Rajska plaža

RAPSKE ATRAKCIJE Pogledajte fantastičnog nosoroga od 30 tona u Loparu

Ante Matijević

Drugo mjesto osvojila je skulptura Hobotnice Mije Knežević i Ivane Hrvatin s Riječke akademije, a treće mjesto osvojio je ženski torzo autorice i kiparice Georgette Yvette Ponte



LOPAR Završen je šesti Festival skulpture u pijesku na kojemu je sudjelovalo sedamnest natjecatelja umjetnika koji su svojim kreacijama od pijeska Rajsku plažu učinili izložbenim prostorom zanimljivim, osim kupača i umjetničkim pogledima znatiželjnika. Osim pješčanih skulptura završnog je dana izabrana i najbolja fotografija s motivom loparskog pijeska. Zahvalnice i priznanja natjecateljima su uručili načelnik Općine Lopar Josip Borić i njegov zamjenik Dominik Paparić.


Prema ocjeni stručnog žirija za najbolju skulpturu u pijesku izabran je »Nosorog« dviju autorica, Hane Reberski i Kristine Dimitrov. Voditeljica i koordinatorica ovog Festivala, akademska kiparica Paula Banić, rekla je da su svi bili vrlo marljivi i da su sve skulpture sjajne uz zanimljivost da je za skulpturu prvonagrađenog nosoroga bilo potrebno utrošiti gotovo 30 tona loparskog pijeska.


Kristina Dimitrov kazala je da nije očekivala da će biti tako jednostavno raditi skulpture od pijeska premda su imali problema s urušavanjem zbog jakog sunca koje pospješuje isparavanje vode iz skulpture, a koja je zapravo njeno vezivno tkivo. Bilo me je strah tu doći prije svega zbog nepoznatog materijala, pijeska, kojim smo morali oblikovati skulpture i same veličine skulpture, ali smo si kliknuli, rekla je Kristina Dimitrov.




Njezina kolegica i suautorica Hana Reberski, na upit zašto baš nosorog, odgovorila je da su htjeli napraviti neku životinju k tome koja ima veze s vodom, a što bi se dalo izvesti u pijesku. To bi značilo da nema nekakvih većih izbočenja koja bi se mogla urušiti, a da se s druge strane mogu napraviti zanimljive forme. Premda sam se nećkala hoću li doći na ovaj Festival, sljedeće godine sigurno dolazim na Rab, rekla je za kraj Hana Reberski.


Foto. A. MATIJEVIĆ


Foto. A. MATIJEVIĆ



Drugo mjesto osvojila je skulptura Hobotnice Mije Knežević i Ivane Hrvatin s Riječke akademije, a treće mjesto osvojio je ženski torzo autorice i kiparice Georgette Yvette Ponte. Posebno moramo istaknuti kiparicu Ponte koja je jedina samostalno oblikovala svoju skulpturu – naglasila je voditeljica Banić.


Foto. A. MATIJEVIĆ


Foto. A. MATIJEVIĆ



Načelnik Općine Lopar Josip Borić sužbeno je zatvorio Festival skulptura u pijesku zahvalivši se natjecateljima i umjetnicima te svima koji su zaslužni i koji su pridonijeli uspjehu Festivala. Ovo što možemo vidjeti ovdje teško da možemo vidjeti negdje drugdje diljem naše Jadranske obale, rekao je načelnik Lopara Josip Borić.


Foto. A. MATIJEVIĆ


Foto. A. MATIJEVIĆ