Šumski požari

EU Modex 2019 početkom travnja na Cresu: Najveća vatrogasna vježba u Europi

Walter Salković

Foto Walter Salković

Foto Walter Salković

Sudjelovat će oko 450 vatrogasaca i pratećeg osoblja iz 10 država. Najbrojniji će biti Austrijanci, Francuzi će sudjelovati s dronovima, a Talijani s kanaderima 



CRES Početkom travnja na otoku Cresu bit će održana međunarodna vježba gašenja šumskih požara EU Modex 2019 na kojoj se očekuje sudjelovanje oko 450 vatrogasaca i pratećeg osoblja iz deset europskih država. Najbrojniji će biti Austrijanci koji stižu s 51 vozilom, iz Španjolske će doći stručnjaci za organizaciju, Francuzi će sudjelovati s dronovima, a Talijani s kanaderima.


Vježba u Hrvatskoj druga je u nizu od tri aktivnosti Mehanizma Europske unije za civilnu zaštitu čija je organizacija povjerena rumunjskom konzorciju CN APELL – lani je u Italiji održana vježba borbe protiv poplava, a nakon Hrvatske još se jedna slična vježba planira u Crnoj Gori. Glavna uloga Mehanizama Unije za civilnu zaštitu je olakšati suradnju država članica u intervencijama u slučajevima prirodnih katastrofa i tehnoloških ili ekoloških nesreća velikih razmjera. Trenutno su 34 europske države članice Mehanizma i u njemu sudjeluju s najkvalitetnijim segmentima svojih sustava civilne zaštite.


Budući da će organizacija EU Modexa 2019 biti izuzetno složena i zahtjevna, potrebne su detaljne pripreme, pa je u Cresu održana trodnevna konferencija na kojoj su se okupili predstavnici svih zemalja sudionika. Definiran je scenarij vježbe, utvrđene lokacije na kojima će se ona odvijati i određeni zadaci svih sudionika.


Cres za povijest




Na početku konferencije okupljene su pozdravili voditelj ureda za obuku civilne zaštite pri Europskoj komisiji Gerard Guerin, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković i domaćin, creski gradonačelnik Kristijan Jurjako.


– Imali smo sreće što u velikim požarima u Hrvatskoj prošle godine nije bilo ljudskih žrtava, ali primjeri iz drugih država pokazuju da se zajednički moramo pripremiti za adekvatan odgovor na takve katastrofe. Upravo su ovakvi projekti, koji se provode u okviru Mehanizma Unijine civilne zaštite, doprinos ukupnoj sigurnosti građana Europe, rekao je Tucaković te potvrdio da organizatori mogu računati na punu podršku Republike Hrvatske, Primorsko-goranske županije, lokalne zajednice te cijelog vatrogasnog sustava i civilne zaštite.


– Ovo je prvi put da se na europskom tlu organizira ovako velika vježba gašenja šumskih požara pa na neki način time ispisujemo povijest. Očekujem da vježba bude vrlo visokih standarda jer ona nije zbog mene i drugih dužnosnika uključenih u organizaciju, već zbog ljudi koji je provode na terenu. Ne želim da je bilo tko od sudionika Modexa shvaća samo kao vježbu, već kao da smo na pravom zadatku – rekao je Guerin te je zahvalio na gostoprimstvu i prilici da europske snage civilne zaštite budu dio creske lokalne zajednice.


Potrebni volonteri


Upravo je veza s lokalnom zajednicom jedan od važnijih segmenata vježbe pa su u nju uključeni gradski štab civilne zaštite, lokalno dobrovoljno vatrogasno društvo, komunalne tvrtke, lučka kapetanija, policija i mnogi drugi. Kako bi se građane što bolje upoznalo i pripremilo na odvijanje vježbe održana je i javna tribina na kojoj je Nikola Tramontana iz Vatrogasne zajednice PGŽ-a predstavio Mehanizam Europske unije za civilnu zaštitu i način njegovog funkcioniranja, te samu protupožarnu vježbu.


Najavljeno je da će vježbom biti obuhvaćene sjedeće lokacije: Dragozetići, Predošćica, Vodice, Pržić, Pere, Sv. Ursula, Grabujev, Loznati, Pogana i Dražica, a osim samog gašenja požara, ona će obuhvaćati i druge aktivnosti do kojih dolazi u velikim krizama kao što su evakuacija stanovnika, spašavanje unesrećenih ili potraga za zalutalim izletnicima. Za neke od tih »uloga« u vježbi planira se angažiranje lokalnih volontera-statista.


Sudionici vježbe najvjerojatnije će biti smješteni u kampu Kovačine gdje će podignuti svoje šatore kao što to čine kad su doista na terenu. Štab vježbe, evaluatori i gosti nalazit će se u hotelu Kimen. Kako je naglasio Guerin, očekuje se i velik broj novinara iz cijele Europe koji prate ovakva događanja, što znači da će ova vježba biti odlična reklama za Cres i Hrvatsku.