Treće izmjene

Izmjene Prostornog plana općine Punat: Pripreme za ulaganja u zonu Punćale

Mladen Trinajstić

Županijska lučka uprava Krk, u koordinaciji s Općinom Punat, investicijski projekt već je »dotjerala« do pred samo ishođenje potrebnih dozvola, kaže općinski načelnik Marinko Žic



Općina Punat pokrenula je formalni postupak trećih izmjena i dopuna svog općinskog Prostornog plana uređenja. Kako doznajemo iz Općine Punat, glavni ciljevi trećih izmjena i dopuna najvažnijeg puntarskog prostorno-planskog dokumenta ogledaju se u nastojanjima preispitivanja i mogućeg korigiranja neposrednih uvjeta provedbe plana za cjelinu ili pak pojedine funkcionalne dijelove luke Punat, jednako kao i odredbi koje se tiču površina prostornim planom određenih poslovnih, komunalno-servisnih odnosno uslužnih zona.



Objavom obavijest o javnoj raspravi koja će se uskoro provesti lokalna je javnost izvješćena da će se formalni postupak u djelo provesti između 19. i 26. veljače 2018. godine. Javni uvid bit će moguć tijekom provođenja javne rasprave u zgradi Općine Punat odnosno Maloj sali Narodnog doma, svakim radnim danom od 9 do 14 sati. Na javnom uvidu bit će izložen tekstualni i grafički dio jednako kao i sažetak novog prijedloga PPU-a Općine Punat. Javno izlaganje radi detaljnijeg obrazloženja svih rješenja iz prijedloga izmjena i dopuna PPU-a održat će se pak u četvrtak, 22. veljače, u zgradi Općine Punat odnosno u Velikoj sali Narodnog doma s početkom od 18 sati. U vrijeme trajanja javne rasprave, sva pisana očitovanja, mišljenja, prijedlozi i primjedbe moći će se upisivati u knjigu primjedbi koja će se nalaziti na mjestu javnog uvida prostorno–planskog prijedloga ili pak dostavljati na adresu: Općina Punat, Novi put 2, 51 521 Punat, zaključno do 26. veljače 2018. godine.



Preduvjet razvoja




Javnost Općine Punat imat će također prilike tijekom postupka donošenja trećih izmjena općinskog PPU-a upoznati se i uključiti i u preispitivanje zona ugostiteljsko-turističke namjene unutar, ali i izvan naselja kao i u postupke usporednih analiza odredbi za provođenje Prostornog plana s provedbenim planovima »nižeg reda« odnosno užeg područja, a radi njihova sustavnijeg normativnog usklađenja.


– Izrada trećih izmjena i dopuna PPU-a Općine Punat rezultat je kontinuiranog procesa planiranja koje se temelji na praćenju i ocjenjivanju stanja u prostoru te prilagođavanju odredaba za provođenje naših prostornoplanskih dokumenata – ustvrdio je govoreći o toj temi općinski načelnik Marinko Žic ocijenivši da je, posebice u okolnostima ponešto usporenijeg gospodarskog razvoja, nužno neprestano i nanovo sagledavati sveukupni prostor, a u cilju sagledavanja potreba, ali i stvaranja preduvjeta »prioritetnog razvoja« gospodarskih djelatnosti, što je, tvrdi, ujedno i glavni razlog pristupanju ovim izmjenama.


– Izmjenama i dopunama PPU-a ostvariti će se i preduvjet pojačane zaštite i kontrole pojedinih dijelova puntarske luke otvorene za javni promet a time će se naposljetku omogućiti i realizacija niza ambicioznih općinskih razvojnih planova vezanih uz spomenuti kompleks pomorsko-prometne infrastrukture – zaključio je Žic.


»Razbijanje« luke


Napominje da će, u ovoj fazi, glavnina pažnje biti usmjerena formalno-pravnoj odnosno planskoj »pripremi terena« za skorašnju realizaciju ulaganja u rekonstrukciju i izgradnju operativne obale, odnosno lučkih objekata (platoa i gata) koji bi se, s nakanom stvaranja boljih preduvjeta lučkog prihvata plovila pa i manjih kruzera, već koncem ove godine trebao početi realizirati u zoni Punćale.


– Do sad jedinstveno tretirano područje luke sad će se, i planerskom ali i izvedbenom dijelu, »razbiti« na više zasebnih segmenata što će nam u konačnici omogućiti pristupanje ulaganjima kojima će se, već nakon ove ljetne sezone, početi graditi i preuređivati dugo neodgovarajući i privezišnim prostorom deficitarni, operativni dio naše luke – zaključio je općinski načelnik. Napomenuo je i da je Županijska lučka uprava Krk, u koordinaciji s Općinom, investicijski projekt već »dotjerala« do pred samo ishođenje potrebnih dozvola. Žic je ustvrdio i da će se definiranjem jasnih planerskih uvjeta u konačnici omogućiti pokretanja i ubrzavanje novog razvojnog ciklusa na cijelom području te krčke jedinice lokalne samouprave.