Veliki projekt

Novo lice rapske Donje ulice vrijedno šest milijuna kuna

Ante Matijević

Investicija će većim dijelom, u iznosu od oko četiri milijuna kuna, biti financirana iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i proračuna Republike Hrvatske, a oko dva milijuna kuna bit će izdvojeno iz proračuna Grada Raba za obnovu 1.050 četvornih metara parterne površine



RAB Gotovo da se ne pamti od kada datiraju problemi s famoznom Donjom ulicom kao ni predizborna obećanja koja su s lakoćom jamčila njezinu obnovu. Od usta punih riječi do sada se ništa značajno nije pomaknulo naprijed. Unatoč njenom katastrofalnom stanju, u kojem se nalazi svih ovih godina, plijenila je pažnju svojim nedoličnim izgledom i predstavljala je ruglo grada Raba. Kod obilnijih kiša, koje na ovim predjelima nisu rijetkost, ulica bi bila poplavljena, a nerijetko i fekalijama koje bi tada izbijale na površinu.


Sve se to zbivalo pred očima turista jer se nalazi u mjestu bogate turističke, povijesne, graditeljske i kulturne baštine, u njenom samom centru, strogoj jezgri grada Raba. Ovakva slika trebala bi se promijeniti u idućih šest mjeseci, a investicija vrijedna šest milijuna kuna mogla bi biti temelj rješenja mnogobrojnih komunalnih problema koji desetljećima prate ovu ulicu i u konačnici rezultirati primjerenijem uređenju jedne od triju žila kucavica starogradske jezgre.


Emotivni projekt


Rapski gradonačelnik Nikola Grgurić i njegov zamjenik Denis Deželjin na jučerašnjoj konferenciji za novinare sazvanom u povodu početka radova na obnovi Donje ulice nisu mogli skriti zadovoljstvo.




– Sretan sam, zadovoljan i ponosan što sudjelujemo u ovom projektu i što će ova Gradska uprava biti u prilici završiti ovaj, za mene posebno emotivan projekt jer se radi o povijesnom projektu u starogradskoj jezgri – kazao je gradonačelnik Grgurić. Naglasio je kako projekt Donje ulice »nije bila floskula niti predizborni trik« te pojasnio kako su na njegovoj realizaciji radili dvije godine.


Komunalno poduzeće Vrelo zaključilo je početkom rujna s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ugovor o financiranju ovog projekta, a radovi su započeli sredinom listopada. U postupku javne nabave za izvođača radova odabrana je zajednica ponuditelja Presoflex gradnja d.o.o. iz Požege i Solida d.o.o. iz Trzina.


Prema planu građenja radovi bi trebali biti završeni do travnja 2018. godine, što znači da bi stanari, poduzetnici i turisti mogli već prije sljedeće turističke sezone ugledati novo ruho Donje ulice.


Investicija će većim dijelom, u iznosu od oko četiri milijuna kuna, biti financirana iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i proračuna Republike Hrvatske, a oko dva milijuna kuna za obnovu bit će izdvojeno iz proračuna Grada Raba.


Kako je pojasnio zamjenik gradonačelnika Denis Deželjin, nakon pregleda i ocjene svih projektnih prijedloga pristiglih na natječaj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, komunalno poduzeće Vrelo je dobilo potporu u iznosu od oko četiri milijuna kuna za projekt izgradnje vodovoda, kanalizacije i uređenja partera Donje ulice u gradu Rabu.


Troškove uređenja partera, kazao je Deželjin, u iznosu od dva milijuna kuna financirat će Grad Rab jer se radi o troškovima koji nisu bili prihvatljivi fondovima u okviru ove investicije. Riječ je 1.050 četvornih metara parterne površine Donje ulice. Kameno popločenje bit će izrađeno po uzoru na ostale glavne ulice u gradu kvalitetnim kamenom.



Na konferenciji za novinare moglo se čuti da se čelništvo Raba ne namjerava zaustaviti na ovome projektu, već se uskoro može očekivati i obnova glavne, Srednje ulice. Gradonačelnik Grgurić razmišlja i o široj studiji upravljanja povijesnom jezgrom grada Raba.


– Ta studija trebala bi definirati što mi želimo, u kojem pravcu želimo ići, drugim riječima na koji način njome upravljati. Nadamo se da će ovo biti novi početak svekolikog ulaganja i oplemenjivanja jednog od najljepših bisera Jadrana – zaključio je Grgurić.



Poticaj vlasnicima


U idućih šest mjeseci bit će izgrađena i fekalna kanalizacija duljine 220 metra te nova vodovodna mreža duljine 260 metara čime će se smanjiti gubici u vodoopskrbi, ali i poboljšati stanje voda te zdravstvene ispravnosti vode za piće. Ovim će se projektom poboljšati i protupožarna zaštita jer će, umjesto dosadašnja tri, biti postavljena četiri hidranta, a u najvećoj mogućoj mjeri bit će presložena postojeća infrastruktura ostalih operatora.



– Za vrijeme radova povremeno će dolaziti do kraćih prekida u isporuci komunalnih usluga, o čemu će Vrelo d.o.o. pravovremeno obavještavati, dok će komunikacija do objekata u Donjoj ulici biti ponešto otežana, ali uvijek moguća – rekao je Deželjin i dodao da će za vrijeme radova nastojati probleme, koji se uobičajeno pojavljuju u ovakvim situacijama, svesti na najmanju moguću mjeru.


– Složenost izvođenja radova je u tome što se na relativno maloj površini nalazi veliki broj instalacija, a isporuka komunalnih usluga mora biti dostupna – zaključio je zamjenik rapskoga gradonačelnika.



– Vjerujemo da ćemo uspješnim završetkom ovog projekta otkloniti najveći dio komunalnih problema koji su se do sada pojavljivali u Donjoj ulici te u konačnici dobiti ljepše i kvalitetnije uređenu javnu površinu – kazao je gradonačelnik Grgurić, dodajući kako se ne pamti da je ikada ovaj dio grada bio tako uređivan te smatra da će ovo biti zamašnjak i pokretač da se okolne zgrade u Donjoj ulici obnove.


– Ovim putem apelirao je na vlasnike i suvlasnike zgrada, posebno onih u prizemlju, da obnove svoje prostore za koje smatra da će im vrijednost porasti obnovom ulice te u kojima će zaživjeti primjereni obrti, zanati i usluge – poručio je gradonačelnik. Kako se radi o povijesnoj jezgri, radovima su prethodila probna arheološka istraživanja kojima je na pojedinim dijelovima otkriveno i staro popločenje, a radovi će i dalje biti pod prismotrom konzervatora.