TZ Krk

Raspisan natječaj za nove krčke suvenire

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

»Dar iz Krka« je prepoznatljiva oznaka kojom se već godinama potvrđuje te garantira kvaliteta, izvornost i originalnost memorabilija kakvima se Krčani nastoje predstavljati svojim posjetiteljima



KRK Predstavnici Turističke zajednice Grada Krka raspisali su ovih dana novi, osmi po redu natječaj za prijavu rješenja suvenira koji će, ukoliko zadovolje propozicije natječaja, a potom i kriterije Stručnog povjerenstva, steći pravo njihova označavanja i promoviranja zaštićenom markicom »Dar iz Krka«. Podsjetimo, radi se o prepoznatljivoj oznaci kojom se već godinama potvrđuje te na neki način garantira kvaliteta, izvornost i originalnost memorabilija svih vrsta i oblika kakvima se Krčani, treba reći s ponosom, nastoje predstavljati svojim brojnim ljetnim posjetiteljima.


I na ovaj krug netom objavljenog natječaja, prenosi nam Nataša Jurina, direktorica TU TZ Grada Krka, moći će se prijaviti sve pravne i fizičke osobe registrirane, odnosno s prebivalištem na području svih dijelova naše zemlje. Suveniri koji će se »tražiti«, nastavlja naša sugovornica, trebali bi predstavljati odraz kontinuiteta umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili kulturalnog nasljeđa grada i otoka Krka, odnosno prezentirati njegovu materijalnu, nematerijalnu ili pak prirodnu baštinu.


Kvaliteta i ekologija


– Prijavljeni suveniri mogu biti umjetnine i umjetnički predmeti, umjetničko-obrtnički pa i gastro proizvodi, odjevni i uporabni predmeti te grafički materijali i multimedija (fotografije i video materijali) – nastavlja Jurina, napominjući i da će, ukoliko se radi o umjetninama, umjetničkim predmetima i umjetničko-obrtničkim proizvodima, biti važno i da predložena rješenja budu kvalitetne izrade, jednako kao i da su sačinjena od ekološki prihvatljivih, odnosno za otočno podneblje karakterističnih materijala.




Svaki autor odnosno proizvođač koji se uključi u natječajni postupak moći će prijaviti najviše tri svoja rješenja, suvenira koji će se ovog ljeta priključiti već bogatoj, sadržajnoj i šarenoj paleti »Darova iz Krka«. Suvenire je, napominju organizatori natječaja, potrebno dostaviti u naravi, a ukoliko je potrebno, i u primjerenoj ambalaži. Pravovremeno prispjela rješenja ocjenjivat će višečlano stručno povjerenstvo što će ga imenovati Turistička zajednica Grada Krka, a neki od kriterija po kojima će članovi tog tijela vrednovati potencijalne suvenire vezani su uz njihovu autentičnost, inovativnost, maštovitost, kvalitetu izrade, originalnost prezentacije, ali i visok estetski standard, odnosno poštivanje ekoloških načela te cjelovitost u postignutoj prepoznatljivosti grada i otoka Krka.


Dvojezični katalog


– Ovogodišnji natječaj, uz sve prethodno istaknute kriterije, prednost će davati suvenirima koji na različite načine interpretiraju kulturne, kulturološke i turističke vrijednosti grada Krka, uzimajući u obzir njegovo povijesno nasljeđe, bogatstvo arhitektonske, kiparske, slikarske i arheološke baštine te posebnost prirodnih ambijenata – zaključila je Jurina, napomenuvši da će svi novoodabrani suveniri biti predstavljeni u dvojezičnom katalogu koji će, uz fotografiju samog suvenira, pružati i osnovne informacije o svakom pojedinom suvenirskom predmetu, ali i njegovom autoru, odnosno proizvođaču.


Prijedloge rješenja novih suvenira, sa svom propisanom pratećom dokumentacijom, organizatorima je potrebno dostaviti najkasnije do 11. ožujka. Obavijest o rezultatima natječaja bit će objavljena u roku od 40 dana od dana njegova završetka, i to na službenim internetskim stranicama TZ-a Grada Krka.