Slavio Daniel Gospić

Podvodni ribolov: Veliko natjecanje na Lošinju osvojio domaći ribolovac

Biljana Savić

Foto S. Tariba

Foto S. Tariba



MALI LOŠINJ Lošinjan Daniel Gospić najbolji je podvodni ribolovac ovogodišnjeg 31. Euroafričkog prvenstva u podvodnom ribolovu održanog na Lošinju. Daniel Gospić imao je najbolji ulov i osvojio prvo mjesto u pojedinačnom poretku, a najbolja ekipa je reprezentacija Španjolske. Na Lošinju, svjetskoj prijestolnici podvodnog ribolova, od 13. do 17. rujna održano je 31. Euro-afričko prvenstvo u podvodnom ribolovu, na kojemu je sudjelovalo osamaest reprezentacija – Hrvatska, Italija, Grčka, Finska, San Marino, Slovenija, Turska, Ukraina, Portugal, Južna Afrika, Danska, Španjolska, Bugarska, Cipar, Rusija, Tunis, Egipat i Norveška. 


Napunili dvoranu


Nakon poribljavanja, sastanka kapetana i tehničke komsije te svečanog otvorenja prvenstva, uslijedila su dva dana lova. Otprilike 120 sudionika lovilo je u akvatoriju otoka Lošinja, a onda je uslijedilo vaganje ulova. Čin vaganja tradicionalno je napunio sportsku dvoranu u Malom Lošinju do posljednjeg mjesta, jer vaganje je bilo jednako atraktivno i uzbudljivo kao i proglašenje pobjednika. Bilo je tu ugora težih od deset kilograma, raznih riba i pravih kapitalaca. U pojedinačnom poretku prvo zasluženo je osvojio Daniel Gospić sa 194 postotnih bodova (52.390 težinskih bodova). Odmah iza njega, na drugom se mjestu našao Španjolac Oscar Cervantes 185,67 postotnih bodova (50.040 težinskih ), a treći je Talijan Giacomo De Mola (138,35%, odnosno 37.220 težinskih bodova). U ekipnom poretku, sa 416,14 postotnih bodova (112.500 težinskih) prvo je mjesto osvojila španjolska reprezentacija. Drugo mjesto pripalo je Hrvatskoj (382,84 postotnih, odnosno 103.250 težinskih bododva), dok se Italija s 342,77 postotnih i 92.550 našla na trećem mjestu.




– Oduševljen sam. Trudio sam se da nakon sedam godina pobjeda dođe u Mali Lošinj i izuzetno sam sretan što sam u tome uspio. Na moru je bilo naporno i situacija je bila kritična, trudili smo se od prve do zadnje minute, kazao je je član hrvatske reprezentacije i pobjednik 31. Euro-afričkog prvenstva u podvodnom ribolovu Daniel Gospić.


Finalnom vaganju prisustovao je i Ministar turizma Republike Hrvatske Gari Cappelli. 


Dodatni plus


– Ovo prvenstvo jedan je sjajan dodatni plus za nautički turizam koje broji povećanje od 10-11 posto, a u nekim destinacijama i više. Prijelaz s ljetne turističke sezone osjeća se vrlo malo, hoteli na otocima prepuni su turista kojih je u srcu sezone bilo taman onoliko koliko ih možemo primiti. Dosadašnja turistička godina dokazala je da Hrvatska može prihvatiti toliki broj gostiju. Hrvatska je biser Jadrana, ali i Europe i svijeta, kazao je Cappelli. 


31. Euro-afričko prvenstvo u podvodnom ribolovu održano je u organizaciji Sportskog ribolovnog društva »Udica« iz Malog Lošinja, u suradnji s Gradom Mali Lošinj, Hrvatskom turističkom zajednicom, TZ-om Grada Malog Lošinja te Jadranka Grupom, a pod pokroviteljstvom Ureda predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović.