Energetska obnova

Komadina i Jurjako označili početak radova: Creska školska zgrada prelazi u A+ energetski razred

Walter Salković

snimio Walter Salković

snimio Walter Salković

rojekt energetske obnove zgrada osnovnih škola Primorsko-goranske županije najveća je županijska investicija u školstvu vrijedna 33.437.377,69 kn. Uz cresku, projekt obuhvaća škole u Vrbovskom, Čabru, Lovranu, Kraljevici, Novom Vinodolskom i na Rabu. 



CRES – Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako sa svojim suradnicima posjetili su OŠ Frane Petrića i time označili početak radova na energetskoj obnovi školske zgrade. Dočekali su ih ravnatelj škole Josip Pope i učenici koji su gostima izveli igrokaz »Ogledalo u Cresu« o susretu različitih kultura iz Hrvatske i okolice na tradicionalnom ljetnom sajmu Semenj.


– Projekt energetske obnove zgrada osnovnih škola Primorsko-goranske županije najveća je županijska investicija u školstvu vrijedna 33.437.377,69 kn. Uz cresku, projekt obuhvaća škole u Vrbovskom, Čabru, Lovranu, Kraljevici, Novom Vinodolskom i na Rabu. Započeli smo ga pripremati 2015. godine, a nakon dovršenja obnove creska školska zgrada će iz energetskog razreda C prijeći u A+ – rekla je Edita Stilin, pročelnica županijskog upravnog odjela za odgoj i obrazovanje.


Od navedenog iznosa 11,9 milijuna kuna financira se sredstvima Europskoga fonda za regionalni razvoj, gotovo 12 milijuna sredstvima Primorsko-goranske županije, lokalne jedinice sufinanciraju projekt s 2,3 milijuna kuna, dok Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao partner u projektu sudjeluje s 35.000 kuna. Dodatna sredstva za financiranje projekta Županija je osigurala prijavivši se u prosincu 2017. godine na poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, a za što su joj odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 7,2 milijuna kuna.


Pametne ploče




Gradonačelnik Jurjako, pozdravljajući goste, rekao je da je creska osnovna škola tehnički jedna od najopremljenijih u Hrvatskoj jer u svim učionicama ima pametne ploče, a učitelji su dobili laptope i tablete. Jedna je od prvih škola u Hrvatskoj koje su se uključile u robotiku, uveden je e-imenik, a škola proizvodi struju zahvaljujući solarnoj elektrani na krovu.


– No, da bismo zaokružili cjelinu i u potpunosti postali škola za 21. stoljeće bila je potrebna energetska obnova. Ova investicija, vrijedna više od šest milijuna kuna, investicija je u cresku djecu, u znanje, u budućnost Cresa, odnedavno i službeno grada prijatelja djece – rekao je Jurjako.Župan Komadina našalio se da su mnoge školske zgrade bile »vile propuh« jer se nekad nije vodilo računa o uštedi energije.

– Ovom investiucijom postići ćemo da škola bude ugodnija za djecu, da troši puno manje energije, a taj novac koji ćemo uštediti opet ćemo uložiti u nastavne programe, kako u ovu školu tako i u ostale uključene u projekt obnove. Na vrijeme smo vrijeme pripremili projekt i sad smo pred početkom radova – rekao je Komadina.


Vrijednost projekta obnove OŠ Frane Petrića iznosi 6.716.736,48 kuna. U sufinanciranje projekta uključen je i Grad Cres sa 400.000 kuna.


Novi materijali


Stjepan Marušić iz županijskog odsjeka za odgoj i obrazovanje objasnio je što će se točno raditi na školskoj zgradi. U cilju podizanja energetske učinkovitosti izvest će se toplinska izolacija pročelja zgrade ugradnjom materijala koji će smanjiti ukupne toplinske koeficijente prolaza topline preko vanjskih zidova zgrade. Građevinske mjere uključivat će obradu dotrajalog krova zgrade, kao i ugradnju toplinske izolacije kojim će se smanjiti toplinski gubici preko krova.


Treća građevinska mjera koja će se provesti bit će zamjena postojeće energetski neučinkovite stolarije kako bi se smanjili toplinski gubici preko pročelja i otvora zgrade. Strojarska mjera predviđa ugradnju solarnih kolektora za pripremu tople vode, dok elektrotehnička mjera predviđa zamjenu energetski neučinkovite unutarnje rasvjete s novom energetski učinkovitom te ugradnju mjernih uređaja za daljinsko očitanje potrošnje energije i vode te njihovo spajanje na centralnu računalnu aplikaciju.


Radove na zgradi OŠ Frane Petrića izvodit će Zanatska zadruga Gradin iz Rijeke dok će za aktivnosti vođenja projekta u ime PGŽ-a biti zadužena ustanova REA Kvarner. Završetak realizacije projektnih aktivnosti predviđa se do kraja 2018. godine.