Sve ranije

Grad Krk hita ka rekordu, ove godine milijunto noćenje ostvareno šest dana ranije nego lani

Mladen Trinajstić

Grad Krk u očekivanju još jedne rekordne turističke godine / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Grad Krk u očekivanju još jedne rekordne turističke godine / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Nakon fantastične predsezone te unatoč povremenim oscilacijama u srpnju i kolovozu, milijunto noćenje bilo je već 21. kolovoza, što dosta jasno ukazuje u kojem će se smjeru kretati ocjene čitave turističke godine u odnosu na lanjsku, rekordnu



KRK  S dvadeset prvim danom mjeseca kolovoza u Gradu Krku je dosegnuta »čarobna« granica milijuntog noćenja. »Prolazno vrijeme«, odnosno statistički pokazatelj koji krčkim turističkim djelatnicima na prilično opipljiv način ukazuje  u kojem će se smjeru kretati ocjene cjelokupne turističke godine, ove je godine ostvaren šest dana ranije no lanjske, dosad rekordne sezone u kojoj je isto postignuće ostvareno »tek« 27. kolovoza.


– Iako smo nakon fantastične predsezone u nekim periodima ljetne špice, posebice u pogledu broja posjetitelja, na trenutke znali bilježiti blaga kaskanja za lanjskim brojkama, naposljetku se pokazalo da je zenit ljetne sezone ipak ispunio očekivanja i nadanja svih koji u Krku žive od turizma – istakla je, predstavljajući nam to pažnje vrijedno ostvarenje turizma Grada Krka, direktorica Turističkog ureda Nataša Jurina. Pritom napominje i da je u ovom trenutku krčka statistika u dijelu ostvarenih noćenja 4 posto jača od datumski usporedivih prošlogodišnjih brojki.


Iznajmljivači i kampovi


– Važno je reći  da je rezultat prvih šest ovogodišnjih mjeseci na području TZ-a Grada Krka u ostvarenim noćenjima za čak 10 posto bio veći od prošlogodišnjeg, dok su isti pokazatelji u periodu glavne sezone, dakle tijekom srpnja i kolovoza, gotovo pa u dlaku jednaki onima iz 2017. godine – nastavlja direktorica TU TZG-a Krka.





Na području Grada Krka »čarobna granica« milijuntog turističkog noćenja prvi je put u povijesti probijena 2015. godine, i to tek u završnici rujna. Godinu prije, dakle 2014. godine, završna se krčka turistička bilanca s posljednjim danom te godine držala na brojci 960 tisuća noćenja, odnosno na rezultatu koji je ove godine ostvaren već  sredinom kolovoza. U 2016. godini u Krku je milijunto noćenje ostvareno drugi put i to desetak dana ranije no prethodne godine, nakon svega desetak rujanskih dana. Lani je pak milijunto noćenje ostvareno 27. kolovoza, šest dana kasnije no ove, u tom smislu »najbrže« godine. Pogled unatrag, prenosi nam Jurina, otkriva niz zanimljivih i indikativnih činjenica koje zorno ocrtavaju i ove godine nastavljen strelovit rast i razvoj krčkog turizma. Naime, ne tako davne 2004. godine, Grad je bilježio tek nešto više od 700 tisuća noćenja. Od tada te su brojke vrlo blago rasle pa smo 2010. završili sa 760 tisuća noćenja. Najveći se porast, kako na planu broja dolazaka, tako i ostvarenih noćenja, u nas počeo događati tek u posljednjih osam godina, odnosno od 2011. godine do danas, kad skokovi postaju osjetniji i »konkretniji«, nastavlja Jurina napominjući da je u odnosu na 2010. godinu broj ostvarenih noćenja na području Grada narastao za nevjerojatnih 40-ak posto, ustvrdila je direktorica TU TZG-a Krka.   



Rastu broja turističkih noćenja na području Grada Krka i (naj)ranijem dosezanju milijuntog noćenja, objašnjava Jurina, najvećim su dijelom pridonijeli lokalni iznajmljivači smještajnih jedinica u domaćinstvu koji, tradicionalno, ostvaruju polovicu turističkog prometa u rezultatski najjačoj destinaciji otoka Krka. U tom smještajnom segmentu, baš kao i u kampovima koji nakon iznajmljivača nose najveći dio našeg turističkog prometa, u dosadašnjem je dijelu sezone zabilježen porast broja noćenja od i više no respketabilnih 3,9 posto.


Dobar  buking


Gotovo četiripostotno povećanje broja noćenja u apartmanima, kućama za odmor i sobama krčkih iznajmljivača, ali i kampovima u koje je protekle zime ulagan golem novac, nisu uspjeli »popratiti« i lokalni hotelijeri koji, spoznajom da je u njihovim objektima u dosadašnjem dijelu sezone ponovljen lanjski rezultat, ipak nemaju razloga biti nezadovoljni.


– Sve ove brojke daju nam za pravo vjerovati i nadati se da će, barem što se Grada Krka tiče, i u posezoni biti živo te da će pozitivne brojke, ako već ne dodatno podebljane, u ostatku godine onda biti barem zadržane na današnjim razinama – istakla je direktorica Nataša Jurina, ne propustivši nam prenijeti da najave posezonskog bukinga, odnosno očekivanih kretanja turističkog tržišta, upućenim znalacima daju i više no dobre i realne razloge za njihov »postsezonski optimizam«.