Kamen lajtmotiv

Otok Krk konačno otkriven u vodiču koji to nije

Mladen Trinajstić

Nit vodilja je kamen, njegova obrada, korištenje te neobična svrha nekih elemenata tradicijske gradnje koje prolaznik najčešće ni ne registrira, a zapravo su to pravi mali spomenici života naših predaka, njihovih znanja i vještina, poručio je autor koji je tri godine prikupljao građu



KRK Kako su se izrađivale kamenice? Kako se plaćalo klesara? Zašto se prije prodaje kamenica okretala naopako i dimila grančicom smreke ili čemu su uopće služili šuplji kameni »rećini« koji i danas stoje na pročeljima brojnih bodulskih kuća? Sve su to pitanja na koja odgovor u svojoj novoj knjizi »Otok Krk konačno otkriven« daje Alan Žic-Teklin, turistički vodič s otoka Krka koji se u pisanoj obradi i prezentaciji zaboravljenih te u vremenu već »pogubljenih« krčkih zanimljivosti okušao i u drugoj svojoj lani objavljenoj knjizi – »Tako je govorio Burbur«, u kojoj je obradio već gotovo zaboravljenu priču o veljotskom jeziku.


Za razliku od tog rada, okrenutog »neopipljivom«, jezičnom dijelu zaboravljene prošlosti njegova otoka, Žic-Teklin se sada okrenuo proučavanju i predstavljanju brojnih opipljivijih, mahom kamenih elemenata pored kojih mnogi i danas prolaze a da ih ne primjećuju, a kamo li znaju što oni predstavljaju, kako su nastali te čemu su uopće služili.


Legende i anegdote


– Na knjizi, odnosno prikupljanju građe, radio sam dulje od tri godine te sam u tom periodu, najviše zbog nemogućnosti korištenja ikakavog pisanog materijala, razgovarao s mnogim starijim otočanima. Dio njih mi je iznio vrlo zanimljive priče, objašnjenja i legende o nastanku pojedinih od svih nas »previđanih« pravih malih spomenika života naših predaka, njihovih znanja i vještina – objasnio je autor knjige koja će otočnoj javnosti biti predstavljena u knjižnici krčke Srednje škole »Hrvatski kralj Zvonimir« danas u 17 sati.




– Moj rad »Otok Krk konačno otkriven« objavljen je ove godine i prvi je etnološki vodič otoka Krka koji opisuje tradicionalnu arhitekturu i objašnjava brojne detalje na našim kućama i ulicama koje sam, dijelom radeći i kao turistički vodič, uočio, te za koje donedavno ni sam nisam znao niti mogao objasniti ni što su, niti čemu služe, ni tko ih je i zašto izradio, kaže naš sugovornik. Dodaje i da su svi ti »elementi« u njegovoj knjizi objašnjeni i popraćeni brojnim legendama pa i ispričanim mu, s njima povezanim anegdotama koje ujedno dobro opisuju i oslikavaju mentalitet drevnih Krčana.


Knjiga nikako nije turistički vodič, u njoj nema ni traga najpoznatijim otočnim atrakcijama, niti popisa restorana, hotela i svih onih tipičnih elemenata klasičnih vodiča. Rad ponajprije obuhvaća »brdo« zaboravljenih te čak i od samih otočana neuviđenih sitnica i značajki koje su njihovim precima nešto značile i od kojih baš svaka ima svoje objašnjenje, svrhu, ali i povijest, kaže autor zanimljive i umnogome neobične knjige koja će se u ovoj prilici moći i kupiti.


Najstariji otočni film


Nit vodilja »vodiča koji to nije« jest kamen, njegova obrada, korištenje, ali i neobična svrha nekih elemenata tradicijske gradnje pored kojih prolazimo a da ih uopće ne registriramo – završio je Alan Žic-Teklin od kojeg smo doznali i da će promocija biti dopunjena projekcijom kratkog dokumentarnog filma, ujedno i najstarijeg filmskog zapisa snimljenog na tom otoku (davne 1920. godine), kao i brojnih fotografskih priloga objavljenih u knjizi.