Ocjene turista

Paške plaže Talijani vide kao – paradiso

Jaroslav Pecnik

Lijepa mala plaža, blizu Paga i bez gužve i barova s glasnom glazbom, piše o Bošani gošća Eva. Gosti iz Australije, kao žitelji zemlje s najvećim brojem ovaca na svijetu sumnjaju u priču o paškom siru jer – gdje je trava?!



PAG Kao i druga turistička središta i grad Pag ima svoje posebne stranice na turističkom web servisu Tripadvisor gdje se gosti međusobno druže, razmjenjuju informacije, hvale ili kritiziraju ono što su vidjeli i doživjeli. Posebnu kategoriju uvijek čini stranica o provođenju slobodnog vremena. Paški gosti tu daju prednost aktivnostima na otvorenom. Najpopularniji su izleti brodom, a za njima slijedi kupanje na plaži Bošana.


Najljepša na otoku


»Lijepa mala plaža, blizu Paga i bez gužve i barova s glasnom glazbom«, piše o Bošani gošća Eva, a kao zgodno mjesto za čitavu obitelj je hvale i gosti iz Francuske. No definitivno najviše pohvala je Bošana dobila od gostiju iz Italije koji su upravo oduševljeni te je najčešća riječ koju rabe da bi je opisali – paradiso! Ne zaostaju ni gosti s njemačkog govornog područja pa je tako Bert iz Salzburga jednostavno ustvrdio – najljepša plaža na otoku Pagu.



Mathias iz Njemačke nije mogao skriti svoje oduševljenje paškom župnom zbornom crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije. Crkva je jednostavna, ali vrijedi je pogledati, a k tome je veoma lijepo smještena u ovom malom gradiću, piše Mathias koji još dodaje da »premda je ateist«, služba Božja u ovoj crkvi ga je jako dojmila.– Crkva je bila prepuna, mnogo je mladih ljudi bilo nazočno i krasno se i puno pjevalo, zablježio je ovaj posjetitelj.




Šetnja starom paškom gradskom jezgrom također ima mnogo poklonika, a svoje su dojmove ostavili gosti iz Italije, Njemačke, Austrije, Belgije, Češke, Francuske, Poljske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država. Od znamenitosti većinom svi ističu jednostavnu ljepotu paške zborne župne crkve Uznesenja BDM.


Sira i trava


Na forumu koji ima svoj paški »community« nižu se različite teme, prvenstveno doduše, one vezane uz prometnu povezanost, najbrže ili najjeftinije veze i slčno. No zametnula se i jedna rasprava oko pitanja je li Pag samo otok za partijanje uz različite odgovore i tumačenja. Većina ipak misli da se na Pagu mogu raditi i druge stvari, no gosti iz SAD-a i Australije su skeptični, a ovi potonji, kao žitelji zemlje s najvećim brojem ovaca na svijetu sumnjaju i u priču o paškom siru jer – gdje je trava?! Srećom, par hrvatskih članova pojasnilo im je u čemu je bit specifične paške ispaše, toliko drukčije od australske. Postoje također i oni kojima je paški pejzaž prevelika pustoš i odbija ih, dok druge, naravno, upravo to najviše i privlači.


Noćni život


Pag kao otok ima svoje posebne stranice i tu se, što je i logično, javljaju i drugi rezultati i područja interesa. Kategorija »noćni život« na vodećem je mjestu, a plaža Zrće ima trenutačno 567 osvrta turista iz cijeloga svijeta. Od plaža je najpopularnija ona u Šimunima, koju su također ponovno najviše nahvalili gosti iz Italije čiji komentari čine više od pedeset posto. Mišljenja Britanaca su međutim podijeljena i nisu svi tako oduševljeni kao Talijani, dok se domaći gosti žale na visoke cijene.

Autor: I. STAGLIČIĆ/Zadarski list