Projekti

ENERGETSKA OBNOVA Rab potpisao ugovore s izvođačima: Novo ruho za čak četiri rapske škole

Hrvoje Hodak

Foto H. Hodak

Foto H. Hodak



RAB/RIJEKA Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić u Rijeci je s predstavnicima tvrtke Zanatoprema potpisao ugovore o izvođenju građevinsko-obrtničkih i strojarskih radova u sklopu provedbe projekta energetske obnove zgrada područne škole Banjol i Mundanije. Vrijednost radova za školu Banjol iznosi 1.194.306 kuna (bez PDV-a), a za školu Mundanije  1.164.185 kuna. Tim činom omogućeno je da obnova školskih zgrada započne već 11. srpnja, a sve s ciljem da glavnina radova bude dovršena do početka nove školske godine. Postavljanjem toplinske izolacije na vanjske zidove i na strop škola, bit će povećana njihova toplinska zaštita. Na zgradi u Mundanijama toplinska će izolacija biti postavljena i na ravni krov, a u obje škole bit će zamijenjena sva vanjska stolarija, te će se ugraditi i novi visokoučinkoviti sustavi grijanja/hlađenja.


Inače na otoku Rabu se, u sklopu programa energetske obnove škola u PGŽ-u, koji se sufinancira sredstvima Europskoga fonda za regionalni razvoj, Primorsko-goranske županije i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao partnera u projektu, obnavljaju sve četiri prijavljene škole. Dodatna sredstva za sufinanciranje projekta Primorsko-goranska županija je osigurala prijavivši se u prosincu 2017. na poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a za dodjelu bespovratnih sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini. Naime, uz skori početak radova na školskim zgradama u Mundanijama i u Banjolu, čije je financiranje Grad Rab preuzeo na sebe s iznosom od oko  1,8 milijuna kuna, već je započela i obnova matične škole Ivana Rabljanina u gradu i u Barbatu, pa tako vrijednost projekta za matičnu školu u gradu iznosi 4.371.324 kuna, dok će za obnovu PŠ Barbat biti izdvojeno 1.111.259 kuna.


U financiranju njihove obnove, Grad Rab  sudjeluje s   417.852  kune. Drugim riječima,  Grad Rab  će u programu energetske obnove četiriju školskih zgrada na otoku participirati s oko   2,2 milijuna  kuna.Radove na zgradi OŠ Ivana Rabljanina izvodi Zanatska zadruga Gradin iz Rijeke, dok je za radove na PŠ Barbat zadužena tvrtka Tehno-elektro d.o.o. iz Đakova.