REKORDNA 2018

Sama Bodulija “odradila” trećinu turističkog prometa PGŽ-a

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Prošla je sezona na otoku završena s 861 tisućom dolazaka (6,8% više nego 2017.) te čak 4,95 milijuna noćenja (3,67 % više). Grad Krk je i ovaj put bio najposjećeniji, ali je zato Baška prvi put prešla milijun noćenja, dok najveći porast od 10% više noćenja bilježi Općina Omišalj



KRK Iz Turističke zajednice otoka Krka objavljeni su cjeloviti statistički pokazatelji kojima je sad i službeno, nakon uspješno odrađenog ugošćavanja posjetitelja koji su na Krku guštali u božićno-novogodišnjem razdoblju, statistički »zaokružena« prošla, po ukupno ostvarenim rezultatima rekordna godina. Kako doznajemo iz izvješća kojim je krovna organizacija otočnog turizma sad napokon statistički obradila i predstavila 2018. godinu, prošla je sezona na otoku završena s ukupno ostvarenih 861 tisuća dolazaka te čak 4,95 milijuna noćenja.


Kako su nam, prezentirajući netom zbrojene brojke predstavili statističari otočnog TZ-a, broj posjetitelja otoka lani je bio veći za gotovo 6,8 posto u odnosu na iste pokazatelje 2017. godine, dok su noćenja u plusu za 3,67 posto. Domaći gosti lani su ostvarili dva posto više noćenja no u 2017., ali su s ukupnih 218,5 tisuća noćenja ukupnom tursitičkom rezultatu otoka Krka naposljetku pridonijeli s još uvijek skromnih 4,4 posto. Sav ostali promet (u ukupnom udjelu od 95,6 posto) ostvarili su strani posjetitelji.



Svemu navedenom valja pridati i brojke iz tzv. nekomercijalnog smještaja koji se također prate i u ukupne rezulate pribrajaju u sustavu Evisitor, uz pomoć kojeg se u Hrvatskoj posljednjih godina prate, uspoređuju i predstavljaju statistički pokazatelji. U tom dijelu statistike, dakle zajedno s »prijateljskim i vikendaškim« noćenjima kojih je lani ondje bilo 1,96 milijuna, sveukupni krčki turistički skor s koncem 2018. popeo se na i više no vrijednih 6,91 milijuna noćenja odnosno 913 tisuća dolazaka.





Bašćanski milijun


Najviše noćenja i lani je u konačnici ostvareno na području grada Krka čija se zaključna statistika s posljednjim danom 2018. popela na 1,32 milijuna noćenja. Za Krkom tradicionalno po uspješnosti slijedi Baška na čijem je području lani po prvi put u povijesti premašeno milijunto noćenje, konkretnije, točan završni rezultat u Baški je naposljetku dosegao 1,007 milijuna noćenja. Treće mjesto na top listi najposjećenijih turističkih destinacija Bodulije uvjerljivo drži Omišalj na čijem je području lani ostvareno 807,5 tisuća noćenja, ali i uvjerljivo najveći porast tog pokazatelja na godišnjoj razini. Otvaranjem novouređenog, peterozvjezdanog kampa »Omišalj« receptivni potencijal najsjevernije otočne općine očito je i osjetno ojačan pa stoga i ne čudi da je lanjska godina, u odnosu na 2017. u kojoj taj smještajni kompleks nije radio, zaključena s 10-postotnim porastom broja ostvarenih noćenja. U Malinskoj je lani ostvareno 679,5 tisuća noćenja, u Puntu 604, a u Dobrinju tek nešto manje od 427 tisuća noćenja. U i oko Vrbnika lani je pak ostvareno skoro 111 tisuća noćenja, a ono što je u promatranju tih podataka bitno istaknuti, jest i da je u baš svim krčkim destinacijama bilježen pozitivan odnosno trend rasta.



Zajedno sa statistikom za cijelu 2018. godinu, u istom, nedavno objavljenom izvješću zasebno je obrađen i posljednji prošlogodišnji mjesec. U prosincu, u kojem se glavnina pokazatelja vezuje s prometom ostvarenim u prednovogodišnjim danima, odnosno u razdoblju u kojem je tek dio otočnih hotela otvorio svoja vrata, na Krku je ovog puta ostvareno 2,9 tisuća dolazaka te nešto više od 10 tisuća noćenja.


U tom su razdoblju najviše prometa napravili hotelijeri s područja Malinske u kojoj je ostvareno skoro 3,2 tisuće noćenja. Dobro su radili i njivički (2,7 tisuća noćenja) te krčki hotelijeri koji su u tom razdoblju uknjižili dvije tisuća noćenja. Ipak, treba primijetiti i da je u tom razdoblju lani ostvarena tek polovina prometa koji je u božićno-novogodišnjem periodu na Krku bio ostvaren 2017. godine.



Iznajmljivači prednjače


Konačno objavljeni cjeloviti podaci za prošlu turističku godinu pokazali su i da je u 2018. na Krku više od polovine (50,97 posto) ukupnih noćenja ostvareno u kapacitetima bodulskih iznajmljivača – u apartmanima, sobama i kućama za odmor kojima upravljaju pružatelji usluga smještaja u domaćinstvu. Nakon iznajmljivačkih 2,52 milijuna lani ostvarenih noćenja, u ukupnom udjelu slijede kampovi koji su rekordnom rezultatu lanjskog turizma otoka Krka pridonijeli s 1,49 milijuna noćenja, odnosno s 30 posto ukupnog turističkog prometa. Hotelijeri su ukupnom rezultatu pridodali i svojih tek nešto manje od 899 tisuća noćenja, odnosno 20-ak posto ukupnog »kolača« prometa na našem najturstičkijem otoku koji, treba podsjetiti, sam nastavlja nositi trećinu turizma PGŽ-a te oko 7 posto nacionalnog turističkog prometa.


U svoj sili statističkih podataka, zanimljiv je i indikativan i onaj o »top ten« tržišta s kojih je na Boduliju lani pristizalo najviše gostiju. Uvjerljivo prvo mjesto na tom popisu nastavljaju držati Nijemci kojih je lani na Krk stiglo gotovo 228 tisuća, čak 9 posto više no 2017. Po broju dolazaka za Nijemcima slijede Slovenci sa 120 tisuća posjetitelja, a zatim i Austrijanci sa 107 tisuća posjeta. Na istoj listi potom redom slijede Talijani (83 tisuće dolazaka) pa Mađari, Česi, Poljaci, Slovaci, Nizozemci i Švicarci s kojima je zaključena ta top-lista.