Simpozij

Na Cresu otvoreni dani Frane Petrića

Walter Salković

Interdisciplinarni simpozij »Filozofija i ekonomija« propitivat će važnost ekonomije za život pojedinaca i ljudskih zajednica



CRES Međunarodna znanstveno-kulturna manifestacija Dani Frane Petrića otvorena je jučer u Cresu prvim međunarodnim interdisciplinarnim simpozijem »Filozofija i ekonomija«. Dani Frane Petrića održavaju 26 godina zaredom u organizaciji Hrvatskoga filozofskog društva, a ovogodišnji pokrovitelji su predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Primorsko-goranska županija.


Na otvorenju skupa govorili su predsjednik Hrvatskoga filozofskog društva i predsjednik Organizacijskog odbora Dana Frane Petrića Zdravko Radman, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Ivana Franić, creski gradonačelnik Kristijan Jurjako, predstavnik Primorsko-goranske županije Đanino Sučić…



Program Dana Frane Petrića nastavlja se međunarodnim simpozijem »Hrvatska filozofija u interakciji i kontekstu«. Od 27. do 30. rujna mnogi će znanstvenici – filozofi, teolozi, povjesničari i fizičari izložiti dvadesetak referata. Simpozij se sastoji od tri skupa – prvoga koji je posvećen velikome hrvatskom znanstveniku Faustu Vrančiću u povodu 400. godišnjice njegove smrti, drugoga s temom »S Petrićem u fokusu«, koji se bavi istraživanjem života i djela Frane Petrića, te završnog skupa »Hrvatska filozofija u prošlosti i sadašnjosti«.





Mjesto dijaloga


Međunarodni interdisciplinarni simpozij »Filozofija i ekonomija« traje do srijede, a propitivat će važnost ekonomije za život pojedinaca i ljudskih zajednica te posebna pitanja vezana za ekonomiju, uključujući i ona sasvim aktualna u dijalogu znanstvenika različitih usmjerenja, od filozofije, teologije, psihologije, pedagogije, mediologije, teorije književnosti i teologije, preko ekonomije, sociologije, prava i politologije, do prirodnih, biomedicinskih i tehničkih znanosti te znanosti vezanih uz okoliš.Na simpoziju će se izložiti više od 70 referata. Raznolikost tema i pristupa, ocjenjuju organizatori, »potvrđuje interdisciplinarnu i pluriperspektivnu orijentaciju Dana Frane Petrića te nastojanje da ta manifestacija bude mjesto dijaloga o najvažnijim pitanjima suvremenog svijeta«.

Nakon otvorenja predavanja su održali Predrag Čičovački, profesor na američkome koledžu »Holy Cross« s temom »Ekonomija i vrijednosti« i Alpar Lošonc, profesor na Fakultetu tehničkih znanosti Sveučilišta u Novom Sadu o mogućnostima kritičkog znanja o kapitalizmu te konfliktu između ekonomije i filozofije.



Filozof i polihistor Frane Petrić rodio se u Cresu 1528., a umro je u Rimu 1597. S deset godina otišao je iz Cresa, a u Italiji i Njemačkoj studirao je filozofiju i matematiku. Predavao je filozofiju na sveučilištima u Ferrari i Rimu.


Ostavio je mnoga pisana djela, među kojima se posebice ističe kapitalno djelo »Nova sveopća filozofija« u kojemu izlaže vlastitu originalnu prirodno-filozofijsku sliku svijeta, ugrađujući elemente različitih struja, mišljenja, filozofsko-teoloških, metafizičkih i znanstvenih spekulacija. Njegove filozofske ideje preuzeli su veliki mislioci kao što su Giordano Bruno, Isaac Newton i Rene Descartes.


Petrić se bavio i muzikologijom, književnom teorijom, teorijom jezika i procesa razumijevanja, fizikom i drugim znanstvenim disciplinama.



Znanstveni inkubator


U sklopu Dana Frane Petrića održava se projekt popularizacije znanosti »Znanstveni inkubator: trening za znanstvena istraživanja«, ove godine peti put zaredom. Začetnici i provoditelji projekta su Hrvatsko filozofsko društvo, Hrvatsko bioetičko društvo i Udruga »Mala filozofija«, a svrha je srednjoškolcima »približiti način rada na znanstvenim istraživanjima i upoznati ih s osnovnim elementima takvog istraživanja, metodama rada i načelima znanstvene čestitosti. Projektom se naglašava interdisciplinarni i pluriperspektivni pristup problemima, osvještava važnost njihova kritičkoga promišljanja te promiču inovativni načini rješavanja znanstvenih izazova«.


Središnja tema ovogodišnjega »Znanstvenog inkubatora« jest »Putem znanosti do održivog turizma«. U programu sudjeluje šesnaest učenika iz četiriju hrvatskih srednjih škola (Cres, Zadar, Split i Križevci). Oni će u petak predstaviti svoja istraživanja na kojima su, uz pomoć mentora, radili 2016. i 2017. godine. Osim toga, imat će priliku sudjelovati u radu simpozija« Hrvatska filozofija u interakciji i kontekstu«, koji se istodobno održava, te u drugim programima.


U popratnim događajima su predstavljanja knjiga, radionice te okrugli stol »Aktualnost Marxove misli«. Na 26. danima Frane Petrića sudjeluje oko stotinu znanstvenika i srednjoškolskih učenika iz 11 zemalja (Bosna i Hercegovina, Bugarska, Finska, Hrvatska, Kanada, Kosovo, Njemačka, Sjedinjene Američke Države, Slovenija, Srbija, Velika Britanija).