Turistički planovi

Krk dobiva muzej i kreće u boj s električnim jurilicama

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Bila je to prilika da se pohvali sve pozitivno i istakne titula najboljega grada, ali i da se dogovori rješavanje uočenih problema, od elektrovozila u pješačkim zonama do nepropisno postavljenih klima uređaja



KRK – Ovogodišnje okupljanje brojnih s turizmom povezanih Krčana, održano u okviru već 13. po redu Dana turizma Grada Krka, bilo je prigoda da se u završnici još jedne uspješne, a od mnogih okarakterizirane i kao zahtjevne i specifične sezone, »pretrese« sve što je protekla godina pokazala, da se ukaže i pohvali sve ono pozitivno, ali i da se detektiraju izazovi i problemi te u suglasju svih uključenih u turističku ponudu grada dogovore načini njihova čim bržeg i učinkovitijeg ispravljanja. Odavno već uobičajeno okupljanje svih dionika krčke turističke scene s predstavnicima TZ-a i Grada Krka, komunalnih tvrtki te brojnih lokalnih ustanova i državnih institucija ovog je puta održano u Valamarovom hotelu Koralj koji će, uobičajeno, već idućeg vikenda, sve do idućeg proljeća, zatvoriti svoja vrata.


Zanimljive prezentacije


U središtu pažnje okupljenih Krčana, barem u uvodnom dijelu višesatnog druženja, bilo je nekoliko zanimljivih prezentacija. Prvu je iznijela kustosica Muzeja grada Rijeke, povjesničarka umjetnosti Ema Makarun, predstavivši koncept muzejskog postava budućeg krčkog muzeja, onog koji bi se već dogodine trebao početi uređivati u višeetažnoj građevini u vlasništvu Grada Krka na trgu Kamplin. Kako je istaknuto, taj bi prostor nakon realizacije ambicioznog projekta koji će iz vlastitog proračuna u dvije kalendarske godine financirati Grad, trebao postati jednim od najkvalitetnijih, najpotpunijih i najreprezentativnijih »alata« predstavljanja duge povijesti tog otočnoga grada, njegove iznimno bogate kulturne i arheološke baštine, ali i nukleusom poticanja i razvijanja kulturne ponude grada, čak i nastojanja oplemenjenja njegovog najvrednijeg i najatraktivnijeg dijela – starogradske jezgre. Osim naznaka kako bi postav budućeg gradskog muzeja na Kamplinu trebao izgledati, okupljeni Krčani imali su priliku pobliže se upoznati i s nizom već pokrenutih ili za provedbu pripremljenih manifestacija, uz ostalo i s programima Advent u Krku, Camino Krk, Krk Music Festa te Tancaj 2020 koji je, kao sastavnicu događanja kojima će se iduće godine Rijeka predstavljati kao Europska prijestolnica kulture, ukratko predstavio Luka Adžić Kapitanović, čelnik udruge Kreativni Krk. Uvodni, uglavnom »revijalni« dio druženja predstavnika lokalnih institucija, turističkih, odnosno gospodarskih i komunalnih subjekata, iskorišten je i za prigodni osvrt na nedavno proglašenje grada Krka ukupnim pobjednikom ovogodišnjeg izbora najboljih hrvatskih gradova, postignuća za čiju se utemeljenost većina na tom skupu okupljenih Krčana složila, posebno u segmentu ukupne kvalitete života koja je, suglasni su svi, u tom gradu uistinu visoka.


Posla i za inspekcije


A da ni u najboljem malom gradu u Hrvatskoj ipak nije baš sve »balada«, odnosno da i u sredini »u kojoj njeni žitelji obožavaju živjeti« ima elemenata koji muče i smetaju njegove stanovnike, gospodarstvenike pa i posjetitelje, pokazalo se u onom neformalnijem, u trenucima i »žustrijem« dijelu skupa. Iako nije nedostajalo temperamentnijih istupa, okupljeni su u konstruktivnoj raspravi s »gradskim ocima«, čelnicima ili predstavnicima mjerodavnih institucija i tvrtki, otvoreno pretresli niz uočenih, mahom komunalnih problema. Dobar dio rasprava bio je tako povezan s prometom, posebice onim očito nedovoljno dobro reguliranim u dijelu koji se tiče i u Krku sve zamjetnijeg »jurcanja« električnih vozila svih vrsta, boja i oblika koje, posebice u pješačkim zonama, postaje jednako problematično kao i kršenje prometnih pravila od strane vozača skutera i drugih motornih vozila. Nakon kraće rasprave u kojoj su učešće uzeli i predstavnici Policijske postaje, krčke ispostave Lučke kapetnije te prometnog redarstva Grada, dogovoreno je da se prije iduće sezone suradnjom svih spomenutih poradi na pripremi zajedničkog »operativnog programa« suzbijanja takvih pojavnosti, ali i sankcioniranja kršitelja prometnih pravila.




Sličnim je zaključkom, s razlikom da će se u rješavanje uočenih nepravilnosti uključiti predstavnici Državnog inspektorata, zaključena i rasprava o uočenim nezakonitostima u radu pojedinih pružatelja ugostiteljskih i sličnih usluga na plažama, među ostalim i u dijelu koji se tiče nepoštovanja higijensko-sanitarnih normi. Problemi o kojima se govorilo i koji će se, budu li se slijedili zaključci ovog skupa, nastojati riješiti do idućeg ljeta, tiču se i uočenih nepravilnosti u korištenju parkirališnih prostora u središtu grada namijenjenih dostavi, načina korištenja besplatnog parkirališta Gradske uprave i nepropisnog postavljanja klima uređaja na pročeljima zgrada u povijesnom središtu Krka. Sve u svemu, moglo bi se reći da je Dan turizma Grada Krka, već i zbog ostvarenog neposrednog dijaloga svih strana uključenih u stvaranje turističkog proizvoda tog otočnoga grada, još jednom dokazao smisao njegova upriličavanja te pokazao da Krčani svoj naj-grad žele učiniti još ljepšim, boljim i za život ugodnijim mjestom, i to ponajviše zbog sebe samih!