Preporuka

Nijemci oduševljeni Rabom: ‘Tamo je jedna od najljepših planinarskih staza Europe’

Hrvoje Hodak

Foto E. Grubišić

Foto E. Grubišić

Uredništvo Wandermagazina oduševljeno je da na otoku prije svega poznatom kao ljetna kupališna destinacija, postoji tako zahtjevan i atraktivan planinarski put te da je to još uvijek gotovo netaknuti dio otoka



Wandermagazin, najčitaniji i najrelevantniji njemački specijalizirani medij za teme aktivnog odmora, odnosno planinarenja, svake godine u rujnu objavljuje listu najljepših planinarskih staza Europe »Europas Schönste Wanderwege«.


Riječ je Wandermagazinovoj svojevrsnoj preporuci koje destinacije obavezno posjetiti i doživjeti. Na listi se tako, uz neka odredišta iz tradicionalno planinarskih zemalja, kao što su Austrija, Slovenija, Njemačka, našao i otok Rab, odnosno rapska transverzala Mišnjak – Kamenjak – Fruga – Lopar.


Riječ je o zahtjevnom planinarskom putu, ukupne duljine 20,8 km, s ukupno 574 metra uspona, na isključivo kamenitoj podlozi koja zahtijeva kvalitetnu opremu i spremne planinare. Zbog težine staze, većini planinarskih rekreativaca preporuča se transverzalu proći u etapama, a mogućnosti za predah nude se na vrhu Kamenjak ili na spustu do Raba, uz nastavak svladavanja kompletne transverzale idućega dana. Naravno, sve ovisi o tome krećete li na planinarenje iz smjera Mišnjaka ili iz Lopara.




Jedan od razloga zašto je Rab uvršten na ovu prestižnu listu, kazao nam je voditelj marketinga TZ-a Grada Raba Luka Perčinić, je i oduševljenje uredništva Wandermagazina time da na otoku koji je prije svega poznat kao ljetna kupališna i nautička destinacija, tako nešto zaista postoji, kao i činjenica da je riječ o dijelu otoka koji je još uvijek gotovo netaknut, a postojeće intervencije u prirodu poput stoljetnih suhozida, ozidanih lokvi, napuštenih mrgara, drvenih ljestvi za prelazak preko suhozida i naravno remek-djela gradnje planinarskih puteva u skladu s prirodom, Premužićeve staze, same su po sebi zanimljivost i atrakcija.


– Nakon gotovo godinu dana, koliko sam radio na ovom promotivnom projektu, moram zahvaliti HGSS-u na suradnji i na ustupanju GPS tragova, a jedno veliko hvala ide i na adresu Planinarskog društva Kamenjak Rab, te posebno Erosu Grubišiću i Ivi Olipu koji su svojim informacijama, ustupanjem tekstova i fotografija, uvelike pridonijeli uspjehu ove priče – kazao nam je Luka Perčinić, i sam veliki zaljubljenik u aktivni odmor, koji je velikom upornošću i vrhunski odrađenom prezentacijom doveo rapsku transverzalu na popis najljepših planinarskih staza Europe.