Laskava titula

Rab prvi Europski otok sporta 2019.

Hrvoje Hodak

Osvajanje laskave titule osiguralo je Rabu prepoznatljivost i mjesto među europskim sportskim gradovima, te mogućnost lakše dostupnosti značajnih europskih sredstava za daljnja ulaganja u sport i sportsku infrastrukturu



RAB U Europskom parlamentu u Bruxellesu ovog tjedna je Gradu Rabu svečano uručeno priznanje prvog Europskog otoka sporta 2019. Delegacija Grada Raba, predvođena gradonačelnikom Nikolom Grgurićem, predstavljala je otok i Grad Rab među visokim predstavnicima Europske komisije, Europskog parlamenta i ACES-a Europe, predstavnicima nagrađenih gradova te medija iz čitave Europe.


Predsjednik Federacije europskih sportskih prijestolnica i gradova (ACES Europe) Gian Francesco Lupatelli dodijelio je priznanja u pojedinačnim kategorijama zasluženim dobitnicima, među kojima su se, pored Grada Raba, iz Hrvatske našli i gradovi Sisak i Prelog, dok je prijestolnicom sporta za 2019. godinu proglašena Budimpešta.


Ovom se prilikom gradonačelnik Grgurić obratio prisutnima i zahvalio svima koji su zaslužni za osvajanje laskave titule koja je Rabu osigurala prepoznatljivost i mjesto među europskim sportskim gradovima, te mogućnost lakše dostupnosti značajnih europskih sredstava za daljnja ulaganja u sport i sportsku infrastrukturu.




– Ponosan sam i sretan što je titula prvog Europskog otoka sporta 2019. pripala Gradu Rabu, našem malom mediteranskom raju, koji se osim 130 godina dugom tradicijom organiziranog bavljenja turizmom, može pohvaliti i gotovo jednako dugom sportskom tradicijom. Sport je dio našeg identiteta, stil života, a ovo priznanje samo je potvrda sportske osviještenosti, aktivnosti i uspjeha grada i otoka Raba te poticaj za daljnji napredak. Zahvalio bih prije svega udruženju ACES Europe i njegovom predsjedniku Gian Francescu Lupattelliju na prihvaćenoj kandidaturi, članovima Komisije za evaluaciju Hugu Alonsu, Luci Parmigianiju i Domagoju Varžiću što su u našem otoku prepoznali vrijednosti i potencijal, te Berislavu Čižmeku koji nas je usmjeravao u poduzimanju pravovremenih koraka tijekom kandidature.


Posebno bih zahvalio svojim sumještanima, bez kojih ova titula ne bi bila moguća, svim generacijama naših sportaša i njihovim trenerima koji zajedničkom upornošću i strašću prema sportu prkose svim preprekama i izazovima te postižu izvanredne rezultate, zbog kojih je svako ulaganje u sport opravdano. Iznova su potvrdili organiziranost i ujedinjenost u zajedničkom cilju – a to je zdravo i aktivno odrastanje i život na sretnom i zdravom otoku, prepoznatljivom ne samo po četiri zvonika, Fjeri ili torti, već i po sportskoj ponudi i tradiciji – poručio je Grgurić, čestitavši svim dobitnicima prestižnih titula, dok se u pozadini prigodno prikazivao promotivni spot s ljepotama i posebnostima otoka Raba.