Umjetnička kolonija

Punat Sea Art: Nastaje unikatna “fasada” za kućicu na Slovenskoj plaži

Mladen Trinajstić

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Foto: M. TRINAJSTIĆ



PUNAT – U poznatom krčkom ljetovalištu po peti se put održava umjetnička kolonija »Punat Sea Art«. I u ovogodišnjem izdanju tog nesvakidašnjeg višednevnog događanja koje ove godine slavi svoj prvi mali jubilej, brojni u Puntu okupljeni mladi umjetnici nastavljaju oživotvorivati ideju koju je inicirala akademska slikarica prof. Alma Dujmović, potaknuta željom da se uljepša i umjetnički obogati obalni pojas tog moru okrenutog otočnog mjesta.


Za kraćeg obilaska galerije Toš, u kojoj se kroz čitav tjedan odvija glavnina kreativnog rada ondje okupljenih mladih umjetnika, svjedočili smo zahuktalom stvaralačkom procesu kojem je, kao i prethodnih dviju godina, s pozicije mentora i voditelja dirigirao poznati riječki umjetnik i pedagog prof. Boris Roce.


Oplemenjeni zid


– Cilj nam je da u projektu iza kojeg organizacijski i pokroviteljski stoje Općina i TZO Punat, u suradnji s darovitim studentima riječke Akademije primijenjenih umjetnosti i osječke Umjetničke akademije, izradom većeg broja podmorjem inspiriranih keramičkih pločica oplemenimo zid plažnog objekta na jednom puntarskom kupalištu, objasnio je prof. Roce, priznavši da se zacrtana ideja, kroz rad mladih »keramičara«, realizira brže i kvalitetnije no što se nadao.




Foto: M. TRINAJSTIĆ


Foto: M. TRINAJSTIĆ



Nastavak je to ideje i rada iz proteklih godina održanih kolonija u sklopu kojih su deseci mladih umjetnika ovdje već imali prigodu stvarati umjetničke instalacije i skulpture, dio kojih je već postavljen na nekim od frekventnijih dijelova puntarske obale, a dio kojih tek treba naći svoje mjesto. Direktor Turističkog ureda, Branko Karabaić, dodaje da će reljefne keramičke ploče koje izrađuju studenti svoju poziciju dobiti na tzv. Slovenskom kupalištu na kojem će, nakon što se prethodno u Tošu ispeku u keramičkoj peći, biti zalijepljene na fasadi plažne kućice.


Drvo, metal, keramika


Sve u svemu, složili su se prof. Roce i Karabaić, peti Punat Sea Arta novi je korak na već utabanom putu suradnje i prijateljevanja otočnih turističkih djelatnika, općinara, mladih umjetnika i njihovih mentora koji, osim što u tom otočnom mjestu sad već tradicionalno uživaju u zadnjim danima ljeta, ujedno daju i svoj doprinos uljepšavanju javnih površina Punta, posebice onih na njegovu najatraktivnijem, obalnom pojasu. Pritom je lajtmotiv ovogodišnjeg Punat Sea Arta – podmorje.


Foto: M. TRINAJSTIĆ


Foto: M. TRINAJSTIĆ



Treba reći i da se puntarske umjetničke kolonije posljednji tri godine koncentriraju na keramiku, dok su prva dva izdanja okupljala i angažirala mlade umjetnike koji su svoje posvete moru i podmorju kreirali u metalu, odnosno drvu. Zaključujući naše kraće druženje sa sudionicima 5. Punat Sea Arta, Karabaić je najavio da će se ova cjelotjedna radionička druženja mladih umjetnika u Puntu nastaviti i idućih godina, a bude li sve teklo prema planu, ova najnovija »keramička instalacija« na planiranom lokalitetu bit će zgotovljena već tijekom vikenda.


»Međunarodni« zid u Kostreni


Keramičke pločice koje u Puntu stvaraju riječki i osječki studenti, a koje će biti postavljene na puntarskoj plaži, svoju nadgradnju imaju i u međunarodnom projektu koji se u Kostreni, u suradnji s udrugom Val, već neko vrijeme provodi u sklopu programa Rijeka 2020 – EPK, »27 susjedstava«.


Foto: M. TRINAJSTIĆ


Foto: M. TRINAJSTIĆ



– Svi sudionici ove kolonije koji žele, mogu se uključiti u sličan projekt u sklopu kojeg su umjetnici iz cijelog svijeta pozvani da svojim ručno izrađenim i ukrašenim pločicama uljepšaju jedan podulji zid u tom našem primorskom mjestu, rekao je prof. Roce, dodavši da će svi sudionici tog projekta, osim svojom u zid ugrađenom i potpisanom pločicom, biti nagrađeni i primjerkom prigodnog kataloga kojim će projekt biti popraćen!