Bolja strana prošlosti

Od kuhanja pudinga, do peglanja i šivanja: Krčka škola vratila u nastavu “domaćinstvo”, osnovci oduševljeni

Mladen Trinajstić

Pozivu za pohađanje nove izvannastavne aktivnosti odmah se spremno odazvalo dvadesetak učenika



Od ove školske godine u Osnovnoj školi Malinska-Dubašnica počela je provedba nove izvannastavne aktivnosti – domaćinstva. Ideja uvođenja ili, bolje rečeno, vraćanja takvog zanimljivog i korisnog obrazovno-odgojnog programa (sličnog onome kakvog će se sa sjetom zasigurno prisjetiti mnogi otočani srednjih i starijih godina), doznajemo, potekla je od učiteljice razredne nastave Anamarije Čubranić.


Kako nam prenose iz malinskarske škole, zamisao o uvođenju tog programa pala je na plodno tlo pa se tako pozivu za pohađanje nove izvannastavne aktivnosti odmah spremno odazvalo dvadesetak učenika, osnovaca koji, kažu nam predstavnici te otočne obrazovne ustanove, s nestrpljenjem i neskrivenim oduševljenjem čekaju svaki novi sat domaćinstva. Rado, a sad već i vrlo spretno, svi polaznici pritom sudjeluju u svim aktivnostima, zabavljaju se i uče mnoga korisna znanja, ali i »domaćinske vještine«, i to na zanimljiv način, napominje voditeljica programa u sklopu kojeg se uče i »tešu« praktične vještine kao što su priprema jednostavnih jela, spremanje zimnice, pečenje kolača i torti, prženje čipsa i priprema kokica, kuhanje čaja i pudinga, izrada zdravog sladoleda, jednako kao i vještine poput šivanja, sadnje cvijeća, izrade ukrasnih predmeta, peglanja te pravilnog i sigurnog obavljanja mnoštva drugih sličnih kućanskih poslova.


– Mališani se na domaćinstvu okupljaju jednom tjedno, a na radionicama stalno ističu da je takav program, uz to što je koristan, ujedno i zabavan, ali i zanimljiv – ističe učiteljica Čubranić, ocjenjujući da je ono što se i kako ondje radi zapravo ona prava »škola za život«, već i stoga što nakon svakog rada vrijedni malinskarski i dubašljanski osnovci za sobom pospreme i očiste radni prostor te operu suđe kojim su se koristili. I sve to bez gunđanja! A brojnost polaznika i redovitost njihovih dolazaka na radionice domaćinstva, zaključuju predstavnici OŠ Malinska-Dubašnica, ujedno je i najvjerodostojniji pokazatelj uspješnosti tog hvalevrijednog programa.