Širenje

Jačanje portfelja otočne tvrtke: Rapska Imperial Riviera kupuje hotel u Poreču

Alenka Juričić Bukarica

Temeljni kapital povećan je s 400 na 826 milijuna kuna, u čemu Valamar sudjeluje sa 106, AZ fondovi s 296, Allianz Zagreb s 18 te Allianz Invest sa 6 milijuna. Hotel Zagreb kupljen je za 182,15 milijuna



RAB – Najveća rapska turistička tvrtka Imperial Riviera realizirat će dokapitalizaciju u vrijednosti od 426 milijuna kuna. Odlučeno je to na jučerašnjoj Glavnoj skupštini društva, na kojoj je definirano kako će u u dokapitalizaciji sudjelovati Valamar Riviera s iznosom od 106 milijuna kuna, AZ mirovinski fondovi u iznosu od čak 296 milijuna kuna, Allianz Zagreb s 18 milijuna kuna te Allianz Invest sa šest milijuna kuna. Ovo povećanje kapitala Imperial Riviere, kojim se temeljni kapital tvrtke više nego udvostručio, početak je realizacije petogodišnjeg poslovnog plana koji predviđa 1,5 milijardi kuna ulaganja u turizam. Fokus ulaganja bit će usmjeren u rekonstrukciju i obnovu objekata u vlasništvu te daljnje širenje portfelja Imperial Riviere pod operativnim upravljanjem Valamara, javili su iz tvrtke.


Institucionalni investitori


Pa su tako, po jučerašnjem odobrenju Nadzornog odbora, Valamar i Imperial potpisali ugovor o kupoprodaji hotela Valamar Zagreb u Poreču po cijeni od 182,15 milijuna kuna. A osim toga, ove zime Imperial će uložiti više od 100 milijuna kuna u podizanje kvalitete i repozicioniranje porečkog hotela s dodatnim Maro uslugama namijenjenih obiteljima. Hotel Zagreb, u koji će Imperial utrošiti u konačnici oko 280 milijuna kuna, dobit će novo ime – Valamar Parentino, te je projekt dio ukupnog plana ulaganja Valamara i Imperiala u razvoj zone Pical.


– Povećanje temeljnog kapitala zajedničkog poduzeća za upravljanje i ulaganje u turističku imovinu u regiji logičan je nastavak uspješne suradnje Valamara s institucionalnim investitorima. Ono je također i iskaz uvjerenja svih sudionika dokapitalizacije u potencijal rasta hrvatskog turizma i dugoročnu održivost hotelijerstva koje ulaže u zaposlenike, destinacije i kvalitetni turizam, istaknuo je u priopćenju Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviere.




Kristijan Buk, predsjednik uprave Allianz ZB mirovinskog fonda, rekao je, pak, da je primarni cilj i ovog ulaganja, optimalni prinos za članove AZ mirovinskih fondova te dodao kako je model, u kojem je dugoročni interes AZ-a kao institucionalnog investitora sukladan dugoročnoj strategiji razvoja od strane Valamara, uz visoko postavljene standarde korporativnog upravljanja u Imperial Rivieri, najbolja garancija uspješnosti ulaganja. Da podsjetimo, krajem lipnja ove godine rapskom Imperialu pripojeni su Hoteli Makarska, čime je i nastala nova tvrtka Imperial Riviera.


Dugoročni ugovor


A jučerašnjom dokapitalizacijom temeljni kapital rapske tvrtke je povećan s 400 na 826 milijuna kuna. Prema podacima sa Zagrebačke burze, po provedbi povećanja temeljenog kapitala Valamar će imati dodatnih 121.483 dionica Imperiala, odnosno imat će ukupno 650.604 dionica na ime, bez nominalnog iznosa, s udjelom od 43,68 posto, Allianz ZB će imati dodatnih 339.041 dionica Imperiala, odnosno ukupno 718.779 dionica na ime, bez nominalnog iznosa, s udjelom od 48,25 posto, Allianz društvo za osiguranje će imati 20.616 dionica, odnosno udio od 1,38 posto i Allianz investicijski fondovi 6.872 dionica, odnosno udjel od 0,46 posto. Tako će Allianz ukupno imati 50,09 posto Imperial Riviere, a zajedno Valamar i fond gotovo 94 posto. Na burzi se također navodi kako su Valamar i Imperial jučer zaključili dugoročni ugovor u odnosu na upravljanje hotelsko-turističkim objektima i sadržajima kojim će Valamar nastaviti pružati usluge upravljanja hotelsko-turističkim objektima i sadržajima cjelokupnog portfelja Imperial Riviere d.d. Na Skupštini je potvrđen i novi sastav sedmeročlanog NO-a. Predsjednik NO-a je Boris Galić, dok je Radničko vijeće u NO imenovalo Stanišu Borovića.


U novoj Upravi Miš i Palma


Ove je jeseni izabran i novi sastav Nadzornog odbora, a prošlog tjedna imenovana je i nova Uprava u sastavu od dva člana, s mandatom od 1. veljače 2020. do 31. prosinca 2022. Tako je Vladi Mišu, dosadašnjem predsjedniku Uprave Imperiala, ponovno ukazano povjerenje za novi mandat, a za drugog člana Uprave imenovan je Sebastian Palma, dugogodišnji direktor Strateškog planiranja i kontrolinga u Valamaru, koji će u Imperial Rivieri imati ulogu upravljanja financijama i investicijama.


U Upravi su do novih promjena, uz Vladu Miša, sjedili i Valamarov menadžer Mario Skopljaković, te bivši članovi Uprave Hotela Makarska Joško Lelas i Anđelko Skvrce.