Novi sadržaji i vizura

Malinska se vraća moru: Donosimo sve detalje opsežne promjene imidža ovog otočnog mjesta

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Na lokalitetu Lastavica, na mjestu neuglednog kontejnerskog sklopa u kojem "stanuju" lokalni ribolovci i jedriličari, gradit će se reprezentativni objekt u kojem će biti Interpretacijski centar maritimne baštine, klupske prostorije, a cilj je da to postane okupljalište sviju koji imaju veze s morem



Da su najbolje ideje i projekti uvijek i svugdje upravo oni iza kojih stoji cijela lokalna zajednica, potvrđuje i pozitivno ozračje kakvo se već neko vrijeme, zapravo od same ideje o potrebi izgradnje i uređenja Interpretacijskog centra maritimne baštine Malinske, u toj krčkoj općini osjeća na svakom koraku.


Baš su svi, uključujući i općinskog načelnika Roberta Antona Kraljića, uvjereni da je projekt čija bi realizacija uskoro trebala krenuti, jedan od onih »naj-projekata« od kojih se očekuje da bi trebao pridonijeti ne samo boljem prezentiranju tog dijela tradicijske baštine Malinske, već i transformaciji i kvalitativnoj promjeni u načinu predstavljanja tog otočnog lokalnog središta, ali i njegova turističkog proizvoda u cjelini. Predstavljajući nam plan koji bi drugačijom, sadržajnjom, bogatijom i posjetiteljima bližom trebao učiniti povijest Malinske, a kroz suvremene načine predstavljanja učiniti zanimljivijom i njegovu sadašnjost, načelnik Kraljić konstatirao je da se u tom projektu radi o iskoraku koji će odrediti, ili bolje rečeno usmjeriti način prezentiranja Malinske njenim posjetiteljima, kao i modele uređenja javnih prostora u njegovoj najatraktivnijoj, obalnoj zoni.


»Izraubani« prostor


– Malinska je u prošlosti, možda i najviše na otoku Krku pa i šire, bila izvrgnuta »raubanju« njenih prostornih resursa, postupcima u kojima je prostor našeg mjesta i okolice uglavnom bio korišten za interese i profit pojedinaca – graditelja apartmanskih i sličnih objekata, a bez vođenja računa o kvaliteti upravljanja javnim prostorima i sadržajima – konstatirao je Kraljić, ocijenivši da je taj trend posljednjih godina ipak zaustavljen te sad napokon okrenut i prema općem, odnosno javnom dobru. Sadržaji koje sad planiramo, usudio bih se to tako reći, »naplatit« će i kapitalizirati žrtvu koju je ova zajednica dosad davala i naglasak napokon staviti na nas »lokalce«, našu povijest i baštinu te pritom, uvjeren sam, stvoriti i neke nove atrakcije koje će biti temelj našeg budućeg razvoja, nastavlja naš sugovornik.




Foto Mladen Trinajstić


Foto Mladen Trinajstić



Plan izgradnje 10 milijuna kuna vrijednog Centra maritimne baštine sad je u završnoj fazi, pred ishođenjem građevinske dozvole, te će radovi na lokalitetu Lastavice (obalnoj zoni u čijem se središtu danas nalazi neugledan, pomalo improvizirani kontejnerski sklop sjedišta lokalnog sportsko-ribolovnog i jedriličarskog kluba) krenuti već koncem ove jeseni. Plan je da se objekt koji su osmislili i isprojektirali arhitekti zagrebačke tvrtke NFO, koja je posredstvom natječaja izabrana za izradu aritektonsko-urbanističkog plana preuređenja cjelokupne obalne zone Malinske, izgradi u obliku koji će omogućiti da se, uz izložbeno-interpretacijske sadržaje, ondje nađe mjesta i za klupske prostorije lokalnih ribolovaca i jedriličara.


Zbog toga će ovaj kompleks u budućnosti uistinu živjeti, odnosno neće biti tek »pokaznog« tipa, kaže Kraljić, napominjući da je jedan od projektom uspješno riješenih programskih ciljeva bio upravo taj da ga se učini središtem i okupljalištem svih žitelja koji imaju veze s morem, pa tako i morskim sportovima. Malinska je, za razliku od grada Krka, Vrbnika i nekih drugih krčkih lokalnih središta, mjesto s nešto kraćom i »siromašnijom« poviješću, barem u smislu broja i atraktivnosti očuvanih spomenika. Ipak, ona je i mjesto koje je oduvijek važilo za jednu od većih i važnijih otočnih luka, ponajprije izvoznu, iz koje se duž cijelog Jadrana izvozilo kvalitetno drvo korišteno za ogrjev i brodogradnju. Stoga je dubašljanska drvena građa uvijek bila i tražena i posebno cijenjena među brodograditeljima. Osim što su je izvozili, ovdašnji su brodograditelji i kalafati svoje drvo znali i sami koristiti za gradnju barki i brodova pa je i danas upravo Malinska ostala jednim od rijetkih mjesta u kojima se to znanje i tradicijska djelatnost do danas sačuvala.



Opći konsenzus


– Spoznajom da je taj dio naše povijesti i baštine izuzetno zanimljiv, umnogome poseban te u najmanju ruku vrijedan zaštite, čuvanja i prezentiranja, u Malinskoj se proteklih godina stvorila svijest o potrebi izgradnje takvog centra koji će, bude li sve teklo prema planu, u građevinskom smislu biti zgotovljen već do iduće sezone. Zbog ovog smo projekta izradili i 6. Izmjene općinskog Prostornog plana, a zbog njegove smo realizacije i »presložili« proračun iz kojeg ćemo dobrim dijelom financirati izgradnju. Dio potrebnih sredstava namaknut ćemo i kreditnim zaduženjem, napominje Kraljić, naglašavajući kako je u pripremnoj fazi suglasje oko tog projekta postignuto među baš svim dionicima malinskarske svakodnevice – kako među članovima Općinskog vijeća koji su konsenzualno stali iza njega, tako i među predstavnicima brojnih institucija, udruga i klubova, ali i u cjelokupnoj javnosti.


– Ne sjećam se da smo ikad oko ičeg drugog svjedočili takvoj slozi i spremnosti na »davanje ruke« u nastojanju ostvarenja nekog drugog plana – konstatira Kraljić, dodajući da na štetu projektu nije išla ni činjenica da se budući Centar, koji on sam više doživljava kao maritmni nego li interpretativni, planira uz samu zonu pomorskog dobra. I institucije zadužene za upravljanje tim područjem spremno su i promptno odradile svoj dio posla tako da nas uistinu baš nitko i ništa nije kočilo u namjeri da podignemo taj za sve nas tako važan i vrijedan objekt, nastavlja Kraljić koji smatra da će usvojeno arhitektonsko rješenje uvelike pridonijeti ljepoti, skladu i atraktivnosti najvrednijeg obalnog područja Malinske.


Centar izvrsnosti


Sloga i spremnost na angažman u ovom su se slučaju potvrdili i prilikom osnutka Centra izvrsnosti Općine Malinska, ustrojenog dijelom s tom, ali i s namjerom realizacije s ovom tematikom također povezanog projekta Arca Adriatica. Taj EU projekt koji okuplja i povezuje deset lokalnih zajednica s hrvatske i talijanske obale Jadrana, također je okrenut čuvanju, valoriziranju i razvoju turizma putem korištenja naše maritimne baštine, a s kojim se naš plan izgradnje Maritimnog centra zapravo idealno nadopunjuje. Dio sredstava koje ćemo posredstvom tog Interreg programa dobiti, više od 370 tisuća eura, usmjerit će se upravo u postav, odnosno opremanje tog kompleksa čiju izgradnju samostalno »pokriva« lokalna uprava, objašnjava nam Kraljić. Spomenuti Centar izvrsnosti, koji ne predstavlja nikakvu instituciju, već lokalne ljude koji su se svojim znanjima i iskustvima stavili na raspolaganje takvim nastojanjima, okupio je više desetaka naših sumještana raznih struka i »specijalnosti« od kojih nikog ni u jednom trenutku nije trebalo nagovarati da mu se priključi i tako pripomogne realizaciji ove ideje, rekao je Kraljić.



Tako će na lokalitetu na kojem se (najviše zbog toga što ga koriste članovi JK-a Malinska te SRD-a Lastavica) i danas »živi more«, uskoro niknuti dopadljiv i funkcionalan objekt u kojemu će se uz pomoć suvremenih multimedijalnih tehnologija posjetiteljima Malinske predstavljati svi aspekti njene pomorske baštine. Uz postav koji će činiti vrijedni i autentični predmeti, razni artefakti, dokumenti i slični eksponati, važan dio prezentacijskih alata bit će baziran na suvremenim tehnologijama i na edukativno-demonstracijskim događanjima, radionicama i okupljanjima u sklopu kojih će se »in situ« predstavljati znanja, umijeća i vještine otočnih brodograditelja i kalafata. Neizostavan dio prezentacije, osim u interijeru tog Centra, bit će i u njegovu eksterijeru, posebno u onom njegovom morskom dijelu u kojem će se, pred samim interpretacijskim, odnosno maritimnim centrom, formirati svojevrsna lučica u kojoj će biti smještene tradicijske barke.


Novo okupljalište


Naravno, tu će svoje mjesto dobiti i pasara »Božjan« koju je Općina nedavno kupila i obnovila upravo s namjerom početka organiziranog predstavljanja i čuvanja svoje »tradicijske flote«, jednako kao što će se mjesta naći i za sve ostale slične barke kojima će se nastojati upotpuniti i obogatiti ploveći postav tog otočnog maritimnog središta. Posebnu kvalitetu morskog prostora činit će i njegova polivalentnost pa će tako, sukladno željama Općine, ali i rješenjima koja su osmislili arhitektonski stručnjaci, morski produžetak ovog kompleksa po potrebi biti moguće transformirati i u igralište vaterpola, u zonu održavanja nekih prezentacija, pa i zabavnih sportsko-rekretivnih igara u moru, objašnjava nam Kraljić, uvjeren da će područje Interpretacijskog centra maritimne baštine Malinska (p)ostati novo središte tog mjesta i okupljalište njegovih žitelja i posjetitelja. Tome u prilog idu i planovi te djelomično već i realizirani projekti vezani uz nastojanja Općine da se uredi kompletno priobalje. Već danas, u neposrednoj blizini zone u kojoj će se centar graditi, nalazi se i nedavno preuređeni obalni trg koji se već dokazuje kao idealno mjesto organiziranja i održavanja brojnih ljetnih zabavnih, glazbenih i kulturnih manifestacija.


– Sve u svemu, siguran sam da je pred nama projekt koji će izmijeniti vizuru ovog mjesta, obogatiti turističku ponudu mjesta i cijelog otoka, ali i koji će označiti prekretnicu u načinu prezentiranja ovog otočnog turističkog središta, zaključio je Robert Anton Kraljić.


Otvorenje na početku sezone 2021.


Krenu li radovi na gradnji kompleksa tijekom studenog ili najkasnije početkom prosinca ove godine, kako se u Općini nadaju, trebali bi biti zgotovljeni do lipnja iduće godine. – Nakon toga, uslijedit će uređenje i opremanje interijera Centra pa se, sukladno tome, nadamo da će završnica tog projekta, u smislu njegova otvorenja i stavljaja u funkciju, biti upriličena na samom početku sezone 2021. godine, zaključio je Robert Anton Kraljić. Od 370 tisuća eura koliko će nam za programe čuvanja i revitaliziranja maritimne baštine doteći posredstvom spomenutog EU Interreg porojekta Arca Adriatica, oko dvije trećine ići će na postav novosagrađenog objekta, dok će se ostatak uložiti u manifestacije, odnosno događanja poput nedavno održane regate tradicijskih plovila »Homo na jidra« i niza sličnih, s tom tematikom povezanih zbivanja, naglasio je načelnik. Pritom, kaže, osim potpora osiguranih posredstvom spomenutog EU projekta, Općina Malinska-Dubašnica teško da po tom pitanju može računati na druge, veće i izdašnije pomoći iz europskih izvora. – U kratkim crtama, mi spadamo u desetak najrazvijenijih općina u našoj zemlji pa temeljem toga baš i ne ulazimo u krug onih kojima se dodjeljuju takve pomoći, završio je Kraljić, ocijenivši da to ipak nije razlog zbog kojega bi se od tog projekta odustalo.


Produljenje sezone


Sadržaji poput onih koji će niknuti u Maritimnom centru, nedvojbeno su oni koji mogu i trebaju produljiti razdoblje turističke živosti u Malinskoj, uvjereni su u tamošnjoj lokalnoj upravi, ali i u Turističkoj zajednici, posebice u pred i posezonskom razdoblju. Uz to, pozitivne učinke sadržaja koji će se graditi, općinari i turistički djelatnici pronalaze i u podizanju kvalitete ukupnog turističkog imidža te destinacije koja i u svojim javnim sadržajima mora pratiti nemala ulaganja lokalnih hotelijera. Zahvaljujući njima, to je krčko turističko središte posljednjih godina dobilo niz visokokvalitetnih smještajnih objekata, s četiri i pet zvjezdica okićenih hotela i sličnih objekata, čijoj kvaliteti, kažu općinari, moraju »parirati« i javni sadržaji.