POTPISAN UGOVOR

Milijun kuna za uređenje 75 kilometara povijesnih puteva na otoku Cresu

Walter Salković

Foto W. SALKOVIĆ

Foto W. SALKOVIĆ

Potrebno je ukloniti preraslo zelenilo duž staza, uključujući grane okolnih stabala i grmolike vegetacije, te postojeće puteve očistiti do širine od minimalno 80 cm. Početak izvođenja radova predviđen je odmah po potpisu ugovora, dok se završetak planira najkasnije u roku od 8 mjeseci



CRES – Gradonačelnik Kristijan Jurjako i Darijo Marjanović, sin vlasnika obrta za usluge u šumarstvu iz Karlovca »Marjanović«, potpisali su gotovo milijun kuna vrijedan ugovor o radovima na čišćenju i uređenju povijesnih puteva na otoku Cresu. U sklopu Interreg projekta VALUE uredit će se 75 kilometara starih puteva po transverzali od rta Jablanac na sjeveru otoka do naselja Cres, uključujući i priključne dionice, a očišćeni putevi postat će dijelom međunarodne mreže povijesnih staza Italije i Hrvatske.


Na provedeni otvoreni postupak javne nabave javilo se šest ponuđača, a kao najpovoljnija ponuda prihvaćena je ona karlovačkog obrtnika Marjanovića u iznosu od 996.529,63 kuna. Zbog nepristupačnog terena, uskih prolaza i velikih nagiba predviđene će radove većinom biti moguće izvoditi samo ručno, tj. uz korištenje motornih pila, sjekira i drugih ručnih alata, odnosno bez primjene mehanizacije.


Potrebno je ukloniti preraslo zelenilo duž staza, uključujući grane okolnih stabala i grmolike vegetacije, te postojeće puteve očistiti do širine od minimalno 80 cm. Početak izvođenja radova predviđen je odmah po potpisu ugovora, dok se završetak planira najkasnije u roku od 8 mjeseci.




Obrt »Marjanović« djeluje od 1995. godine i najviše rade za Hrvatske šume poslove kao što su nabava drvnog materijala, uzgoj šuma, čišćenje puteva, izgradnja i održavanje šumske infrastrukture, a bave se i urbanim šumarstvom te održavaju zelene površine po čitavoj Karlovačkoj županiji. Imaju iskustva i na otoku Cresu gdje su prije nekoliko godina radili na uređenju trase dalekovoda za HEP.


Projekt VALUE (EnVironmental And cuLtUral hEritage development – Razvoj prirodne i kulturne baštine), čiji je glavni cilj definiranje novog modela teritorijalnog razvoja usmjerenog k integraciji kulture, prirode i turizma kroz unapređenje kulturnih i arheoloških lokaliteta, pokrenulo je osmero partnera iz Italije i Hrvatske.


Nositelj projekta je talijanski grad Comacchio s kojim je Cres pobratimljen, a uključene su još regije Veneto i Emilia Romagna te regionalna razvojna agencija i park-prirode. S hrvatske strane partneri u projektu su, uz Grad Cres, gradovi Kaštela i Korčula. Svaki partner na svom će području realizirati jedan manji infrastrukturni projekt pa tako Kaštela planira uređenje arheološkog nalazišta na brijegu Balavan u Kaštel Lukšiću, a Korčula rekonstrukciju kuće Marka Pola.


Ukupni proračun projekta je 3.251.055 eura od čega su 85 posto bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Creski dio projekta vrijedan je 406.000 eura, od čega su bespovratna europska sredstva 345.000 eura, dok je ostatak od 61.000 eura udio Grada Cresa.