Pripreme u tijeku

Novi ACI-jev mega projekt: Marina u Novalji može biti izgrađena već za četiri godine

Darko Pajić

Kapacitet je oko 300 vezova. ACI je pokazao inicijativu i prepoznao šansu, njihov ulazak u priču pokazuje da im je Novalja interesantna i komercijalno isplativa, kaže Ante Dabo



RIJEKA Luka nautičkog turizma u Novalji kapaciteta za oko 300 vezova projekt je koji bi mogao biti završen u roku od 4 godine, a jedan od ozbiljnih kandidata za gradnju marine sigurno će biti ACI kao najveća nautička grupacija u Hrvatskoj i tvrtka u državnom vlasništvu.


Odlukom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture ACI je ovlašten da u ime Vlade kao davatelja koncesije ishodi lokacijsku dozvolu za luku posebne namjene nautičkog turizma sukladno Urbanističkom planu uređenja luke Novalja. Osim marine planira se i izgradnja pratećih građevina luke nautičkog turizma kao što je upravna zgrada, prostor za mornare, recepcija te trgovački, ugostiteljski i drugi slični sadržaji.


Sve po zakonu


Gradonačelnik Novalje Ante Dabo naglašava kako je riječ o polivalentnom projektu, koji pomiruje svakodnevne potrebe stanovništva, turizma i nautičkog razvoja. Osim marine nova bi luka imala i komunalne vezove za stanovništvo, sportsku lučicu, vezove za katamaran i komercijalni prihvat brodova te za prihvat kruzera.




– Ne može se u ovom trenutku prejudicirati tko će graditi marinu, odluka na kraju ovisi o tome tko će dobiti koncesiju. ACI je pokazao inicijativu i prepoznao šansu te njihov ulazak u ovu priču pokazuje da im je Novalja interesantna i komercijalno isplativa, jer je riječ o afirmiranoj turističkoj destinaciji i zbog toga smo zadovoljni.


ACI je partner koji je prihvatio naš koncept luke i marine, a njihov je posao sada izraditi idejni projekt i lokacijske dozvole za cijelu luku, što nam je bitno ukoliko želimo skratiti rokove za ribarski dio i komunalnu luku.



Krajem prošle godine u Novalji je proveden i referendum na kojem su se građani izjašnjavali na sljedeće pitanje: »Jeste li za prihvaćanje Urbanističkog plana uređenja Luke Novalja sukladno predloženom Idejnom rješenju luke i marine Novalja u vlasništvu Grada Novalje?« Kako je na referendum izašlo svega 35,61 posto birača, odnosno manje od potrebne minimalne većine upisanih birača, referendum je proglašen nevažećim. Ipak, zanimljivo je navesti kako je pozitivno na referendumsko pitanje odgovorilo 80,11 posto građana, koji su se odazvali glasanju, dok je 18,27 posto bilo protiv.



Objedinili smo studije utjecaja na okoliš i ostalu dokumentaciju i sve je obavljeno u relativno kratkom vremenu od svibnja kada su održani izbori. Sama realizacija projekta odvijat će se u skladu sa zakonski propisanom procedurom i nakon što bude završen idejni projekt i ishodovana lokacijska dozvola, a taj posao može biti dovršen u roku od 18 mjeseci, Vlada RH će raspisati natječaj za koncesionara u budućoj marini.


Vjerujem da bismo krajem 2019. godine mogli dobiti koncesionara te započeti gradnju marine. Rokove izgradnje je nerealno u ovom trenutku prognozirati, ali je okvirno cilj da marina bude izgrađena za četiri godine, ističe Dabo dodajući kako bi projekt trebao valorizirati odličnu poziciju Novalje za nautičare, poziciju koja povezuje sjeverni i srednji Jadran.


Prošlo deset godina


Gradonačelnik Dabo ističe kako se na ovom projektu radi već desetak godina, ali i da se premalo napravilo.


– Tada je bila riječ o inicijativi privatnih tvrtki, a mi smo se prije dvije godine kao Grad strateški odredili i rekli da idemo izraditi master plan te definirati projekt kako bismo razvijali Novalju kao važnu i atraktivnu nautičku destinaciju te ostvarili sinergiju rasta nautike i turizma. Također imamo četiri nova hotela u izgradnji i povećavamo kapacitete smještaja.


Kroz razvoj projekta marine želimo zaštititi javni interes i ići na koncept marine otvorenog tipa, koja neće imati ograde kako ne bi bilo nikakve getoizacije tog dijela luke. Kad je riječ o kruzerima, predviđeno je da u komunalnom dijelu luke mogu pristajati i manji kruzeri. Smatramo da je nautička luka velika šansa za razvoj Grada Novalje, koja je još od antičkih vremena bila luka na važnom nautičkom koridoru, a tako je i danas, zaključuje Dabo.