Politički potres

Pukla ljubav: Donačelnica Vrbnika Marija Dujmović – Pavan podnijela ostavku

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Razloge i motive iznenađujuće ostavke dva dana smo pokušavali doznati od sad već bivše donačelnice, ali ona očito nije imala ni volje, ni vremena odgovoriti na naše telefonske pozive



VRBNIK Samo četiri mjeseca nakon lokalnih izbora, na otoku Krku se dogodio prvi ozbiljniji politički potres. Neposredno izabrana zamjenica načelnika Općine Vrbnik, HDZ-ovka Marija Dujmović-Pavan koja je proteklih godina ujedno obnašala i dužnost prve dame izvršne vlasti te krčke jedinice lokalne samouprave, podnijela je ostavku na dužnost zamjenice općinskog načelnika te ujedno i formalno uputila zahtjev za nastavljanjem obnašanja dužnosti članice Općinskog vijeća.


Tako bi već na idućoj sjednici predstavničkog tijela dojučerašnja zamjenica općinskog načelnika, također HDZ-ovog Dragana Zahije, trebala reaktivirati svoj vijećnički mandat i zauzeti mjesto kojeg je, po njenom prelasku na donačelničku dužnost, nakon svibanjskih lokalnih izbora zauzeo njen stranački kolega Ivan Volarić (a čiji mandat sad ide »u mirovanje«).



Iako sama Dujmović-Pavan nije osjetila potrebu široj javnosti objasniti svoj postupak, bar ne kroz naše novine, upućeni i uključeni u politički život ove krčke lokalne jedinice nisu bili iznenađeni ovakvim raspletom trvenja unutar vrbničkog HDZ-a.– Neslužbeni dogovor na početku predizborne kampanje među ovdašnjim HDZ-ovcima navodno je išao za tim da će Zahija načelničku dužnost obnašati volonterski, a da će njegova zamjenica te ujedno i načelnica u prethodnom mandatu, iako formalno s druge pozicije u izvršnoj vlasti, profesionalno obnašati tu dužnost te tako iz sjene zapravo i nadalje nastaviti voditi Općinu.

Načelnik se u hodu, a što je sasvim razumljivo, očito predomislio te pred izbore ipak prelomio preuzeti odgovornost obnašanja vlasti u svoje ruke. A to njegovoj zamjenici, koja je imala druge planove, očito nikad nije »sjelo«, riječi su kojima nam je takav potez Dujmović-Pavan »objasnio« jedan od u rad predstavničkog tijela uključenih Vrbenčana.





Desna ruka


Razloge i motive tog u najmanju ruku iznenađujućeg poteza tijekom dva smo dana pokušavali doznati od sad već bivše donačelnice koja očito nije imala ni volje, ni vremena odgovoriti na naše telefonske pozive. »Pucanje« prijateljstva, ipak, iako prilično suzdržano i diplomatski, potvrdio nam je i prokomentirao općinski načelnik Dragan Zahija koji je potez svoje dosadašnje zamjenice objasnio rezultatom njihovih sad već kontinuiranih neslaganja, odnosno razmimoilaženja.


– Ne mogu i ne želim u detalje, ali ono što se osjećam dužnim reći žiteljima ove Općine, posebice onima koji su nam poklonivši svoj glas omogućili zasjedanje na čelna mjesta izvršne vlasti, jest da je tijekom posljednjih mjeseci na relaciji između mene i nje bilo nešto nesuglasica. Iako je ovaj čin vrlo ozbiljan i praktički me ostavlja samog na poziciji obnašatelja izvršne vlasti, bez »desne ruke«, moram reći da sam sa svojom sad već bivšom zamjenicom i nadalje u korektnim odnosima, iako ne i idealnim, prenio nam je vrbnički općinski načelnik. Hoće li i kako naša suradnja potrajati ovisiti će o njoj, a o tome vam ipak mora govoriti ona, a ne ja, zaključio je Zahija podcrtavši da ne očekuje da njegova ex-zamjenica, a odskora i vijećnica, u tom tijelu kani zauzeti oporbenu poziciju.



Da odnosi između načelnika i njegove zamjenice baš i ne štimaju moglo se razaznati proteklih tjedana, posebice kroz tijek javne rasprave na prijedlog prvih izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja naselja Vrbnik. U najmanju je ruku indikativna činjenica bila i to da je na prijedlog tog strateški važnog razvojnog dokumenta, dakle onog s kojim pred žitelje tog naselja izlazi Općina, tad još donačelnica Dujmović-Pavan u postupku javne rasprave uložila više prigovora, što je dokumentirano i kroz netom objavljeno službeno Izvješće o provedenoj javnoj raspravi.


Njeni prigovori usmjereni na prijedlog pretvaranja do sad zelene zone (na lokaciji Pod Kaštel) u područje na kojem bi se omogućila izgradnja naposljetku su prihvaćeni, istini za volju i stoga što je negativno očitovanje na takav općinski prijedlog (a koji je zadirao u zaštićeno nepokretno kulturno-povijesno dobro) izdano i od predstavnika Konzervatorskog odjela u Rijeci. Spomenimo i da Marija Dujmović-Pavan u aktualnom sazivu Županijske skupštine obnaša dužnost potpredsjednice, izabrane iz redova predstavničke manjine.



Većina nije upitna


Većinu u jedanaesteročlanom Općinskom vijeću Općine Vrbnik, barem do sada, »pokrivali« su predstavnici HDZ-a, njih četvero, te po jedan predstavnik HSP-a, HNS-a kao i nezavisne liste birača predvođene Zlatkom Brusićem. Oporbene pozicije drže pak po dvoje vijećnika SDP-a odnosno koalicijske liste PGS/HSS-a tako da, ostane li postignuta konstelacija snaga kakvom je danas, vladajući HDZ u konačnici ne bi trebao strahovati od gubitka većine u Vijeću, čak i u okolnostima gubitka ruke koju će ondje od sada dizati (ili neće) bivša zamjenica općinskog načelnika.


Zahija je rekao i da je u razgovoru koji je po tom pitanju nedavno poveo sa svojom bivšom zamjenicom ova ustvrdila da će u svojstvu vijećnice podržavati sve kvalitetne prijedloge. A hoće li takvim ona prepoznavati i ono na čemu će on ubuduće ustrajati, vrbnički načelnik nije mogao, a u konačnici niti htio prognozirati. Ono što jest ustvrdio, je da stabilnost vrbničke lokalne uprave nije dovedena u pitanje te da novi izbori, bar »do daljnjega«, nisu opcija.