Stručno usavršavanje

Krčki učenici će tesati svoje vještine u Portugalu

Mladen Trinajstić

Krčka srednjoškolka Matea Velnić postala je prva hrvatska učenica-ambasadorica eTwinninga / Foto Mladen Trinajstić

Krčka srednjoškolka Matea Velnić postala je prva hrvatska učenica-ambasadorica eTwinninga / Foto Mladen Trinajstić

Agencija za mobilnost i programe EU-a odobrila je financijsku potporu u vrijednosti nešto većoj od 52 tisuća eura, a sve kako bi se otočni učenici u idućoj nastavnoj godini mogli uključiti u »Erasmus +« program - navele su ravnateljica škole Đurđa Cvitkušić i jedna od mentorica Ana Pasarić



KRK – Da unatoč Brexitu i s njim povezanom valu »antieuropskih« gibanja duh ujedinjene, složne i međusobno povezane Europe i dalje živi, a na otoku Krku i punim plućima, potvrđuje niz sjajnih vijesti kojima nas je ovog tjedna »zasulo« vodstvo Srednje škole »Hrvatski kralj Zvonimir« Krk, vjerojatno u EU procese i događanja najintegriranije otočne ustanove koja iz dana u dan sve učinkovitije i spremnije koristi nemale benefite ujedinjene Europe.


– Našoj je školi Agencija za mobilnost i programe EU-a svojom odlukom upravo odobrila financijsku potporu u vrijednosti nešto većoj od 52 tisuća eura, a sve kako bi se otočni učenici u idućoj nastavnoj godini mogli uključiti u »Erasmus +« program u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, prenijele su nam ravnateljica prof. Đurđa Cvitkušić i jedna od mentorica u brojnim školskim projektima, prof. Ana Pasarić.


Zahvaljujući toj potpori, nastavljaju naše sugovornice, čak 24 krčkih srednjoškolaca, učenika drugih, odnosno trećih i četvrtih razreda hotelijersko-turističkog i ugostiteljskih smjerova već će tijekom listopada i studenog ove godine imati prigodu putovati u Lisabon. Ondje će, naime, odrađivati svoju 15-dnevnu stručnu praksu, napominje Cvitkušić ističući da će budući otočni kuhari, konobari ali i hotelijersko-turistički tehničari, u pratnji svojih mentora, u prijestolnici Portugala dobiti priliku učiti i »tesati« svoje profesionalne vještine, i to u nekim od najkvalitetnijih i najprestižnijih lisabonskih hotela i restorana.


Skills 4 jobs




Za učenike i mentore potpuno besplatno stručno usavršavanje uklopljeno je u program nazvan »Skills 4 jobs«, a zainteresirani će se budući bodulski kuhari, konobari, hotelski radnici tijekom ljetnih mjeseci za njega morati izboriti posredstvom natječaja u kojem će se bodovati njihov dosad ostvareni uspjeh, ali i sva ostala postignuća koja su ostvarili u dosadašnjem školovanju, naglašava pak Pasarić napominjući da će boravak u Lisabonu mladim otočanima donijeti i mogućnost pohađanja tečaja portugalskog jezika, jednako kao i priliku obilaska i razgledanja svih kulturno-povijesnih znamenitosti te europske zemlje s kojom, posebice na planu turizma, imamo mnogo sličnosti ali i nekih razlika, posebice u smislu dostignute uspješnosti provođenja cjelogodišnjih turističkih aktivnosti.



U kolikoj su mjeri Krčani »zagrizli« za korištenje mogućnosti i prilika koje ime pružaju otvorene europske granice, uz sve prethodno spomenuto, potvrđuje i činjenica da je Agencija za mobilnost i programe EU-a nedavno odabrala upravo učenicu SŠ »Hrvatski kralj Zvonimir« Krk za prvu hrvatsku »eTwinning učenicu-ambasadoricu«.


Matea Velnić, učenica 3. razreda hotelijersko-turističkog smjera postala je učenicom-ambasadoricom predstavivši svoj rad na temu digitalnog građanstva odnosno svog viđenja »odgovornog digitalnog građanina« i načina na koji oni mogu pridonijeti odgovornijem ponašanju prilikom svakodnevnog korištenja Interneta i informatičko-komunikacijskih tehnologija.


Osim na vršnjačkoj promociji samog eTwinninga i odgovornog korištenja IK tehnologija, mlada će krčka ambasadorica u narednoj godini imati priliku raditi i na upotpunjavanju vlastitih znanja i kompetencija pa će, u pratnji svoje mentorice prof. Ane Pasarić, ta srednjoškolka u listopadu ove godine putovati u Atenu gdje će sudjelovati na godišnjoj eTwinning konferenciji ali i brojnim drugim s tim programom povezanim webinarima, info danima i radionicama koje organizira i redovito provodi Nacionalna služba za podršku eTwinningu.



– K tome, sličnu će priliku za usavršavanje i obogaćenje svojih znanja i stručnih kompetencija dobiti i osmero njihovih mentora, nastavnika koji će tijekom naredne nastavne godine također imati priliku sudjelovati u EU programima stručnog usavršavanja i mobilnosti. U sklopu tih programa će se, također zahvaljujući zasluženim EU potporama, otočni prosvjetari moći stručno usavršavati u Italiji, Grčkoj i nekim drugim europskim zemljama, objašnjavaju nam predstvnice krčke srednje škole, ustanove koja uz ovaj uživa i brojne druge plodove svoje europsko-integracijske zauzetosti.


Euroscola


Naša je škola, naime, upravo odabrana i imenovana »Školom-ambasadorom Europskog parlamenta«, i to »na račun« dosadašnjih aktivnosti i programa koje su naši učenici u proteklim godinama ostvarivali promičući europske vrijednosti, naglašava ravnateljica Cvitkušić. Spomenuti je program novina, a usmjeren je radu s mladima u svrhu podizanja svijesti i razine znanja srednjoškolaca o Europskoj uniji ali i parlamentarnoj demokraciji.


Programom se nastoji omogućiti mladima bolje razumijevanje njihovih prava, upoznati ih s radom i odgovornostima zastupnika u Europskom parlamentu te ih osvijestiti o načinima na koje i sami mogu aktivno sudjelovati u kreiranju europskih politika, dodaje Pasarić napominjući da je u stjecanju statusa »škole amabasadora Europskog parlamenta« ključno bilo dosadašnje, više no uspješno i zapaženo sudjelovanje mladih otočanki i otočana u natjecanjima »Euroscola« koja je Ured za informiranje tog predstvničkog tijela organizirao i provodio od 2013. godine.


Doznali smo da će u sklopu istog EU projekta krčki srednjoškolci imati priliku sudjelovati u radu i djelovanju tog važnog tijela EU administracije kao i da će njegovi predstavnici u svojim nastojanjima širenja i promoviranja dostignutih demokratskih vrijednosti i standarda posjećivati krčku školu.