Plodovi rada

Iz maslinika vrijednih krčkih osnovaca “poteklo” 10 litara ulja

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić



KRK Drugu godinu zaredom, učenici krčke Osnovne škole »Fran Krsto Frankopan« imali su priliku sudjelovati u projektu »Maslina«, svojevrsnom terenskom produžetku njihove redovne nastave prirode (i društva). Vođeni svojim nastavnicima, osnovci su u masliniku što su ga sami podigli unutar školskog dvorišta, drugi put zaredom sudjelovali u berbi maslina s devet ondje izraslih stabala, kao i u branju ploda sa stabala crkvenog posjeda na susjednom zemljištu, u vrtu krčke crkve Majke Božje od Zdravlja.


Pod vodstvom učitelja Borisa Brnića, još je prošle godine u školi prvi put proveden projekt namijenjen prije svega učenicima trećih i šestih razreda, naglasio je, predstavljajući nam taj program, ravnatelj OŠ »Fran Krsto Frankopan« Serđo Samblić. Trećaši i šestaši su za nositelje ovog projekta odabrani stoga što su njihovi nastavni programi najviše povezani s takvim hortikulturno-poljoprivrednim inicijativama. Kao uvod u drugu sezonu projekta Maslina, prije same berbe, prigodno je predavanje osnovcima održao krčki agronom David Mrakovčić, dok im je o simbolici masline u biblijskim zapisima te ulozi maslinovog ulja u crkvenoj praksi kazivao krčki župnik vlč. Anton Valković.


Slijedila je zajednička berba učenika i nastavnika koja je naposljetku rezultirala vrijednim rezultatom. Stotinjak netom ubranih kilograma maslina odneseno je u pogon krčke uljare »Nono« gdje su školarci imali priliku vrlo detaljno upoznati sve dijelove procesa prerade, a potom i svjedočiti boteljiranju ulja od maslina koje su sami ubrali i donijeli. Krčka škola, kaže Samblić, tako je i drugu godinu zaredom dobila desetak litara ukusnog i zdravog ekstra djevičanskog maslinovog ulja u kojemu će osnovci imati priliku guštati konzumirajući ga iz ambalaže posebno dizajnirane za ovu prigodu.