Država konačno u akciji

Krenulo rušenje kuće jednog od najupornijih krčkih divljih graditelja

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Nakon što se vlasnik oglušio na sva rješenja o zabrani radova te kuću stavio pod krov, jučer je počelo rušenje, iako je Krajačić u isto vrijeme pokušavao u Ministarstvu to spriječiti. Usput, inspektori su u blizini »zabranili« novi nelegalni objekt istog vlasnika



Da pravna država, povremeno i ne baš promptno kako bi željela javnost, ipak pokazuje znake života, osvjedočili smo se jučer na Krku gdje je, u »režiji« nadležnih inspekcijskih službi Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, konačno započelo uklanjanje bespravno izgrađenog objekta u vlasništvu Pavla Krajačića iz Krka. On je, kako smo nedavno izvještavali, na samom rubu teritorijanog obuhvata Grada Krka i izvan granica građevinskog područja, u blizini lokaliteta Dunat bespravno podignuo građevinu s prizemljem i katom, tlocrtne površine nešto manje od 40 četvornih metara. Unatoč tome što su, po prijavi Grada Krka, proteklih mjeseci nadležni građevinski inspektori viškeratno »posjećivali« njegov objekt te mu, temeljem utvrđenih činjenica da je na prethodno legaliziranom prizemlju bespravno izgradio još jednu krovom nadsvođenu etažu, u više navrata izdavali rješenje o zabrani nastavaka izvođenja radova, kao i naloge za uklanjanje bespravno izgrađenih dijelova objekta, Krajačić se na njihove naloge ustrajno oglušivao i uporno nastavljao dogotovljati svoju kuću.



Inspekcijskim pregledom izvršenim 9. svibnja 2017. utvrđeno je da je na k.č.br. 562/14, k.o. Kornić izvan granica građevinskog područja izgrađena prizemna zgrada stambene namjene, ravnog neprohodnog krova i prizemna pomoćna zgrada visine 1,93 m. Investitor je dostavio na uvid Rješenje o izvedenom stanju od 19. listopada 2015. godine kojim se ozakonjuje završena jednostavna zgrada stambene namjene, kao i završena pomoćna zgrada-spremište – obje izgrađene bez odgovarajućeg akta za gradnju i izvan građevinskog područja, prenijeli su nam nedavno, odgovarajući na naš upit o ovom »slučaju« iz Ureda glasnogovornice Ministra graditeljstva. Kako je utvrđeno da investitor gradi građevinu bez građevinske dozvole, danom inspekcijskog nadzora naređena je mjera obustave građenja postavljanjem posebnog službenog znaka na pročelje građevine te je 16. svibnja 2017. doneseno Rješenje kojim je investitoru naređeno uklanjanje dijelova građevine izgrađenih bez građevinske dozvole. Kontrolnim inspekcijskim pregledom, u srpnju je utvrđeno da je investitor, unatoč zabrani građenja i postavljenom službenom znaku, nastavio gradnju. Stoga je doneseno Rješenje o novčanoj kazni u vrijednosti 20 tisuća kuna, objasnili su nam u Ministrastvu, napomenuvši da se ista situacija ponovila i 31. kolovoza, a potom i 14. rujna, u prigodama u kojima su inspektori uvijek iznova mogli tek konstatirati da je investitor, očito s viškom kapitala i manjkom osjećaja za potrebu poštivanja zakona, nastavio uklanjati postavljene službene oznake zabrane nastavka izgradnje te graditi svoj nelegalni objekt i »sakupljati« izrečene mu novčane kazne.



Investitor prijeti




S obzirom da investitor, ni nakon upozorenja građevinske inspekcije nije sam krenuo s rušenjem bespravne gradnje, nju će sad ukloniti ugovorna tvrtka, a o trošku investitora, preneseno nam je jučer iz glasnogovorništva Ministarstva graditeljstva čija je »ekipa« ondje jučer započela svoju novu, višednevnu rundu »uvođenja reda« među bespravnim graditeljima otoka Krka. Kako neslužbeno doznajemo, navodno bi se akcija uklanjanja bespravno izgrađenih objekata, a nakon što izvođači do kraja odrade posao na Krajačićevu objektu, trebala nastaviti i na nekoliko sličnih građevina diljem otoka. Policijski službenici koji su, kako to uvijek čine, i ovog puta pratili od Ministarstva graditeljstva angažirane izvođače radova, jučer nisu imali zahtjevnijeg posla, barem ne u smislu osiguravanja građevinara. Naime, vlasnik bespravno izgrađene kućice s pogledom na Puntarsku dragu u vrijeme rušenja njegova objekta nije se pojavio na lokalitetu. Mi smo ga ipak jučer uspjeli telefonski kontaktirati, a on nas je, netom prije no što je bager svojom košarom »zagrebao« o krov njegove kuće, uvjeravao da će rušenje biti zaustavljeno.


– Upravo sam u Ministarstvu graditeljstva i čekam da me primi ministrov pomoćnik od kojeg očekujem da zaustavi ovo potpuno nezakonito uklanjanje moje kuće. A za nju sam, morate znati, upravo prošli tjedan kod nadležnog Ureda za graditeljstvo u Krku podnio zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, rekao nam je Pavao Krajačić zaprijetivši da će, ukoliko rušenje krene (a krenulo je op.a.), tužiti Ministarstvu graditeljstva i tražiti nadoknadu pričinjene mu štete! Valja reći i da učestali dolasci inpektora kao ni prije rušenja u više navrata izricane kazne, a čija je vrijednost, izvješteni smo iz Ministarstva, u Krajačićevu slučaju već dobrano premašila iznos od stotinu tisuća kuna, ovog okorjelog bespravnog graditelja očito nisu uspjele obuzdati u njegovoj navadi divljanja prostorom.


Divlji kamp


Naime, usporedno s dovršavanjem objekta kojeg su inpektori jučer ondje krenuli uklanjati, Krajačić je u neposrednom susjedstvu započeo s novom bespravnom gradnjom, ovog puta s druge strane državne ceste D102, uz koju se nalazi i kuća koja mu se sad ruši.


Samo stotinjak metara od lokaliteta na kojem se jučer »radilo«, inpektori su imali posla i oko postave oznaka zabrane izgradnje na kućici koju je, također bez ikakvih akata o gradnji, Krajačić ovih dana podigao na zemljištu na kojem već neko vrijeme, naočigled svih inspekcijskih službi, s članovima vlastite obitelji pruža uslugu »parkinga za kampere« – svojevrsnog divljeg kampa. O (ne)legalnosti tog kompleksa na kojeg su, potvrđeno nam je iz Grada Krka, predstavnici lokalne uprave također upozoravali mjerodvane, govori i podatak da njegov vlasnik s Hrvatskim cestama nije čak regulirao niti najosnovnija pitanja vezana uz sigurnost prometovanja, odnosno način kolničkog spoja tog kvazi-kampa s državnom cestom. Da stvar bude još interesantnija, svoju »ponudu« spomenuti krčki poduzetnik oglašava prikolicom koja, nije teško zaključiti, predstavlja neposrednu opasnost za sudionike prometa koji voze državnom cestom prema Baški! Stoga su, u stanci rušenja bespravne kuće, inpektori i na tom objektu postavili službene oznaku najavivši put kojim će, za nadati se uskoro, i ta Krajačićeva gradnja krenuti!


Pavle Krajačić svoju kuću bespravno izgradio usred maslinika, izvan granica građevinskog područja, u blizini lokaliteta Dunat


M. TRINAJSTIĆ


Pavle Krajačić svoju kuću bespravno izgradio usred maslinika, izvan granica građevinskog područja, u blizini lokaliteta Dunat


M. TRINAJSTIĆPočetak rušenja bespravno izgrađenog objekta


Krajačić je proteklih tjedana nastavio bespravno graditi – na slici nelegalni objekt u sklopu parkirališta za kampere Kompleks u kojem je Krajačić pružao usluge parkinga za kampere – novi izazov za inspektore