Loparsko vijeće

Novootkriveni stambeni kvadrati u Loparu – novi izvor komunalne naknade

Hrvoje Hodak

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Općina će temeljem novih izmjera u bazi podataka stambenog prostora imati 144 posto veće površine nego ranije. Tu su brojni objekti koji dosad nisu bili evidentirani, niti su plaćali ikakve obveze pa će sada u sustav naplate ući 179.331 m2 stambenih prostora s garažama i terasama na području Lopara



LOPAR Osim što je trajala nešto više od četiri sata, 14. sjednica Općinskog vijeća Lopara posebna je bila i po tome što je održana u dva dijela. Prvi dio sjednice pripao je predstavnicima Geodetskog zavoda iz Rijeke koje je angažirala Općina Lopar te su oni ovom prilikom vijećnicima prezentirali kroz proteklih nekoliko mjeseci pripremljeni stručni materijal izmjera s točnom i pouzdanom bazom podataka za upravljanje stambenim i ostalim prostorom na području Lopara, a sve za potrebu izrade novih rješenja naplate komunalne naknade kao stalnog i sigurnog prihoda proračuna Općine.


Koliko je opravdana bila odluka da se krene u ovaj projekt s Geodetskim zavodom Rijeka, dovoljno govori činjenica da će Općina Lopar, temeljem novih izmjera svih objekata na svojem području, u bazi podataka stambenog prostora imati 144 posto veće površine nego ranije. U izmjerama su se tako našli brojni objekti koji do sada uopće nisu bili evidentirani, niti su plaćali bilo kakve obveze prema Općini i prema komunalnim društvima, pa će tako u sustav naplate prema novim izmjerama ući 179.331 m2 stambenih prostora s garažama i terasama na području Lopara.


Ovim se projektom došlo i do zanimljivog podatka koji govori da u Loparu postoji 310 obiteljskih zgrada s krovovima prekrivenim azbestnim pločama, što zapravo znači da na loparskim krovovima ima oko 312 tona tog za zdravlje štetnog materijala. Ovaj program inače predviđa i ucrtavanje sve izgrađene infrastrukture, a može se i nadograđivati brojnim podacima.





Po završetku Aktualnog sata, brzopotezno je prihvaćen Prijedlog izmjena 10 članaka Statuta Općine. Isto tako jednoglasno je prihvaćeno raspisivanje natječaja za prodaju općinske nekretnine na području Poslovne zone Sorinj, na kojoj je dozvoljeno graditi (halu) skladište, s početnom cijenom od 50.400 eura prema procjeni sudskog vještaka. Jedino su prijedlozi za povećanje koeficijenata plaća za petero općinskih službenika te Sporazuma o pripremi, realizaciji i provedbi EU projekta u vodoopskrbnom sustavu Primorje, potaknuli kraće rasprave, no u konačnici su ipak usvojeni.



Vrtić za 60 mališana


Nakon te zanimljive prezentacije, sjednica je nastavljena temama koje je, kao dopunu, predložio načelnik Općine Josip Borić. U prvoj dopuni govorio je o pripremama za gradnju zgrade Dječjeg vrtića u Loparu, jednostavnog arhitektonskog objekta za smještaj šezdesetero djece, koji će se graditi na prostoru pored Vatrogasnog doma i igrališta s arhitektonskim rješenjem koje će se uklopiti u izgled škole i dvorane. Ukupna površina prikazane tlocrtne projekcije iznosi 588 m2, a veličina čestice na kojoj će se graditi je 1.897m2. Na upit Marina Lazarića (SDP) radi li se o vrtiću koji udovoljava trenutačnim potrebama ili su projektom predviđene potrebe za neko buduće vrijeme i priželjkivani veći broj djece, Borić je odgovorio: »Sama činjenica da idemo u gradnju vrtića za mogući smještaj 60 djece, a trenutačno ih imamo 30, govori da ćemo graditi vrtić i za buduća, demografski ljepša vremena«.


U nastavku tog dijela sjednice, vijećnici nisu načelniku Boriću dali zeleno svjetlo za nastavak razgovora o organizaciji jednog značajnog trodnevnog glazbenog festivala koji bi se trebao održati u svibnju sljedeće godine, niti su prihvatili ponudu Novog lista da Lopar uđe u sufinanciranje tiskanja dodatka u Novom listu, pod nazivom Regional. Obje ove ponude vijećnici su ocijenili financijski »teškima«, a uz to, smatraju, ne garantiraju neku značajniju korist za Općinu Lopar.



Dosta vremena utrošeno je na raspravu o cjeniku usluga Komunalnog poduzeća Vrutak, koji se odnosi na zbrinjavanje otpada i odvoz smeća. Rasprava o toj temi uslijedila je nakon što je cjenik opširno obrazložio direktor Vrutka, Zdenko Jakuc.


Cijena će ovisiti, rasti ili smanjivati se, zavisno o tome kako će se mještani ponašati vezano uz problem selektiranja otpada. Za čitav je otok, pa tako i za Lopar, neizbježan i dodatni trošak odvoz smeća na Marišćinu. Tako će 80% činiti fiksni dio računa, 20% računa činit će varijabilni dio, na koji će svojim ponašanjem i odvajanjem utjecati sami korisnici.


– Nakon izgradnje pretovarne stanice i vage, bit će jasnije koliko MKO-a moramo voziti na Marišćinu, a cjenik će biti podložan izmjenama nakon prvih iskustava u sljedećoj godini – rekao je Jakuc.



Velike investicije


Sjednica je Vijeća nastavljena po predloženom dnevnom redu, pa se startalo s Aktualnim satom na kojemu su načelniku Boriću prvi pitanja uputili vijećnici Rajko Ivanić i Marin Lazarić.


Borić je Ivaniću obrazložio što se sve planira učiniti u luci Melak koju je, rekao je, prije nekoliko dana obišao župan Zlatko Komadina u pratnji ravnatelja Županijske lučke uprave Rab Nenada Debelića. Iskoristio je priliku i zahvalio na odobrenim sredstvima za ulaganje u luku, najprije Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, kao i Primorsko-goranskoj županiji. – Uz sportsku dvoranu, ovo je još jedan dvogodišnji projekt koji smo pokrenuli u ovoj godini, obje investicije, i luka i dvorana, prelaze zajedno 34 milijuna kuna vrijednosti što, bez Ministarstava mora, prometa i infrastrukture te regionalnog razvoja i fondova EU-a, LU-a Rab i PGŽ-a, ne bi bilo moguće financijski zatvoriti – rekao je Borić.


Na upit vijećnika Slađana Čolića u kojoj je fazi izrada Prostornog plana Lopara, Borić je odgovorio da je on 95 posto dovršen i da očekuje ponovljenu javnu raspravu početkom prosinca. Bilo je i pitanja vezanih uz demografsku problematiku, koja nije zaobišla niti Lopar, na što je načelnik kazao da Općina nije u mogućnosti taj problem rješavati nekim velikim i skupim zahvatima, ali je zato predložio vijećnicima da kroz idućih 6-7 dana dostave neke od svojih prijedloga po tom pitanju jer je u tijeku »slaganje« prijedloga Proračuna za 2019. godinu.