Ljetni kamp

Krk ugostio darovite mlade hrvatske informatičare

Mladen Trinajstić

Krčka osnovna škola domaćin mladim informatičarima / Foto Mladen Trinajstić

Krčka osnovna škola domaćin mladim informatičarima / Foto Mladen Trinajstić

Mladi informatičari mogu sudjelovati i u nizu zanimljivih predavanja, uključujući i ona i doktoranta s Cambridgea – Krčanina Domagoja Stolfe



KRK I ovog je ljeta grad Krk odredište svih onih ponajboljih i najdarovitijih mladih informatičara i programera iz cijele Hrvatske. Razlog tome ne leži samo u »ljetovališnoj privlačnosti« tog otočnog grada, već i u zanimljivim te dokazano korisnim edukacijskim aktivnostima iza kojih stoje predstavnici Hrvatskog saveza informatičara (HSIN-a). Upravo se u njihovoj režiji u svim potrebnim informatičkim pomagalima i više no dobro opremljenoj krčkoj osnovnoj školi ovih dana odigrava 28. izdanje Kampa mladih informatičara Hrvatske – događanje u kojem svi oni »probrani«, na brojnim nacionalnim natjecanjima i smotrama dokazani informatički znalci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta imaju prigodu širiti i upotpunjavati svoja informatičarsko-programerska znanja i vještine.


Dodatna znanja


Osnovna škola »Fran Krsto Frankopan« i njen Klub informatičara otoka Krka tako će sve do 7. srpnja tradicionalno ugošćavati edukacijsko okupljanje ponajboljih mladih hrvatskih informatičara, njih 40-ak pristiglih na Krk temeljem poziva HSIN-a te još toliko onih domaćih, darovitih informartičarki i informatičara iz svih krčkih škola kojima je, zahvaljujući krčkom domaćinstvu, ali i financijskom potpomaganju ovog hvalevrijednog programa (koji financijski i logistički redovito potpomaže Grad Krk) omogućeno da u radu i druženju s najboljima i sami steknu dodatna znanja i programerske vještine.



Prema posebnom programu, u vrijeme trajanja krčkog Kampa mladih informatičara, u Krku se pripremaju i članovi hrvatske osnovnoškolske informatičke reprezentacije koju očekuje nastup na 2. Europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi – EJOI 2018. koja se u ruskom Kazanu održava od 26. srpnja. Za nastup na 25. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi – CEOI 2018., a koja će se u Varšavi održati sredinom kolovoza, u Krku se spremaju i hrvatski srednjoškolci, članovi nacionalne informatičke reprezentacije koju potom još, početkom rujna, očekuje i nastup na 30. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi IOI 2018. u japanskom gradu Tsukuba.





Osnovni cilj ovog vrijednog programa stjecanje je znanja i vještina iz različitih područja informatike, s posebnim naglaskom na programiranje, a sve kako bi se polaznici Kampa što bolje pripremili za nadolazeća školska, županijska i državna natjecanja, informatičke olimpijade, odnosno sve ostale domaće i međunarodne natjecateljske smotre na kojima će već ovog ljeta sudjelovati, ističu organizatori Kampa mladih informatičara Hrvatske, napominjujući i da ništa manje važan i vrijedan cilj ovog višednevnog skupa nije niti nastojanje dodatnog obrazovanja nadarenih informatičara osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, kao i njihovo »nagrađivanje« u vidu omogućavanja uživanja u druženju i povezivanju tijekom brojnih popratnih kulturnih i sportskih aktivnosti, spretno uklopljenih u program Kampa.


Niz predavanja


Kao i svih dosadašnjih godina, Kamp se odvija u učionicama i kabinetima krčke škole gdje je njegovim sudionicima ponuđena mogućnost sudjelovanja i pohađanja radionica vezanih uz tematiku Logoa, Pythona, odnosno uvoda u algoritme, C++/STL-a, Visual Basica, algoritama, HTML/PHP-a, WordPressa, ali i onih na kojima će se obrađivati osnove robotike, Linux, Android aplikacije ili pak objektno orijentirano programiranje, BBC micro:bit i brojne druge teme.


Osim radionica, okupljeni mladi informatičari i informatičarke mogu sudjelovati i u nizu zanimljivih predavanja i brojnim drugim sadržajima koje će, sukladno interesima samih sudionika, predvoditi stručni suradnici HSIN-a, uspješni mladi informatičari i nosioci olimpijskih informatičkih medalja te članovi Kluba informatičara otoka Krka, među kojima i doktorant s Cambridgea – Krčanin Domagoj Stolfa koji je i sam proteklih godina u više navrata bio sudionik edukacija uklopljenih u ovo vrijedno i korisno događanje. Predstavnicima HSIN-a, Kluba informatičara otoka Krka i OŠ »Fran Krsto Frankopan«, koji su organizatori Kampa, u svojstvu pokrovitelja još pomažu i Hrvatska zajedenica tehničke kulture, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Primorsko-goranska županija te Grad Krk.