Diskriminacija

Roditelji šokirani: Dječaka s epilepsijom vrtić na Lošinju želi samo tri dana tjedno po sat vremena

Slavica Kleva

Snimila: Anja TOMOVIĆ

Snimila: Anja TOMOVIĆ

Sve je još uvijek neizvjesno, premda su roditelji priložili i liječničku dokumentaciju s preporukom o uključivanju u redovni dječji vrtić, te s izjavom da tegobe neće bitno utjecati na pohađanje



MALI LOŠINJ Roditelji troipolgodišnjeg mališana, Vedrana i Saša Maver iz Malog Lošinja, zatražili su pomoć odvjetnika kako bi i zakonski učinili sve kako bi njihov dječak koji boluje od epilepsije mogao pohađati vrtić kao i sva ostala djeca, a ne tek povremeno, tri puta po sat vremena tjedno, kako je u ovom trenutku prijedlog uprave Dječjeg vrtića Cvrčak u Malom Lošinju.


No, desetak dana pred polazak u vrtić, još uvijek je sve neizvjesno. Roditelji čekaju odgovore nadležnih institucija, premda su pred sam upis djeteta u svibnju ove godine priložili i liječničku dokumentaciju iz koje je vidljiva preporuka specijalista neonatologa, pedijatrijskog neurologa i specijalista kliničkog psihologa, o »uključivanju u redovni dječji vrtić radi stimulacije kognitivnog i socijalnog razvoja djeteta, te s napomenom da tegobe dječaka i tip napadaja neće bitno utjecati na pohađanje dječjeg vrtića«.


S druge strane, Dječji vrtić Cvrčak u ovom trenutku je roditeljima ponudio »opservacijski ugovor« po kojem bi dijete s teškoćama u razvoju provelo u vrtiću tri mjeseca »opservacijskog razdoblja s ciljem utvrđivanja razvojnih karakteristika i potreba, planiranja odgojno-obrazovnog rada s djetetom i kreiranja individualnog odgojno-obrazovnog plana rada«. Ali, ugovorom je precizirano da će »dijete u vrtiću boraviti jedan sat, tri puta tjedno«.


Izbjeći sud




I upravo su na tu činjenicu roditelji reagirali, smatraju taj čin sramotnim, segregacijom. Mišljenja su da je vrtić propustio osigurati ostvarivanje obrazovnih prava djeteta na jednakoj osnovi s drugom djecom i u skladu s njegovim najboljim interesom, odnosno preporučen boravak u vrtiću radi socijalizacije i stimulacije razvoja.


Borba roditelja da njihovo bolesno dijete krene u vrtić zajedno sa starijim bratom zahuktala se, oni traže odgovore od svih nadležnih institucija. Zatražili su i pravnu pomoć jer smatraju to očiglednim kršenjem dječjih prava, što nam je potvrdila odvjetnica Ingrid Barić koja zastupa prava djeteta.– Razgovarali smo s ravnateljicom vrtića upravo kako bismo nastojali izbjeći utjerivanje prava djeteta sudskim putem i s obzirom na činjenicu da razgovaramo o gradu Malom Lošinju kao dijelu Primorsko-goranske županije koja ostvaruje izvanredne rezultate upravo na polju prava djece s poteškoćama u razvoju i koja se uspješno asimiliraju u odgojno-obrazovne ustanove sa zdravom djecom. Zakonski okviri su toliko fleksibilni da je po tom pitanju naša županija u samom vrhu uključivanja djece s poteškoćama u razvoju u redovan odgojno-obrazovni proces – kazala je odvjetnica Barić, podsjetivši da tomu u prilog ide i stručno mišljenje liječnika.

Liječnički nalaz izdan u KBC-u odnosi se na opservaciju dječaka. U njemu stoji kako su »mišljenja da tegobe dječaka i tip napadaja neće bitno utjecati na njegovo pohađanje dječjeg vrtića, već da boravak u vrtiću samo može pomoći u daljnjem razvoju. Majka je upoznata sa svojim obvezama u svezi provođenja terapije i praćenja djeteta te je voljna službeno maksimalno surađivati sa stručnim službama u interesu djeteta«.


– Predali smo papire za upis obojice dječaka u vrtić prije tri mjeseca. Sredinom svibnja bili smo na prvom razgovoru u vrtiću kada nam je rečeno da nemaju toliko stručnih osoba, unatoč priloženoj preporuci Centra za socijalnu skrb i preporuci liječnika – započela je priču majka mališana. – Ponudila sam da osobno kuham i nosim hranu za sina jer je po preporuci liječnika prešao na modificiranu Atkinsonovu prehranu, naglasila sam im da želim da se i moje dijete igra i da je dva sata dnevno boravka u vrtiću minimalno što tražim. No, ravnateljica je rekla da to može biti tri sata tjedno. Nisam tražila asistenta, ponudila sam se da ću biti volonter, da ću ga hraniti, biti s njim, pa čak bih bila zadovoljna i da ga mogu promatrati kroz prozor, samo da bude s drugom djecom, ali sam naglasila da mi ugovor na manje od dva sata dnevno ne moraju ni nuditi – kazala je majka Vedrana, dodavši kako je na sve to ravnateljica odgovorila da će s njom još razgovarati, dogovoriti se i vidjeti što se može učiniti.

Odgađanje sastanka


– Roditeljski sastanak je planiran za 20. srpnja, svi su roditelji imali ugovore, a nama su pred svima rekli da će naše dijete pohađati vrtić tri puta tjedno po sat vremena. Otišli smo do ravnateljice koja je rekla da je dijete upisano i primljeno pod ovim uvjetima pa smo zatražili novi sastanak. No, tada su rekli da je ravanteljica odsutna. Potom smo opet dogovorili sastanak za 26. srpnja kada smo doznali da se ravnateljica nalazi na konzultacijama kod pedijatrice upravo zbog našeg slučaja. Otišli smo k pedijatrici, potvrdila nam je da je ravnateljica bila kod nje te da su dogovorili nadzor logopeda i angažman radnog terapeuta. Ponovo smo se vratili u vrtić kako bismo razgovarali s ravnateljicom ali nam je osoblje reklo da se ravnateljica nalazi na bolovanju. Nije moguće, rekla sam, prošlo je 45 minuta od razgovora koji je obavila s pedijatricom, no od tada nismo uspjeli kontaktirati s ravnateljicom unatoč dopisima – rekla je majka Vedrana.


– I tada sam zatražila pomoć odvjetnice, pismom sam se obratila pravobraniteljici za djecu Ivani Milas Klarić, a pismo sam odaslala i na drugih 26 adresa, od gradonačelnika Malog Lošinja, samostalnom sektoru za inspekcijski nadzor Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Službi za prosvjetne inspekcije-Područnoj jedinici u Rijeci kako bih sve upoznala s osporavanjem prava mog djeteta na pohađanje vrtića, osim u razdoblju od tri sata tjedno, objasnila je.


Pismo pravobraniteljici


Početkom kolovoza, roditelji Maver uputili su opširno pismo pravobraniteljici za djecu Ivani Milas Klarić. U prijavi ukazuju i na činjenicu krajnje netransparentnog rada Ustanove jer na mrežnim stranicama vrtića, barem na dan sastavljanja prijave, 2. kolovoza, nisu objavljena imena niti ravnateljice ustanove, kao ni imena Upravnog vijeća, a ni subjekata koji su članove Upravnog vijeća imenovali. Osvrnuli su se i na Statut Vrtića u kojem je propisano da se »programi za djecu rane predškolske dobi s teškoćama u razvoju mogu ostvarivati«, što pretpostavlja da je vrtić stručno kapacitiran. Postavljaju pitanje, ukoliko je vrtić stručno kapacitiran, iz kojeg razloga ih ne propisuje obveznom, nego samo fakultativnom mogućnošću? Samim time, kažu roditelji, statut ustanove dopustio je voluntarističko i nejednako postupanje prema djeci koja nemaju zdravstvene poteškoće u odnosu na djecu koja ih imaju, što je nedopustivo, pa i sramotno. U pismu navode konkretne pozitivne primjere različitih vrtića na području Hrvatske koji su itekako uspješno inplementirali program za djecu s poteškoćama u razvoju s većim brojemu sati boravka u vrtiću.


Najbolji interes


Osvrnuli su se i na sadržaj »opservacijskog ugovora« koji je sastavljen jednostrano, bez obrazloženja i kriterija, a razlog ovakvog restriktivnog boravka, koji zapravo i nije boravak, već predstavlja praktički tri kratkotrajna posjeta vrtiću tijekom tjedan dana, isključivo je djetetova dijagnoza epilepsije. »Kad se uzme u obzir što je pravi cilj djetetovog uključivanja u odgojno obrazovni proces, osobito u fazi predškole, a radi se prvenstveno o socijalizaciji djeteta u društvu s vršnjacima, naše dijete ostaje prikraćeno za sve normalne vršnjačke aktivnosti i druženje, o čemu su »odlučile tete«, koje bi ga trebale podržavati, čuvati i poticati«, stoji u pismu.


»Moja zamolba je da zatražite od Dječjeg vrtića Cvrčak odgovor na pitanje na temelju kojih mjerila, kriterija i normi je procijenjeno da je našem dječaku za njegov razvoj do »punih potencijala« i u »njegovom najboljem interesu« dovoljno boraviti u vrtiću tri puta tjedno po jedan sat, a drugoj djeci je to omogućeno 40 sati? Prema navodima ravnateljice Vrtića odluku o trajanju boravka mog djeteta u vrtiću donijela je u suglasnosti s Agencijom za obrazovanje, pa stoga ovu pritužbu dostavljam i nadležnim osobama iz Agencije s molbom za nadležno postupanje«, stoji u pismu roditelja.