Pogoni spremni

Puntarska uljara: Ovogodišnji urod maslina daleko od lanjskih rekorda

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Strojevi najvećeg otočnog prerađivača maslina zabrujat će u ponedjeljak, no već stižu prve količine netom ubranog ploda kojeg će, prema prvim procjenama, u prosjeku biti upola manje nego lani, kada je prerađeno 1.700 do 1.800 tona maslina



PUNAT Puntarska uljara jučer je i službeno svim krčkim maslinarima otvorila svoja vrata. Iako će strojevi najvećeg otočnog prerađivača maslinovog ulja zabrujati tek u ponedjeljak, prve, zasad tek simbolične količine netom ubranog ploda otočani su već počeli ondje donositi.


Kako nam je tijekom jučerašnjeg obilaska lokaliteta kojem će idućih tjedana »hodočastiti« brojni Krčani prenio njegov operativni voditelj Miljenko Parčić, sve je spremno za još jednu maslinarsku berbu, preradbenu godinu u kojoj, ocjenjuje onako »odoka« iskusni bodulski tehnolog i maslinar, očekivane količine maslina (a slijedom njih i ekstra djevičanskog maslinovog ulja) ni izbliza neće dosegnuti one lanjske, rekordne.



Ono što me ove godine posebno veseli, jest to što još niti na jednom plodu dosad nismo vidjeli tragove uboda maslinove muhe. To znači da je plod potpuno zdrav te da slijedom toga, unatoč manjim količinama, možemo računati na vrhunsku kvalitetu maslinovog ulja, zaključio je Parčić.




Dodaje i da je u tijeku postupak prijave i formalnog registriranja tog pogona kao postrojenja iz kojeg će izlaziti europskom oznakom izvornosti odnedavno markirano Krčko maslinovo ulje. S obzirom na promjenu vlasništva nad Uljarom, u tijeku su pripreme novog vizualnog i marketinškog oblikovanja pakiranja ulja koje će Trgovina Krk ubrzo na tržište odande plasirati kao svoj novi, važan, a svi vjeruju i traženi brend.



Cijene ostale iste


Voditelj postrojenja koje je, preuzimanjem tvrtke Kvarner Punat od strane Trgovina Krk, postalo važnom sastavnicom te malinskarske tvrtke, kaže da su svi uvjeti, odnosno »cjenovni parametri« vezani uz meljavu i otkup maslina (i maslinova ulja) ondje ostali nepromijenjeni u odnosu na prethodnu godinu.


– Tako da otočani, osim izmijenjena naziva uljare u kojoj će velika većina njih i ove godine »pretočiti« svoj urod u kvalitetno maslinovo ulje, nikakvih promjena zapravo neće ni primijetiti – kaže Parčić. Drugim riječima, za preradu se ovdje i dalje potrebno najaviti, odnosno predbilježiti, a masline će se primati svakog dana od 7 do 19 sati, nedjeljom od 16 do 19 sati.


Cijena prerade ostala je također u poznatim okvirima, što znači da će za 100 kg maslina trebati izdvojiti 150 kuna (s uračunatim PDV-om). Po običaju, prerada se može platiti i u ulju – s 2 kilograma ulja na 100 kilograma prerađenih maslina. Sam otkup ulja vrši se po cijeni od 60 kuna za kilogram, uz napomenu da se ulje otkupljuje samo od maslinara koji su u poljoprivrednom upisniku. Svi ostali mogu uljari prodati svoje ulje isključivo kao »ušur«, odnosno do nivoa visine naknade za uslugu prerade, i to po istoj, već navedenoj cijeni, kaže Parčić.



U pogonima najvećeg otočnog prerađivača maslinovog ulja, kad se posao zahukta i proradi po sistemu »kontinuirane prerade«, dnevno se samelje i u ulje pretvori čak do 32 tone maslina. Iako berba tek kreće, Parčić kaže da su slijedom upisanih predbilježbi tijekom prvih nekoliko dana strojevi uljare već i više no zadovoljavajuće »bukirani«, ali i da će do one prave gužve i »pritiska« očekivano doći tek tijekom posljednjih desetak dana listopada, kao i u prvom tjednu studenog.



Rane talijanske sorte


Zasad nam na preredu maslinari donose isključivo plodove talijanskih sorti, dok će one domaće, procjenjujemo, s obzirom da nešto kasnije dozrijevaju, početi stizati za kojih desetak do petnaest dana, kaže voditelj uljare Trgovine Krk, u kojoj je lani prerađeno rekordnih tisuću tona maslinovog ploda. Procjenjujemo da je na cijelom otoku lani, u godini kad su, što se kaže – masline rasle i na hrastovima, berba rezultirala s oko 1.700 do 1.800 prerađenih tona, dok se za nadolazeću berbu, ovisno o dijelu otoka s kojeg nam dolaze maslinari, procjenjuje da bi »rezultat« mogao biti pola od prošlogodišnjeg.


Čini se da će neki u svojim maslinicima imati i više od 50 posto lanjskog uroda, dok će oni drugi, maslinari čiji su nasadi na pozicijama koje je u vrijeme cvatnje ošibala bura i prekrila posolica, možda čak ostati i bez uroda, prenio nam je prve, »terenske« dojmove bodulskih maslinara Parčić.