Kako stranci žive i rade u Lijepoj Našoj

HRVATSKI EUROPLJANI (1) Birokracija više ne pita jesi li Hrvat ili Nizozemac

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Nizozemac Marcel Willem Leonard Soyer već 12 godina živi i radi u Krku. U otočni grad doselio se slijedeći srce



Povodom pete obljetnice hrvatskog pristupanja EU-u upitali smo »hrvatske Europljane« je li im se, i koliko, od tada život promijenio odnosno u kolikoj im je mjeri taj čin svakodnevicu učinio drugačijom u odnosu na ono predugo vrijeme hrvatskog boravka u »europskoj čekaonici«.


– Iako taj događaj, sam po sebi, moj život u ovom gradu i Hrvatskoj nije učinio drugačijim u odnosu na prethodno razdoblje, od tad više nemam potrebe odrađivanja procedura koje sam do tad ovdje morao iz godine u godinu odrađivati – ocijenio je Nizozemac Marcel Willem Leonard Soyer.


Već 12 godina u Krku živi i radi, vodeći uslužni obrt za prodaju brze hrane.




– Birokracija je, nažalost, i dalje tu svepristutna pa u konačnici nije lako poslovati, bio ti Nizozemac, Hrvat ili Francuz. U Krku sam odavna već kod kuće, a od prije pet godina, od kad smo svi postali dio iste zajednice, taj svoj davno stečeni unutarnji osjećaj počeo sam doživljavati i u formalnom smislu jer poslujem pod istim uvjetima i po istim pravilima kao i domaći, kaže nam na odličnom hrvatskom Marcel.


Iako, smije se, jedan mi je Krčanin davno rekao da ću »domaći« postati tek nakon što ovdje »odgulim« petnaest godina, tako da imam još tri da bi me, valjda, i oni najtvrdokorniji »domaći« počeli smatrati svojim, smije se naš sugovornik.


U otočni grad doselio se slijedeći srce.


– Tu sam našao svoju ženu, tu mi je dom i nikad nisam požalio zbog preseljenja na Krk na čemu mi, istini za volju – zamišljajući moj život kao 12-mjesečno ljetovanje – zavide svi moji nizozemski prijetelji, kaže Soyer.


Priznao je ipak da i njega, kao poslodavca, danas muči problem pronalaska radne snage. – Svi bježe na zapad, što meni koji sam davno »pobjegao« u suprotnom pravcu, i nije baš jasno – zaključio je naš sugovornik uvjeren da će se s vremenom i po tom pitanju u Hrvatskoj stvari normalizirati.