bijelim jedrima »tjeranih«, staih ljepotica i ljepotana, ali i u drugoj regati unutar koje su se istovremeno na moru, u sklopu 21. Kupa Dubašnice, ogledavali vlasnici onih ponešto suvremenijih i bržih krstaša.

U regati ispred Malinske uživali su i brojni posjetitelji tog krčkog turističkog mjesta / Foto M. TRINAJSTIĆ

Okrenutost moru

Nakon već održanog puntarskog »Burtižanja« te regate »Krčka jedra« koja je na Velu Gospu upriličena u Krku, i treća takva regata – malinskarka »Homo na jidra« zaokružila je zanimljivu priču koju ovog ljeta, više no ikad do sad, pričaju otočni ljubitelji mora i tradicijskih barki na jedra.

Spomenuto otočno lokalno središte tijekom ovog vikenda ugošćava premijerno izdanje Smotre i regate tradicijskih barki nazvane »Homo na jidra« koja se, kako doznajemo od Daniela Manzonija, direktora Turističkog ureda Turističke zajednice Općine Malinska-Dubašnica, upriličuje u sklopu europskog projekta »ARCA ADRIATICA«.

Daniel Manzoni / Foto M. TRINAJSTIĆ

– Glavni cilj tog projekta razvoj je zajedničkog hrvatsko-talijanskog turističkog proizvoda utemeljenog na načelima društvene i ekološke održivosti. Projektom se istovremeno valorizira, čuva, štiti, ali i promiče bogata pomorska, ribarska i brodograditeljska baština jadranskih zajednica čiji su žitelji, napominje Manzoni, od pamtivijeka bili okrenuti moru, i pomorstvu.

Općina Malinska-Dubašnica e u Arcu Adriaticu uključena s većim brojem hrvatskih, ali i talijanskih lokalnih jedinica i institucija, a organizaciju jedriličarske regate »Homo na jidra«, uz TZO Malinska-Dubašnica, supotpisuju i Općina Malinska-Dubašnica te Jedriličarski klub Malinska.

Na rivi su se održžavale i radionice u sklopu kojih su se i stari i mladi mogli upoznati s osnovama brodograditeljskih tehnika / Foto M. TRINAJSTIĆ

Fešta na rivi

– Valja reći da je ova regata, za koju se nadamo i vjerujemo da je početak jedne dulje i sadržajnije priče odnosno projekta, svojevrsna uvertira u zbivanja koja će se u našem mjestu početi zbivati najesen kad bi, također (su)financiran EU novcem, na malinskarsoj obali trebao početi nicati suvremeni Interpretacijski centar maritimne baštine, projekt koji bi trebao postati zamašnjakom niza novih turističko-promotivnih aktivnosti, programa i projekata, zaključuje direktor TU TZO Malinska-Dubašnica.

Treba reći i da je osim jedriličarskih regata, one koja je okupila vlasnike i ljubitelje starih drvenih plovila, ali i onih bržih, okretnijih i većih krstaša čije su se posade ogledavale u sklopu nacionalnog jedriličarskog prvenstva, Malinska svojim posjetiteljima ovih dana ponudila i niz pratećih zabavnih, kulturno-umjetničkih, izložbenih ali i edukativnih zbivanja.

Uz bogatu gastro ponudu, žitelji i posjetitelji Malinske imali su tako prigodu uživati i u raznim, s morem i brodogradnjom povezanim radionicama, eko-etno sajmu, izložbama starih fotografija, ali i u fešti na rivi koja je upriličena u večernjim satima. Za dobru atmosferu, za trajanja svih spomenutih događanja, brinule su se klape Rišpet i Nevera te Speen Band i Trio Bajs.

Izložžba starih fotografija Malinske i njene luke bila je atraktivna nadopuna događajna koja su ispunila vikend / Foto M. TRINAJSTIĆ

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.