Jubilarac

Krčki vatrogasci proslavili 110 godina postojanja

Mladen Trinajstić

Foto:Mladen Trinajstić

Foto:Mladen Trinajstić

U Državnom arhivu u Trstu »iskopana« je dokumentacija koja je temeljem formalne dopusnice Vatrogasne zajednice Hrvatske nastanak DVD-a Krk s 1947. godine prebacila na 1908. godinu



KRK Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Krk proslavili su ovog vikenda vrijednu obljetnicu svog društva. Iako je pred 11 ljeta krčki DVD slavio svoju 60. godišnjicu, u proteklim je godinama, trudom Krčana, u Državnom arhivu u Trstu »iskopana« dokumentacija koja je nastanak tog udruženja datirala u značajno davnije dane te je slijedom pronađenih originalnih dokumenata, s 1947. godine, rođendan krčkog DVD-a (temeljem formalne dopusnice Vatrogasne zajednice Hrvatske) prebačen na 1908. godinu.


– To nas svrstava u najstarije vatrogasno društvo na otoku Krku i među starija društva na ovim prostorima – ustvrdio je, obraćajući se okupljenim vatrogascima, gostima i uzvanicima velike vatrogasne fešte čiji je formalni dio održan u Velikoj vijećnici Grada Krka Mario Udina, predsjednik DVD-a Krk.


– Jedna od aktivnijih skupina našeg društva, koja je započela s radom u 3. razredu osnovne škole još 1984. godine pod vodstvom Darija Crnčića, još uvijek je jako aktivna te, iako u malo manjem broju, upravo ona i danas čini srž našega društva – istaknuo je Udina, ukazavši u svom govoru da DVD Krk dugi niz godina na svom području iznimno uspješno i učinkovito provodi prevenciju, uz ostalo i kroz djelovanje svojih sezonskih vatrogasnih timova koji redovito sudjeluju i u intervencijama.


Akcije spašavanja




– Osim u akcijama preventive, ali i gašenja vatre koje, dobrim djelom zahvaljujući našim redovnim aktivnostima u posljednjim godinama na otoku nije pričinila veću štetu niti stvorila ugrozu, redovni smo sudionici i brojnih akcija traženja i spašavanja – nastavio je predsjednik krčkog DVD-a, ne zaboravivši spomenuti da su krčki dragovoljni vatrogasci u proteklim godinama nerijetko bili dio vatrogasnih timova koji su, kao ispomoć domicilnim vatrogascima, slani na djelovanje u vatrenim stihijama, ali i poplavama ugrožena područja naše zemlje.


– Sigurno ne bismo bili uključivani u tolike aktivnosti da nismo pokazali spremnost i kvalitetu koje smo dostigli predanim radom, redovitim usavršavanjem i obnovom znanja. Kroz godinu redovito obnavljamo znanje u radu s vozilima i opremom, sudjelujemo u županijskim vježbama po pozivu, ove godine u Loparu na Rabu s četiri svoja vatrogasca. Uz pomoć vatrogasnih zajednica otoka i županije te Grada Krka, ali i vlastitim sredstvima, DVD Krk kontinuirano unapređuje svoj vozni park i opremu pa smo tako nedavno nabavili novo vozilo opremljeno za gašenje šumskih požara i za spašavanje unesrećenih.


S obzirom na sve veći broj mladih članova i neadekvatan prostor, 2014. godine krenuli smo u realizaciju projekta izgradnje novog vatrogasnog doma koji je, zahvaljujući nemaloj potpori Grada Krka, sad pred dovršetkom i u koji bismo trebali useliti već početkom iduće godine – zaključio je Udina.



Prije same svečanosti, krčki DVD-ovci, praćeni i ojačani svojim kolegama iz svih krčkih DVD-ova, ali i predstavnicima brojnih dobrovoljnih vatrogasnih društava iz županije, prošetali su gradom u svečanom mimohodu u kojem su ih glazbom pratili krčki limenjaci.


Nakon formalnog djela svečanosti, slavljenici su na gradskoj rivi upriličili zanimljivu vatrogasnu pokaznu vježbu u kojoj su, osim obučenosti i spretnosti svojih članova, svojim sugrađanima predstavili način na koji se vatra gasila u dalekoj prošlosti, u vrijeme nastanka društva. To je učinjeno uz pomoć autentične, čak 120 godina stare ručne vatrogasne pumpe koju, kao uspomenu na svoje davne prethodnike, krčki vatrogasci ljubomorno čuvaju i ponosno izlažu na ulazu u svoj današnji Vatrogasni dom.



Visoka razina


Čelnik krčkog DVD-a podsjetio je i da u sklopu tog društva već neko vrijeme djeluju i dva njegova izdvojena odjeljenja, ono u Puntu te Malinskoj, s kojima je, »mreža« otočnog vatrogastva, sačinjena i od ostalih krčkih dobrovoljnih vatrogasnih društava, ali i profesionalnih snaga Javne vatrogasne postrojbe, danas na iznimno visokoj organizacijskoj razini.


Svečanoj sjednici krčkog DVD-a nazočili su brojni uzvanici, među kojima i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić kao i cjelokupno vodstvo Vatrogasnih zajednica Primorsko-goranske županije i otoka Krka, predvođeni njihovim predsjednicima – Slavkom Gaušem i Ivanom Šamanićem.