Gastro manifestacija

POPI’ I POJEDI U Vrbniku šurlice na bezbroj načina i po promotivnoj cijeni

Mladen Trinajstić

S lanjskih Dana šurlica u Vrbniku / Foto: TZO VRBNIK

S lanjskih Dana šurlica u Vrbniku / Foto: TZO VRBNIK



VRBNIK Ljubitelji poznate i omiljene krčke, ručno pripremljene tjestenine – šurlica, spravljenih na način kako se ona stoljećima tradicionalno pripremala po vrbničkim receptima, na svoje će doći u nastavku srpnja posjete li to otočno mjesto. Naime, upravo u Vrbniku ovih dana startaju još jedni Dani šurlica – druga po redu ljetna manifestacija uklopljena u ovosezonski projekt TZ-a Općine Vrbnik poznat pod nazivom Popi’ i pojedi.


– Dani naše autohtone domaće tjestenine trajat će od ove nedjelje, 8. srpnja, pa sve do konca tjedna, 15. srpnja – kaže direktorica TU TZO Vrbnik Sanja Polonijo, ističući da će se u tom tjednu šurlice, »po posebnom režimu«, nuditi u vrbničkim ugostiteljskim objektima Vinotel Gospoja, Hotel Argentum, Restoran Nada te konobama Luce, Placa i Žlahtina. – Ugostitelji će šurlice tijekom te manifestacije pripremati na bezbroj načina, s različitim umacima i prilozima, a nudit će se po posebnoj, promotivnoj cijeni. Ova jedinstvena gastromanifestacija postala je prepoznata u ukupnoj otočnoj turističkoj i ugostiteljskoj ponudi što, uvijek iznova, potvrđuje njena odlična posjećenost tog događanja – zaključuje Polonijo.


Program manifestacije »Popi’ i pojedi« i ovog je ljeta započet nedavno upriličenim Festivalom žlahtine, a uz Dane šurlica koji su pred nama, taj ljetni projekt TZO-a Vrbnik još čine i Dani vina otoka Krka kojima se, koncem kolovoza, ondje okrunjuje »hodogram« onog, u turističkom smislu, najintenzivnijeg dijela godine.





Tijekom dvije »udarne« nedjelje, na početku i na kraju Dana šurlica, na tri lokacije u Vrbniku (na Trgu Škujica, Placi Vrbničkog statuta i Ribarnici) od 18 sati moći će se degustirati šurlice s raznim prilozima, uz čašu žlahtine vrbničkih vinara. Pored tradicionalno pripremljenih šurlica s gulašom, u ponudi će na spomenutim lokalitetima biti i šurlice sa šalšom i krčkim pršutom, s kozicama ili šparogama, plodovima mora te bolonjez umakom, najavljuju organizatori programa u sklopu kojeg će, na Škujici, i ovog puta biti upriličen i popratni mali sajam domaćih gastroproizvoda poput sireva, ulja, meda, tjestenine, suhomesnatih proizvoda, likera, pekmeza itd. Dane šurlica i ovog će puta upotpuniti i »začiniti« i različiti glazbeni programi.