Galerija Decumanus

Fotopresjek još jedne izvrsne krčke turističke godine

Mladen Trinajstić

U nizu manifestacija koje su pridonijele još jednoj uspješnoj turističkoj godini, neizostavna su i Krčka jedra / arhiva NL

U nizu manifestacija koje su pridonijele još jednoj uspješnoj turističkoj godini, neizostavna su i Krčka jedra / arhiva NL

Cilj je podsjetiti na sve što je dobru turističku godinu takvom i učinilo, od najznačajnijih gradskih manifestacija (Lovrečeva, Krčka jedra, Krk Spring Bike Adventure, Dani smokava, Vama glumimo, Prvomajski inkubator, Tramonto) do brojnih osvojenih nagrada te suvenira kojima je ojačana turistička promidžba Krka



Krčani će i ovu, još jednu u nizu uspješnih turističkih godina tijekom koje su na cijelom otoku, pa tako i u Gradu Krku, obarani »rezultatski« rekordi, zaključiti svojim sad već tradicionalnim dokumentarno-izložbenim projektom.


Iza njegova naoko kodiranog naziva – »MI.17«, krije se manifestacija u organizaciji Turističke zajednice i Grada Krka, usmjerena prezentiranju i svojevrsnom prisjećanju na sve što je dobru turističku godinu takvom i učinilo, uz ostalo i na najznačajnije gradske manifestacije, osvojene nagrade, ali i osmišljene suvenire kojima je ojačana gradska turistička promidžba.


– Projekt »MI.17 – manifestacije, nagrade, suveniri«, predstavlja valorizaciju svega odrađenog kojom se posjetiteljima, a ponajviše samim djelatnicima u turizmu, nastoji pomoći u cjelovitijem sagledavanju našeg turističkog proizvoda i ponude, ali i promišljanju grada kao atraktivne turističke destinacije.




Sve to s ciljem da našim gostima, kao i lokalnom stanovništvu, u budućnosti ponudimo još širi, raznovrsniji i kvalitetniji spektar događanja namijenjenih svim generacijama, ali i afinitetima – kaže direktorica TU TZ Grada Krka Nataša Jurina.



Postav ove dokumentarne izložbe obogaćen je i predstavljanjem vrijednih izdavačkih projekata krčkog Centra za kulturu – knjige »Tako je govorio Burbur« autora Alana Žica Teklina, koja donosi priču o izumrlom veljotskom jeziku i njegovom posljednjem govorniku, Antoniju Udini Burburu, kao i slikovnice-vodiča »Đir po Krku« autora Denisa Lešića i Saše Lončarića. Izložbu »MI.17« koja je svoja vrata otvorila jučer, zainteresirani će imati priliku razgledati svakim radnim danom, od 10 do 13 sati.



Probrani motivi


Ovogodišnji postav koji će Krčani i još uvijek prisutni posjetitelji tog otočnoga grada u galeriji Decumanus moći razgledati do 27. studenoga, kroz izložene fotografije velikog formata omogućava uživanje u probranim motivima zabilježenim na najznačajnijim gradskim manifestacijama poput Lovrečeve, regate Krčka jedra, ali i na svim onim pred i posezonskim sportsko-rekreacijskim i gastronomskim zbivanjima, kao što su npr. Krk Spring Bike Adventure i Dani smokava.


Jednako tako, predstavljeni su i fotomotivi s tradicionalnog Krčkog karnevala te drugog izdanja manifestacije Vama glumimo. Fotografsku posvetu, odnosno mjesto u godišnjem presjeku svega vrijednog, zanimljivog i krčkog u Decumanusu su dobile i zapažene manifestacije glazbenog, odnosno aktivističkog predznaka, koje su i u 2017. priredili članovi udruge Kreativni Krk, posebice njihov Prvomajski inkubator i Tramonto. Pritom su uloge ovogodišnjih fotokroničara gradskih zbivanja preuzeli Vladimir Kalinić, Marijana Kirasić Nekić, Denis Lešić, Nataša Jurina, Bojan Šenkinc te Igor Gržetić, koji je ujedno i autor postava.


»Simply the Best«


U dijelu rezerviranom za prezentaciju ovogodišnjih nagrada, svoje mjesto zaslužilo je pak nacionalno priznanje »Simply the Best« dodijeljeno TZ-u otoka Krka za projekt Kulturno nasljeđe otoka Krka, kao i nagrade, odnosno priznanja koje su u brojnim akcijama osvojili lokalni hotelijeri, među njima i nagrada koju je u akciji slovenskog kamping portala avtokampi.si osvojio krčki kamp Ježevac.


Potvrde iznimne kvalitete ni ove godine nisu zaobišle ni krčke gastroproizvode pa su u tom segmentu predstavljanja »najboljih među najboljima« svoj kutak u Decumanusu dobili i krčki pršut, sir i med, odnosno nagrade koje su u svoj grad u 2017. donijeli pršutar Vjekoslav Žužić, sirari iz obitelji Mrakovčić (OPG Magriž), kao i pčelar Nikica Depikolzvane. U Decumanusu se mjesta našlo i za novu seriju suvenirskih proizvoda lokalnih kreativaca čija su ostvarenja stekla pravo uvrštenja u sad već podulji popis proizvoda koji se krčkim posjetiteljima nude pod zaštićenom oznakom »Dar iz Krka«.